11 alimente care sunt bune pentru ficatul tău

Ficatul este puterea unui organ.

Acesta îndeplinește o varietate de sarcini esențiale, de la producerea de proteine, colesterol și bilă la stocarea de vitamine, minerale și chiar carbohidrați.

De asemenea, descompune toxinele precum alcoolul, medicamentele și subprodusele naturale ale metabolismului. Păstrarea ficatului în formă bună este importantă pentru menținerea sănătății.

Acest articol enumeră cele mai bune 11 alimente pentru a vă menține sănătatea ficatului.

1. Cafea

Cafeaua este una dintre cele mai bune băuturi pe care le puteți bea pentru a promova sănătatea ficatului.

Studiile au arătat că consumul de cafea protejează ficatul de boli, chiar și la cei care au deja probleme cu acest organ.

De exemplu, studiile au arătat în mod repetat că consumul de cafea scade riscul de ciroză sau leziuni permanente ale ficatului la persoanele cu boli hepatice cronice.

Consumul de cafea poate reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta un tip comun de cancer la ficat și are efecte pozitive asupra bolilor hepatice și a inflamației .

Este chiar asociat cu un risc mai mic de deces la persoanele cu boli hepatice cronice, cu cele mai mari beneficii observate la cei care beau cel puțin trei căni pe zi.

Aceste beneficii par să provină din capacitatea sa de a preveni acumularea de grăsimi și colagen, doi dintre principalii markeri ai bolilor hepatice .

De asemenea, cafeaua scade inflamația și crește nivelul glutationului antioxidant. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi dăunători, care sunt produși în mod natural în organism și pot provoca daune celulelor.

În timp ce cafeaua are multe beneficii pentru sănătate , în special ficatul dvs. vă va mulțumi pentru acea ceașcă de joe de dimineață.

REZUMAT:Cafeaua crește nivelurile de antioxidanți din ficat, toate în timp ce scade inflamația. De asemenea, scade riscul de a dezvolta boli hepatice, cancer și ficat gras.

2. Ceai

Ceaiul este considerat pe scară largă benefic pentru sănătate, dar dovezile au arătat că poate avea beneficii speciale pentru ficat.

Un mare studiu japonez a constatat că consumul a 5-10 căni de ceai verde pe zi a fost asociat cu markeri de sânge îmbunătățiți ai sănătății ficatului.

Un studiu mai mic pe pacienții cu boală hepatică grasă nealcoolică (NAFLD) a găsit că consumul de ceai verde bogat în antioxidanți timp de 12 săptămâni a îmbunătățit nivelul enzimelor hepatice și poate reduce, de asemenea, stresul oxidativ și depozitele de grăsime din ficat.

Mai mult, o altă analiză a constatat că persoanele care au băut ceai verde erau mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer la ficat. Cel mai mic risc a fost observat la persoanele care au băut patru sau mai multe căni pe zi .

O serie de studii la șoareci și șobolani au demonstrat, de asemenea, efectele benefice ale extractelor de ceai negru și verde.

De exemplu, un studiu efectuat la șoareci a constatat că extractul de ceai negru a inversat multe dintre efectele negative ale unei diete bogate în grăsimi asupra ficatului, precum și îmbunătățirea markerilor de sânge ai sănătății ficatului.

Cu toate acestea, unii oameni, în special cei care au probleme cu ficatul, ar trebui să fie precauți înainte de a consuma ceai verde ca supliment.

Acest lucru se datorează faptului că au existat mai multe rapoarte de leziuni hepatice rezultate din utilizarea suplimentelor care conțin extract de ceai verde.

REZUMAT:Ceaiul negru și verde poate îmbunătăți nivelul enzimelor și al grăsimilor din ficat. Cu toate acestea, aveți grijă dacă luați un extract de ceai verde, deoarece poate provoca daune.

3. Grapefruit

Grapefruitul conține antioxidanți care protejează în mod natural ficatul. Cei doi antioxidanți principali găsiți în grapefruit sunt naringenina și naringina.

Mai multe studii pe animale au descoperit că ambele ajută la protejarea ficatului de leziuni.

Se știe că efectele protectoare ale grapefruitului apar în două moduri – prin reducerea inflamației și protejarea celulelor.

Studiile au arătat, de asemenea, că acești antioxidanți pot reduce dezvoltarea fibrozei hepatice, o afecțiune dăunătoare în care țesutul conjunctiv excesiv se acumulează în ficat. Acest lucru rezultă de obicei din inflamația cronică.

