11 produse alimentare bogate in nutrienti

Puteți mânca doar o cantitate limitată de mâncare într-o singură zi.

Pentru a maximiza cantitatea de nutrienți pe care o luați, are sens să vă cheltuiți cu atenție bugetul de calorii.

Cel mai bun mod de a face acest lucru este să mâncați pur și simplu alimentele care au cea mai mare cantitate și varietate de nutrienți.

Iată cele mai multe 11 alimente cu densitate nutritivă de pe planetă.

1. somon

Nu toți peștii sunt creați egali.

Somonul – și alte tipuri grase de pești – conțin cea mai mare cantitate de acizi grași omega-3 .

Omega-3 sunt extrem de importante pentru funcționarea optimă a corpului tău. Sunt legate de bunăstare îmbunătățită și de un risc mai mic de multe boli grave .

Deși somonul este apreciat în principal pentru compoziția sa benefică de acizi grași, de asemenea, ambalează o cantitate masivă de alți nutrienți.

O bucată de 100 de grame de somon sălbatic conține 2,8 grame de omega-3, împreună cu o mulțime de proteine ​​animale de înaltă calitate și vitamine și minerale ample, inclusiv cantități mari de magneziu, potasiu, seleniu și vitamine B .

Este o idee bună să mănânci pește gras cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână pentru a obține toate omega-3-urile de care are nevoie corpul tău.

Studiile arată că persoanele care mănâncă pește gras în mod regulat au un risc mai mic de boli de inimă, demență, depresie și multe alte boli comune .

De asemenea, somonul are un gust bun și este destul de simplu de preparat. De asemenea, tinde să te facă să te simți plin cu calorii relativ puține.

Dacă poți, alege somon sălbatic în loc de fermă. Este mai hrănitor, are un raport mai bun omega-6 până la omega-3 și este mai puțin probabil să conțină contaminanți.

REZUMATPeștele gras, precum somonul, este încărcat cu acizi grași benefici, proteine, vitamine și minerale. Este o idee bună să mănânci pește gras în fiecare săptămână.

2. Kale

Dintre toate verdele sănătoase cu frunze, kale este regele.

Este încărcat cu vitamine, minerale, fibre, antioxidanți și diferiți compuși bioactivi.

O porție de 100 grame de kale conține:

 • Vitamina C: 200% din RDI
 • Vitamina A: 300% din RDI
 • Vitamina K1: 1.000% din RDI
 • Cantități mari de vitamina B6, potasiu, calciu, magneziu, cupru și mangan

Aceeași cantitate are 2 grame de fibre, 3 grame de proteine ​​și doar 50 de calorii.

Kale poate fi chiar mai sănătos decât spanacul. Ambele sunt foarte hrănitoare, dar calul este mai scăzut în oxalați, care sunt substanțe care pot lega minerale precum calciul din intestinul dvs., împiedicându-le să fie absorbite.

Kale și alte verzi sunt, de asemenea, bogate în diverși compuși bioactivi, incluzând izotiocianate și indol-3-carbinol, care s-au dovedit că combat lupta împotriva cancerului în testele la animale și pe animale .

REZUMATULKale este una dintre cele mai dense legume nutritive pe care le puteți mânca, conținând cantități mari de vitamine, minerale și compuși anti-cancer.

3. Alge marine

Marea are mai mult decât doar pește. De asemenea, conține cantități masive de vegetație.

Există mii de specii de plante diferite în ocean, unele dintre ele fiind foarte hrănitoare. De obicei, ele sunt denumite colectiv ca alge marine .

Algele de mare sunt populare în preparate precum sushi. Multe feluri de sushi includ, de asemenea, un tip de alge cunoscut sub numele de nori, care este utilizat ca ambalare comestibilă.

În multe cazuri, alge marine sunt chiar mai hrănitoare decât legumele terestre. Este deosebit de bogat în minerale precum calciu, fier, magneziu și mangan .

De asemenea, este încărcat cu diverși compuși bioactivi, inclusiv fitocianine și carotenoizi. Unele dintre aceste substanțe sunt antioxidanți cu capacități antiinflamatorii puternice.

Dar alge marine strălucește cu adevărat în conținutul ridicat de iod, un mineral pe care corpul îl folosește pentru a face hormoni tiroidieni.

Doar că mănâncă o alge bogată în iod, precum cea de câteva ori pe lună, poate oferi corpului tău tot iodul de care are nevoie.

Dacă nu vă place gustul de alge marine, îl puteți lua și sub formă de supliment. Comprimatele cu alunele uscate sunt foarte ieftine și încărcate cu iod.

REZUMATLegumele de mare sunt foarte hrănitoare, dar rareori sunt consumate în Occident. Sunt deosebit de bogate în iod, ceea ce este esențial pentru funcționarea optimă a tiroidei.

4. Usturoiul

Usturoiul este într-adevăr un ingredient uimitor.

Nu numai că poate transforma tot felul de preparate blande delicioase, dar este și foarte hrănitor.

Este bogat în vitaminele C, B1 și B6, calciu, potasiu, cupru, mangan și seleniu .

