Cum este legat alcoolul de pierderea memoriei?

Indiferent dacă este vorba de peste o noapte sau de câțiva ani, consumul puternic de alcool poate duce la pierderi în memorie. Aceasta poate include dificultăți în amintirea evenimentelor recente sau chiar o noapte întreagă. De asemenea, poate duce la pierderea permanentă a memoriei, descrisă ca demență.

Medicii au identificat mai multe moduri în care alcoolul afectează creierul și memoria. Persoanele care beau băutură sau au tulburare de consum de alcool (AUD) pot suferi pierderi de memorie pe termen scurt și lung.

In 2013 un studiu a constatat că aproximativ 78 la sută dintre indivizii diagnosticați cu experiență AUD se modifică la creier.

Continuați să citiți pentru a afla de ce alcoolul poate afecta memoria pe termen scurt și lung și ce puteți face în acest sens.

Pierderea alcoolului și a memoriei

Medicii au identificat mai multe moduri în care consumul de alcool poate afecta memoria unei persoane. Acestea includ următoarele:

Memorie de scurtă durată

Unii oameni experimentează ceea ce medicii numesc apariție când consumă prea mult alcool și nu-și amintesc detalii cheie.

Aceste situații pot varia de la mic, precum locul în care o persoană și-a pus cheile, până la mari, cum ar fi uitarea a ceea ce s-a întâmplat noaptea. Potrivit Duke University , incapacitatea de a-și aminti orice dintr-o noapte de noapte apare de obicei după ce o persoană a consumat cinci sau mai multe băuturi.

Alcoolul afectează memoria pe termen scurt, încetinind modul în care nervii comunică între ei într-o parte a creierului numită hipocamp.

Hipocampul joacă un rol semnificativ în a ajuta oamenii să își formeze și să păstreze amintirile. Când activitatea nervoasă normală încetinește, se poate produce pierderea memoriei pe termen scurt.

Pierdere de memorie pe termen lung

Consumul puternic de alcool nu încetinește doar hipocondrul, ci îl poate deteriora. Alcoolul poate distruge celulele nervoase. Acest lucru afectează memoria unei persoane pe termen scurt și lung.

În plus, persoanele care beau prea mult alcool sunt adesea deficiente în vitamina B-1, sau tiamina. Această vitamină este vitală pentru furnizarea de energie celulelor creierului și nervilor.

Consumul de alcool afectează cât de bine folosește organismul tiamina. De asemenea, poate afecta tiamina în următoarele moduri:

 • Oamenii care beau foarte mult pot să nu mănânce o dietă sănătoasă și să rateze nutrienții cheie.
 • Consumul prea mult de alcool poate irita mucoasa stomacului, ceea ce afectează modul în care stomacul absoarbe nutrienți.
 • Consumul puternic de alcool poate provoca vărsături, ceea ce împiedică stomacul și intestinele să absoarbă nutrienți.

Deficitul de tiamina poate provoca demență, care este o pierdere de memorie progresivă și permanentă.

Sindromul Wernicke-Korsakoff (WKS) este un tip de demență legată de consumul greu de alcool. Această condiție creează lacune în memoria unei persoane. Este posibil ca o persoană să prevină agravarea acestui sindrom, dar de obicei trebuie să înceteze consumul și să-și îmbunătățească aportul de nutrienți.

De obicei, efectele pierderii de memorie pe termen lung sunt legate de a bea 21 sau mai multe băuturi pe săptămână timp de 4 ani sau mai mult, potrivit Spitalului General Massachusetts .

Persoanele în vârstă

Persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la efectele pe termen scurt și lung ale consumului de alcool asupra creierului lor.

Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, creierul său devine mai sensibil la alcool. Metabolizarea lor încetinește, de aceea alcoolul rămâne în sistemul lor mai mult timp.

În plus, multe persoane în vârstă, de asemenea, experimentează o degenerare lentă a celulelor din hipocamp. De obicei, nu este suficient de sever pentru a provoca simptome de demență. Dar când adăugați efectele consumului greu de alcool, pierderea memoriei poate fi foarte gravă.

În plus față de aceste considerente, persoanele în vârstă tind, de asemenea, să ia mai multe medicamente decât tinerii. Aceste medicamente pot interacționa cu alcoolul, ceea ce poate agrava simptomele.