Mai mult, la șoarecii cărora li s-a administrat o dietă bogată în grăsimi, naringenina a scăzut cantitatea de grăsime din ficat și a crescut numărul de enzime necesare pentru arderea grăsimilor, ceea ce poate ajuta la prevenirea acumulării excesului de grăsime.

În cele din urmă, la șobolani, naringina sa dovedit a îmbunătăți capacitatea de a metaboliza alcoolul și a contracara unele dintre efectele negative ale alcoolului.

Până în prezent, efectele grapefruitului sau ale sucului de grepfrut în sine, mai degrabă decât ale componentelor sale, nu au fost studiate. În plus, aproape toate studiile privind antioxidanții din grepfrut au fost efectuate la animale.

Cu toate acestea, dovezile actuale indică faptul că grapefruitul este o modalitate bună de a vă menține ficatul sănătos, combatând daunele și inflamațiile.

REZUMAT:

Antioxidanții din grepfrut protejează ficatul prin reducerea inflamației și prin creșterea mecanismelor sale de protecție. Cu toate acestea, studiile la om, precum și cele referitoare la grapefruit sau suc de grepfrut în sine, lipsesc.

4. Afine și afine

Afinele si afinele ambele contin antocianine, antioxidanti care dau fructe de padure culorile lor distinctive. De asemenea, au fost conectați la multe beneficii pentru sănătate.

Mai multe studii pe animale au demonstrat că afine și afine întregi, precum și extractele sau sucurile lor, pot ajuta la menținerea sănătății ficatului .

Consumul acestor fructe timp de 3-4 săptămâni a protejat ficatul de deteriorări. În plus, afinele au contribuit la creșterea răspunsului celulelor imune și a enzimelor antioxidante.

Un alt experiment a constatat că tipurile de antioxidanți găsiți frecvent în fructe de pădure au încetinit dezvoltarea leziunilor și fibrozei, dezvoltarea țesutului cicatricial, în ficatul șobolanilor.

Mai mult, extractul de afine s-a dovedit chiar că inhibă creșterea celulelor cancerului hepatic uman în studiile cu eprubete. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă acest efect poate fi reprodus în corpul uman.

A face ca aceste fructe de pădure să devină o parte obișnuită a dietei este o modalitate bună de a vă asigura că ficatul dvs. este alimentat cu antioxidanții de care are nevoie pentru a rămâne sănătos.

REZUMAT:

Boabele sunt bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea ficatului de daune. Ele pot chiar îmbunătăți răspunsurile sale imune și antioxidante. Totuși, sunt necesare studii la om pentru a confirma aceste rezultate.

5. Strugurii

Strugurii, în special strugurii roșii și purpurii, conțin o varietate de compuși utili ai plantelor. Cel mai faimos este resveratrolul, care are o serie de beneficii pentru sănătate .

Multe studii efectuate pe animale au arătat că strugurii și sucul de struguri pot aduce beneficii ficatului.

Studiile au constatat că pot avea diverse beneficii, inclusiv reducerea inflamației, prevenirea deteriorării și creșterea nivelului de antioxidanți .

Un mic studiu la om cu NAFLD a arătat că suplimentarea cu extract de semințe de struguri timp de trei luni a îmbunătățit funcția hepatică .

Cu toate acestea, deoarece extractul din semințe de struguri este o formă concentrată, este posibil să nu vedeți aceleași efecte din consumul de struguri întregi. Sunt necesare mai multe studii înainte de a lua extract de semințe de struguri pentru ficat.

Cu toate acestea, gama largă de dovezi de la animale și unele studii umane sugerează că strugurii sunt un aliment foarte favorabil ficatului.

REZUMAT:

Studiile efectuate pe animale și unele umane arată că strugurii și extractul de semințe de struguri protejează ficatul de daune, măresc nivelurile de antioxidanți și luptă împotriva inflamației.

6. Părul de ficat

Noptiera, cunoscută științific ca Opuntia ficus-indica , este un tip popular de cactus comestibil. Fructele și sucul său sunt cel mai frecvent consumate.

A fost folosit de mult timp în medicina tradițională ca tratament pentru ulcer, răni, oboseală și boli hepatice.