Usturoiul este de asemenea bogat în compuși benefici de sulf, cum ar fi alicina.

Multe studii arată că alicina și usturoiul pot scădea tensiunea arterială, precum și colesterolul LDL total și „rău”. De asemenea, crește colesterolul HDL „bun”, reducând potențial riscul de boli cardiace .

De asemenea, are diverse proprietăți de combatere a cancerului . Studiile arată că persoanele care mănâncă mult usturoi au un risc mult mai mic de mai multe tipuri de cancer obișnuite, în special de cancerul de colon și stomac.

Usturoiul brut are și proprietăți antibacteriene și antifungice semnificative .

REZUMATUsturoiul este atât gustos, cât și sănătos. Este foarte nutritiv, iar compușii bioactivi din acesta au proprietăți confirmate de combatere a bolilor.

5. Cochilii

Multe animale de mare au conținut ridicat de nutrienți, dar crustaceii pot fi printre cele mai hrănitoare dintre toate.

Tipurile de crustacee consumate în mod obișnuit includ scoici, stridii, scoici și midii.

Scoicile sunt printre cele mai bune surse de vitamina B12 existente, 100 de grame de scoici furnizând de peste 16 ori RDI. De asemenea, sunt încărcate cu vitamina C, diverse vitamine B, potasiu, seleniu și fier .

Ostrele sunt, de asemenea, foarte hrănitoare. Doar 100 de grame furnizează 600% din RDI pentru zinc , 200% din RDI pentru cupru și cantități mari de vitamina B12, vitamina D și alte câteva substanțe nutritive .

Deși scoicile sunt printre cele mai hrănitoare din lume, majoritatea oamenilor le consumă foarte rar.

REZUMATPești de coajă sunt unele dintre cele mai hrănitoare animale găsite în mare. Sunt foarte bogate în nutrienți importanți precum vitamina B12 și zinc.

6. Cartofi

Un singur cartof mare este bogat în potasiu, magneziu, fier, cupru și mangan. De asemenea, conține vitamina C și majoritatea vitaminelor B .

Acestea conțin puțin din aproape fiecare nutrient de care aveți nevoie. Există relatări ale oamenilor care nu trăiesc decât pe cartofi mult timp.

De asemenea, sunt unul dintre cele mai umplute alimente. Când cercetătorii au comparat valoarea de sațietate a diferitelor alimente, cartofii fierți au obținut un nivel mai mare decât orice alt produs măsurat .

Dacă permiteți cartofilor să se răcească după gătit, ei formează și amidon rezistent , o substanță asemănătoare fibrelor, cu multe avantaje puternice pentru sănătate .

REZUMATCartofii conțin puțin din aproape fiecare nutrient de care aveți nevoie. Sunt extrem de umplute și pot furniza cantități mari de amidon rezistent.

7. Ficat

Oamenii și strămoșii noștri îndepărtați au mâncat animale de milioane de ani.

Cu toate acestea, dieta modernă occidentală a prioritat carnea musculară asupra cărnii de organe. În comparație cu organele, carnea musculară este săracă din punct de vedere nutrițional.

Din toate organele, ficatul este de departe cel mai hrănitor.

Ficatul este un organ remarcabil, cu sute de funcții legate de metabolism. Una dintre funcțiile sale este de a stoca substanțe nutritive importante pentru restul corpului.

O porție de 100 de grame (100 de grame) de ficat de vită conține :

 • Vitamina B12: 1,176% din DV
 • Vitamina B5, vitamina B6, niacină și folat: Peste 50% din DV
 • Vitamina B2: 201% din DV
 • Vitamina A: 634% din DV
 • Cupru: 714% din DV
 • Fier, fosfor, zinc și seleniu: peste 30% din DV
 • Proteine ​​animale de înaltă calitate: 29 de grame

Consumul de ficat o dată pe săptămână este o modalitate bună de a vă asigura că veți obține cantități optime din acești nutrienți vitali.

REZUMATFicatul este o carne cu organe extrem de hrănitoare, care conține cantități mari de vitamine B, precum și alte substanțe sănătoase.

8. Sardinele

Sardinele sunt pești mici, uleioși , care pot fi mâncați întregi.

Având în vedere că de obicei organele sunt părțile cele mai hrănitoare ale unui animal, nu este surprinzător faptul că sardinele întregi sunt foarte hrănitoare.

Acestea conțin puțin din aproape fiecare nutrient de care corpul tău are nevoie și sunt aproape perfecte din punct de vedere nutrițional .

Ca și alți pești grași, aceștia sunt, de asemenea, foarte mari în acizii grași omega-3 sănătoși pentru inimă .

REZUMATPește mic, gras, precum sardinele, se consumă de obicei întreg, oferindu-vă organele, oasele, creierul și alte părți nutritive. Acestea conțin puțin din aproape fiecare nutrient de care aveți nevoie.

9. Afine

Când vine vorba de valoarea nutritivă a fructelor, afine se află într-o ligă proprie.

Deși nu sunt la fel de bogate în calorii – în vitamine și minerale ca și legumele, sunt la pachet cu antioxidanți.

