Cauze posibile ale cresterii in greutate neintentionate

bioversity

Creșterea în greutate neintenționată apare atunci când vă puneți în greutate fără a vă crește consumul de alimente sau lichide și fără a vă micșora activitatea. Acest lucru se întâmplă atunci când nu încercați să crească în greutate. De multe ori se datorează retenției de lichide, creșterilor anormale, constipației sau sarcinii.

Creșterea în greutate neintenționată poate fi periodică, continuă sau rapidă.

Creșterea periodică în greutate neintenționată include fluctuații regulate în greutate. Un exemplu de creștere în greutate neintenționată este experimentat în timpul ciclului menstrual al femeii. Creșterea în greutate neintenționată periodică, dar pe termen mai lung, este adesea rezultatul sarcinii, care durează nouă luni.

Creșterea rapidă în greutate neintenționată se poate datora efectelor secundare ale medicației. Multe cazuri de creștere în greutate neintenționată sunt inofensive. Dar unele simptome experimentate împreună cu creșterea rapidă în greutate pot semnala o urgență medicală.

Ce provoacă creșterea în greutate neintenționată?

graviditate

Una dintre cele mai frecvente cauze ale creșterii în greutate neintenționate este sarcina. Dar multe femei mănâncă intenționat mai mult pentru a sprijini creșterea copilului. În timpul sarcinii, majoritatea femeilor se îmbracă pe măsură ce copilul crește.

Această greutate suplimentară constă în copil, placentă, lichid amniotic, aportul crescut de sânge și un uter care se mărește.

Schimbări hormonale

De obicei între vârsta de 45 și 55 de ani, femeile intră într-o etapă numită menopauză.

În anii de reproducere ai unei femei, estrogenul – unul dintre hormonii responsabili de reglarea menstruației și ovulației – începe să scadă. După apariția menopauzei , estrogenul este prea scăzut pentru a induce menstruația.

O scădere a estrogenului poate determina femeile din menopauză să crească în greutate în jurul regiunii abdominale și a șoldurilor. În afară de modificările hormonale ale menopauzei, femeile diagnosticate cu sindrom ovarian polichistic (PCOS) ar putea de asemenea să crească în greutate.

Modificările hormonale din anii de mijloc îți pot determina, de asemenea, încetinirea metabolismului, ceea ce duce la creșterea în greutate.

Alte afecțiuni medicale care afectează nivelul hormonilor pot determina creșterea în greutate la ambele sexe. Acestea includ:

 • hipotiroidism
 • creșterea producției de cortizol (hormon de stres), cum ar fi în sindromul Cushing
 • creșterea producției de aldosteron

Menstruaţie

Creșterea periodică în greutate se datorează adesea ciclului menstrual. Femeile pot avea o retenție de apă și balonare în jurul perioadei lor. Modificarea nivelului de estrogen și progesteron poate provoca creștere în greutate. De obicei, aceasta este o creștere în greutate de câteva kilograme.

Acest tip de creștere în greutate scade atunci când perioada menstruală se încheie pentru luna. Adesea reapare luna următoare după ce începe menstruația din nou, iar uneori în timpul ovulației.

Retenție de fluide

Creșterea rapidă în greutate neexplicată poate fi rezultatul retenției de lichide. Acest lucru duce la umflarea fluidului, cunoscut și sub denumirea de edem, care vă poate determina membrele, mâinile, picioarele, fața sau abdomenul să pară umflate.

Persoanele cu insuficiență cardiacă, boli renale, boli de ficat sau cei care iau anumite medicamente pot experimenta acest tip de creștere în greutate.

Ar trebui să raportați întotdeauna creșterea rapidă sau semnificativă în greutate și retenția de lichide la medic, chiar dacă nu sunt prezente alte simptome.

medicamente

Creșterea în greutate neintenționată se poate datora anumitor medicamente, inclusiv:

 • corticosteroizi
 • antidepresive
 • medicamente antipsihotice
 • pilule anticoncepționale

Care sunt simptomele creșterii în greutate neintenționate?

În funcție de cauză, simptomele creșterii în greutate neintenționate pot diferi de la o persoană la alta. Simptomele asociate cu acest tip de creștere în greutate pot include disconfort abdominal sau durere și balonare.

De asemenea, puteți observa umflarea vizibilă în abdomen și în alte zone ale corpului, inclusiv extremitățile (brațele, picioarele, picioarele sau mâinile).

Ar trebui să vă adresați imediat unui medic dacă prezentați următoarele simptome:

 • febră
 • sensibilitatea pielii
 • scurtarea respirației
 • respiratie dificila
 • palpitații cardiace
 • transpiraţie
 • schimbări de vedere
 • creștere rapidă în greutate

Când aceste simptome însoțesc creșterea în greutate neintenționată, ele pot semnala uneori o stare gravă.

Cum este diagnosticat creșterea în greutate neintenționată?

Medicul dumneavoastră vă va pune mai multe întrebări despre simptomele, stilul dvs. de viață și istoricul medical. De asemenea, pot lua o probă de sânge pentru a verifica nivelul hormonilor, funcția renală, funcția hepatică și alți markeri de sănătate care pot arăta probleme medicale.

Poate fi necesar un test imagistic precum o ecografie , radiografie simplă cu film , RMN sau tomografie .

Care sunt opțiunile de tratament pentru creșterea în greutate neintenționată?

Există mai multe modalități de a trata creșterea în greutate neintenționată. Cea mai bună metodă de tratament depinde de cauza creșterii în greutate neintenționate.

Dacă un dezechilibru hormonal este cauza, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a vă echilibra nivelul hormonilor. Medicatia va depinde de ce hormoni sunt afectati. Aceste medicamente sunt adesea utilizate pe termen lung.

Dacă un medicament pe care îl luați este cauza problemei, medicul vă va recomanda tratamente alternative.

Gestionați-vă greutatea printr-o alimentație atentă

Mâncarea atentă ajută la dezvoltarea obiceiurilor alimentare sănătoase pe tot parcursul vieții și vă învață opțiuni care funcționează cu obiectivele dvs. de gestionare a greutății.

Lasa un raspuns