Un studiu din 2004 efectuat pe 55 de persoane a constatat că extractul acestei plante a redus simptomele mahmurelii.

Participanții au prezentat mai puține greață, gură uscată și lipsa poftei de mâncare și au fost pe jumătate mai susceptibili de a experimenta o mahmureală severă dacă au consumat extractul înainte de a bea alcool, care este detoxifiat de ficat.

Studiul a concluzionat că aceste efecte s-au datorat unei reduceri a inflamației, care apare adesea după consumul de alcool.

Un alt studiu efectuat la șoareci a constatat că consumul de extract de pere este contribuit la normalizarea nivelului de enzime și colesterol atunci când este consumat în același timp cu un pesticid despre care se știe că este dăunător ficatului. Studiile ulterioare au constatat rezultate similare .

Un studiu mai recent la șobolani a încercat să determine eficacitatea sucului de pere, mai degrabă decât a extractului său, în combaterea efectelor negative ale alcoolului.

Acest studiu a constatat că sucul a scăzut cantitatea de daune oxidative și leziuni ale ficatului după consumul de alcool și a contribuit la menținerea stabilă a nivelului de antioxidanți și inflamație.

Sunt necesare mai multe studii umane, mai ales folosind fructe și suc de ficus, mai degrabă decât extract. Cu toate acestea, studiile de până acum au demonstrat că firul de ficare are efecte pozitive asupra ficatului.

REZUMAT:

Fructele și sucul de ficare pot ajuta la combaterea simptomelor mahmurelii prin reducerea inflamației. De asemenea, pot proteja ficatul de daunele cauzate de consumul de alcool.

7. Suc de sfeclă roșie

Sucul de sfeclă roșie este o sursă de nitrați și antioxidanți numiți betalaini, care pot aduce beneficii sănătății inimii și pot reduce daunele oxidative și inflamațiile.

Este rezonabil să presupunem că consumul de sfeclă ar avea efecte similare asupra sănătății. Cu toate acestea, majoritatea studiilor folosesc suc de sfeclă roșie. Puteți să vă faceți suc de sfeclă sau să cumpărați suc de sfeclă roșie din magazin sau online .

Mai multe studii la șobolani au arătat că sucul de sfeclă roșie reduce deteriorarea oxidativă și inflamația ficatului, precum și crește enzimele naturale de detoxifiere.

În timp ce studiile pe animale arată promițătoare, studii similare nu au fost făcute la oameni.

Alte efecte benefice ale sucului de sfeclă roșie asupra sănătății au fost observate în studii pe animale și replicate în studii la om. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma beneficiile sucului de sfeclă roșie asupra sănătății ficatului la om.

REZUMAT:Sucul de sfeclă roșie protejează ficatul de daunele oxidative și inflamații, toate crescând în același timp enzimele sale naturale de detoxifiere. Cu toate acestea, sunt necesare studii umane.

8. Legume crucifere

Legumele crucifere precum varza de Bruxelles, broccoli și muștar sunt cunoscute pentru conținutul ridicat de fibre și gustul distinctiv. De asemenea, au un conținut ridicat de compuși vegetali benefici.

Studiile la animale au arătat că varza de Bruxelles și extractul de varză de broccoli cresc nivelul enzimelor de detoxifiere și protejează ficatul de daune.

Un studiu efectuat pe celule hepatice umane a constatat că acest efect a rămas chiar și atunci când varza de Bruxelles a fost gătită.

Un studiu recent efectuat la bărbați cu ficat gras a constatat că extractul de germeni de broccoli, care are un conținut ridicat de compuși vegetali benefici, a îmbunătățit nivelul enzimelor hepatice și a scăzut stresul oxidativ.

Același studiu a constatat că extractul de germeni de broccoli a prevenit insuficiența hepatică la șobolani.

Studiile la om sunt limitate. Dar până acum, legumele crucifere arată promițătoare ca un aliment benefic pentru sănătatea ficatului.

Încercați să le prăjiți ușor cu usturoi și suc de lămâie sau oțet balsamic pentru a le transforma într-un fel de mâncare gustoasă și sănătoasă.

REZUMAT:

Legumele crucifere, cum ar fi broccoli și varza de Bruxelles, pot crește enzimele naturale de detoxifiere ale ficatului, îl pot proteja de daune și pot îmbunătăți nivelul sanguin al enzimelor hepatice.