Acestea sunt încărcate cu substanțe antioxidante puternice, inclusiv antocianine și diverși alți compuși vegetali, dintre care unii pot traversa bariera sânge-creier și pot avea efecte protectoare asupra creierului tău.

Mai multe studii au examinat efectele asupra afinului asupra sănătății la oameni.

Un studiu a descoperit că afinele îmbunătățeau memoria la adulții în vârstă.

Un alt studiu a descoperit că bărbații și femeile obeze cu sindrom metabolic aveau o tensiune arterială scăzută și markeri redusi ai colesterolului LDL oxidat atunci când au adăugat afine în dieta lor .

Această constatare este în conformitate cu studiile care arată că afinele cresc valoarea antioxidantă a sângelui dumneavoastră .

Studii multiple pe epruvetă și animale sugerează, de asemenea, că afinele pot ajuta la combaterea cancerului.

REZUMATAfinele sunt foarte hrănitoare în comparație cu majoritatea fructelor și sunt încărcate cu antioxidanți puternici, dintre care unii pot crește valoarea antioxidantă a sângelui dvs. și vă pot proteja creierul.

10. Galbenusuri de ou

Gălbenușurile de ou au fost demonizate pe nedrept din cauza conținutului de colesterol.

Cu toate acestea, studiile arată că colesterolul alimentar nu este un lucru de care în general trebuie să vă faceți griji.

Mâncând cantități moderate de colesterol nu crește colesterolul LDL „rău” din sângele tău.

Gălbenușurile de ou sunt, prin urmare, unul dintre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Ouăle întregi sunt atât de hrănitoare încât uneori sunt denumite „multivitaminele naturii”.

Gălbenușurile de ou sunt încărcate cu vitamine, minerale și diverse substanțe nutritive puternice, inclusiv colină .

Sunt bogate în luteină și zeaxantină, antioxidanți care vă pot proteja ochii și vă pot reduce riscul de boli ale ochilor, cum ar fi cataracta și degenerarea maculară.

Ouăle conțin, de asemenea, proteine ​​de înaltă calitate și grăsimi sănătoase. Mai multe studii sugerează că te pot ajuta să slăbești .

De asemenea, sunt ieftine, aromate și ușor de preparat.

Dacă puteți, cumpărați ouă păstrate și / sau îmbogățite omega-3. Sunt mai sănătoase și mai hrănitoare decât majoritatea ouălor superioare convenționale,

REZUMATOuăle întregi sunt atât de hrănitoare încât sunt uneori numite „multivitaminele naturii”. Gălbenușul este locul în care se găsesc aproape toți nutrienții.

11. Ciocolată neagra (cacao)

Ciocolata neagră cu un conținut ridicat de cacao este unul dintre cele mai hrănitoare alimente pe care le puteți mânca.

Este încărcat cu fibre, fier, magneziu, cupru și mangan .

Dar beneficiul său cel mai mare este gama sa uimitoare de antioxidanți.

De fapt, un studiu a arătat că cacaua și ciocolata neagră au obținut un nivel mai ridicat de antioxidanți decât orice alt produs alimentar testat, care a inclus afine și fructe de acai.

Numeroase studii efectuate la om arată că ciocolata neagră are beneficii puternice pentru sănătate, inclusiv fluxul sanguin îmbunătățit, tensiunea arterială scăzută, LDL oxidat și funcția creierului îmbunătățită .

Un studiu a descoperit că persoanele care consumau ciocolată de mai mult de cinci ori pe săptămână aveau un risc mai mic de 57% de boli de inimă .

Dat fiind că bolile de inimă sunt cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial, această constatare ar putea avea implicații pentru milioane de oameni.

Asigurați-vă că obțineți ciocolată neagră cu cel puțin 70% conținut de cacao. Cele mai bune contin 85% cacao sau mai mare.

Mâncarea în fiecare zi a unui pătrat mic de ciocolată neagră de calitate poate fi una dintre cele mai bune metode de a-ți suplimenta dieta cu antioxidanți suplimentari. Puteți găsi online ciocolată neagră cu cacao înaltă .

REZUMATCiocolata neagră și cacao sunt foarte bogate în minerale și antioxidanți. Mâncarea lor în mod regulat poate oferi diverse beneficii pentru sănătate.

Concluzie

Dacă doriți mulți nutrienți fără multe calorii, cea mai evidentă strategie este să luați suplimente alimentare.

Cu toate acestea, suplimentele cu greu pot înlocui o dietă sănătoasă. O modalitate mai bună de a obține toți nutrienții de care aveți nevoie este să vă completați mesele cu alimente bogate în nutrienți.

Alimentele bogate în substanțe nutritive sunt bogate în nutrienți raportat la conținutul de calorii. Acestea includ diverse alimente sănătoase, cum ar fi legume întregi, fructe, cacao, fructe de mare, ouă și ficat.

Începeți să adăugați alimentele de mai sus în dieta dvs. astăzi, pentru a beneficia de atuurile lor.

Lasa un raspuns