Ce este un RMN?

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) folosește magneți și unde radio pentru a capta imagini în interiorul corpului dvs. fără a face o incizie chirurgicală. Acesta permite medicului dumneavoastră să vadă țesuturile moi din corp, împreună cu oasele.

Un RMN poate fi efectuat pe orice parte a corpului. Cu toate acestea, o IRM cardiacă sau cardiacă privește în mod specific inima și vasele de sânge din apropiere.

Spre deosebire de o scanare CT, un RMN nu utilizează radiații ionizante. Este considerată o alternativă mai sigură pentru femeile însărcinate. Dacă este posibil, cel mai bine este să aștepți până după primul trimestru.

De ce se face RMN cardiac

Medicul dumneavoastră ar putea comanda un RMN cardiac dacă consideră că riscați să apară insuficiență cardiacă sau alte probleme cardiace mai puțin severe.

Un RMN cardiac este un test comun utilizat pentru evaluarea și diagnosticarea mai multor afecțiuni. Unele dintre acestea includ:

 • defecte cardiace congenitale
 • boală coronariană
 • daune provocate de un atac de cord
 • insuficienta cardiaca
 • defecte ale valvei cardiace
 • inflamația membranei din jurul inimii (pericardită)

Deoarece RMN-urile prezintă secțiuni transversale ale corpului, ele pot ajuta, de asemenea, să explice sau să clarifice rezultatele altor teste, cum ar fi tomografiile și radiografiile .

Riscurile unui RMN cardiac

Nu există riscuri pentru RMN și puține efecte secundare, dacă există. Testul nu utilizează radiații ionizante și, până în prezent, nu au existat efecte secundare documentate de la radio și undele magnetice pe care le folosește. Reacțiile alergice la colorant sunt rare.

Dacă aveți un stimulator cardiac sau orice fel de implant metalic de la intervențiile chirurgicale anterioare sau leziuni, este posibil să nu puteți primi un RMN, deoarece folosește magneți. Asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră despre implanturile pe care le aveți înainte de test.

Dacă sunteți claustrofob sau aveți timp dificil în spații închise, este posibil să vă simțiți inconfortabil în aparatul RMN. Încercați să vă amintiți că nu este nimic de teamă. Discutați cu medicul dumneavoastră despre problemele dvs. înainte de test. Aceștia pot prescrie un medicament anti-anxietate pentru a vă ajuta cu disconfortul.

Cum să vă pregătiți pentru un RMN cardiac

Înainte de test, spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți un stimulator cardiac. În funcție de tipul de stimulator cardiac, medicul dumneavoastră vă poate sugera o altă metodă de testare, cum ar fi o tomografie abdominală . Cu toate acestea, unele modele de stimulatoare cardiace pot fi reprogramate înainte de RMN, astfel încât acestea să nu fie perturbate în timpul examinării.

Deoarece un RMN folosește magneți, poate atrage metale. Trebuie să vă avertizați medicul dacă aveți orice tip de implant metalic de la intervențiile chirurgicale anterioare. Acestea pot include:

 • valvele cardiace artificiale
 • clipuri
 • implanturile
 • ace
 • farfurii
 • șuruburi
 • capse
 • Stenturi

Este posibil ca medicul dumneavoastră să folosească un colorant special pentru a vă evidenția inima. Acest colorant este un agent de contrast pe bază de gadoliniu care este administrat printr-un IV. Este diferit de colorantul utilizat în timpul unei scanări computerizate.

Reacțiile alergice la colorant sunt rare. Cu toate acestea, trebuie să anunțați medicul dumneavoastră înainte de administrarea IV, dacă aveți probleme sau istoric de reacții alergice în trecut.

Cum se efectuează un RMN cardiac

Un aparat RMN poate părea intimidant. Este alcătuit dintr-o bancă care alunecă încet într-un tub mare atașat la o deschidere în formă de gogoasă. Atâta timp cât ai respectat instrucțiunile medicului tău pentru a elimina tot metalul, cum ar fi bijuteriile, ceasurile și cerceii pentru corp, vei fi complet în siguranță.

Tehnicianul vă va cere să vă întindeți pe bancă. Vi se poate da o pernă sau o pătură dacă aveți probleme pe ea. Tehnicianul va controla mișcarea băncii folosind o telecomandă dintr-o altă cameră. Vor putea comunica cu tine printr-un microfon.

Aparatul va scoate zgomote puternice, în timp ce face fotografii cu corpul tău. Multe spitale oferă dopuri de urechi. Alții pot oferi emisiuni de televiziune sau căști cu muzică pentru a vă ajuta să treceți timpul.

Tehnicianul vă va cere să vă mențineți respirația timp de câteva secunde în timp ce fotografiile sunt făcute. Nu veți simți nimic în timpul testului, deoarece magneții și frecvențele radio ale mașinii – similare cu radioul FM – nu pot fi simțite.

Întregul proces poate dura oriunde între 30 și 90 de minute.

După un RMN cardiac

După test, ar trebui să fiți capabil să vă conduceți acasă, cu excepția cazului în care vi s-a administrat medicament anti-anxietate sau sedare.

Este posibil să dureze ceva timp pentru ca medicul dumneavoastră să examineze și să interpreteze imaginile.

Rezultatele preliminare ale RMN-ului cardiac pot fi disponibile în câteva zile. Cu toate acestea, rezultatele cuprinzătoare pot dura până la o săptămână sau mai mult. Când rezultatele vor fi disponibile, medicul dumneavoastră le va examina cu dvs. și va discuta despre orice măsuri de urmat pe care ar trebui să le faceți.

Lasa un raspuns