9. Nuci

Nucile sunt bogate în grăsimi, substanțe nutritive – inclusiv vitamina E antioxidantă – și compuși benefici ai plantelor.

Această compoziție este responsabilă de mai multe beneficii pentru sănătate , în special pentru sănătatea inimii, dar potențial și pentru ficat.

Un studiu observațional de șase luni efectuat la 106 persoane cu boli hepatice grase nealcoolice a constatat că consumul de nuci a fost asociat cu niveluri îmbunătățite de enzime hepatice.

Mai mult, un al doilea studiu observațional a constatat că bărbații care au consumat cantități mici de nuci și semințe au avut un risc mai mare de a dezvolta NAFLD decât bărbații care au consumat cantități mari de nuci și semințe.

În timp ce sunt necesare mai multe studii de înaltă calitate, datele preliminare indică faptul că nucile sunt un grup alimentar important pentru sănătatea ficatului.

REZUMAT:

Aportul de nuci a fost asociat cu niveluri îmbunătățite de enzime hepatice la pacienții cu NAFLD. În schimb, aportul scăzut de nuci a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta boala.

10. Pește gras

Peștii grași conțin acizi grași omega-3 , care sunt grăsimi sănătoase care reduc inflamația și au fost asociați cu un risc mai mic de boli de inimă.

Grăsimile găsite în peștele gras sunt benefice și pentru ficat. De fapt, studiile au arătat că ajută la prevenirea acumulării grăsimilor, mențin nivelul enzimatic normal, combate inflamațiile și îmbunătățesc rezistența la insulină.

În timp ce consumul de pește gras bogat în omega-3 pare a fi benefic pentru ficat, adăugarea mai multor grăsimi omega-3 în dieta dvs. nu este singurul lucru de luat în considerare.

Raportul dintre omega-3 grasimi omega-6 grasimi este de asemenea important.

Majoritatea americanilor depășesc recomandările de aport pentru grăsimile omega-6, care se găsesc în multe uleiuri vegetale. Un raport omega-6 la omega-3 care este prea mare poate promova dezvoltarea bolilor hepatice.

Prin urmare, este o idee bună să reduceți și aportul de grăsimi omega-6.

REZUMAT:

Consumul de pește gras bogat în omega-3 are multe beneficii pentru ficat. Cu toate acestea, este la fel de important să țineți sub control raportul omega-6 la omega-3.

11. Ulei de măsline

Uleiul de măsline este considerat o grăsime sănătoasă datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate , inclusiv efectelor pozitive asupra inimii și a sănătății metabolice.

Cu toate acestea, are și efecte pozitive asupra ficatului.

Un mic studiu efectuat la 11 persoane cu NAFLD a constatat că consumul unei lingurițe (6,5 ml) de ulei de măsline pe zi a îmbunătățit nivelul enzimelor hepatice și al grăsimilor.

De asemenea, a crescut nivelurile unei proteine ​​asociate cu efecte metabolice pozitive.

Participanții au avut, de asemenea, o acumulare mai mică de grăsime și un flux sanguin mai bun în ficat.

Mai multe studii mai recente au descoperit efecte similare ale consumului de ulei de măsline la om, incluzând o acumulare mai mică de grăsimi în ficat, sensibilitate îmbunătățită la insulină și niveluri îmbunătățite ale enzimelor hepatice din sânge.

Acumularea de grăsime în ficat face parte din prima etapă a bolii hepatice. Prin urmare, efectele pozitive ale uleiului de măsline asupra grăsimilor din ficat, precum și alte aspecte ale sănătății, îl fac o parte importantă a unei diete sănătoase.

REZUMAT:Studiile arată că consumul de ulei de măsline scade nivelul grăsimilor din ficat, crește fluxul sanguin și îmbunătățește nivelul enzimelor hepatice.

Linia de fund

Ficatul dvs. este un organ important cu multe funcții esențiale.

Prin urmare, are sens să faci tot ce poți pentru a-l proteja, iar alimentele enumerate mai sus au demonstrat efecte benefice asupra ficatului.

Acestea includ scăderea riscului de boli hepatice și cancer, creșterea nivelului de enzime antioxidante și de detoxifiere și oferirea de protecție împotriva toxinelor dăunătoare.

Incorporarea acestor alimente în dieta dvs. este o modalitate naturală și sănătoasă de a menține ficatul să funcționeze la maximum.

Lasa un raspuns