Persoanele în vârstă sunt, de asemenea, mai vulnerabile la leziunile cauzate de căderi din cauza schimbărilor în vedere, recunoașterea spațială și sănătatea oaselor. Consumul de alcool poate crește riscurile pentru căderi, deoarece poate afecta judecata și percepția. O cădere le poate răni și le poate afecta memoria.

Simptome

Unele dintre efectele alcoolului asupra memoriei sunt aparente – poate te trezești după o noapte de băut și ai o vânătaie de care nu-ți amintești că ai apărut sau nu îți amintești niciunul din evenimentele anterioare din noapte. Unele efecte sunt mai subtile.

Dacă vă puteți identifica cu oricare dintre următoarele simptome, este posibil să suferiți pierderi de memorie pe termen scurt din cauza consumului de alcool puternic:

 • Vi s-a spus că ați vorbit recent cu cineva despre un eveniment, dar nu vă amintiți că ați avut conversația.
 • Te găsești frecvent confuz sau dezorientat de locul în care te afli.
 • Ai probleme să fii atent.
 • Oamenii vă spun adesea despre lucruri pe care le-ați făcut în timp ce beați pe care nu le puteți aminti.
 • Te-ai confruntat cu cei dragi sau cu poliția când bea, dar nu-ți amintești pe deplin ce ai făcut.

Poate fi greu de spus dacă o persoană iubită are o problemă de băut. Acest lucru este valabil mai ales dacă sunt mai în vârstă – vă puteți întreba dacă simptomele lor sunt legate de îmbătrânire.

Următoarele simptome pot indica faptul că au pierderi de memorie pe termen lung legate de alcool:

 • Au un simptom numit confabulare , în care alcătuiesc mici povești pentru a completa golurile din memoria lor. Unii oameni cu condiții precum WKS pot face acest lucru.
 • Se confruntă cu schimbări de personalitate vizibile. Aceasta poate include apariția mai retrasă, frustrată sau chiar supărată.
 • Adesea pun aceeași întrebare în mod repetat și fără semne, își amintesc că au pus-o anterior.
 • Au dificultăți în a învăța o nouă abilitate, cum ar fi jocul unui joc. Acest lucru poate semnala probleme cu amintirile recente.

Este greu să știi ce să-i spui unei persoane dragi atunci când ești îngrijorat că băutura le afectează sănătatea. Dacă nu sunteți sigur de unde să începeți, luați în considerare să discutați cu furnizorul de servicii medicale sau să utilizați resursele enumerate mai jos.

tratamente

Dacă aveți dificultăți în a vă aminti un eveniment din noaptea precedentă, nu puteți face multe pentru a vă aminti. Uneori, un miros, o zicere sau o imagine poate să lumineze în mintea ta, dar nu poți forța o memorie să se întoarcă.

Cu toate acestea, există tratamente pentru persoanele a căror consum de alcool le afectează memoria și funcționarea generală. Acestea includ:

 • Suplimentare cu tiamina sau pe cale intravenoasa (IV) tiamina. Conform unui studiu, suplimentarea cu tiamina poate ajuta la ameliorarea simptomelor WKS , care este cauzată de un deficit de tiamina.
 • Sub tratament pentru tulburarea de consum de alcool. Retragerea alcoolului poate provoca simptome care variază de la ușoare, cum ar fi greață și vărsături, până la grave și care pot pune viața în pericol, cum ar fi inima de alergare , delirul și temperatura corporală foarte ridicată. Cu cât te-ai retras din alcool, cu atât ai mai multe riscuri pentru consecințe care îți pun viața în pericol. Este posibil să aveți nevoie de tratament la un spital pentru a vă retrage în siguranță.
 • Luând anumite medicamente. Un studiu sugerează că memantina, care este utilizată pentru tratamentul bolii Alzheimer, poate avea o promisiune în tratarea altor tipuri de demență, cum ar fi demența asociată alcoolului.

Puteți evita pierderea de memorie pe termen scurt eliminând alcoolul din ecuație. Evitarea alcoolului poate ajuta la prevenirea agravării demenței.

Modificarea stilului de viață

Este important de reținut că majoritatea cercetătorilor și furnizorilor de servicii medicale au descoperit că alcoolul consumat cu moderație – una până la două băuturi pentru bărbați și una pentru femei – nu afectează de obicei memoria.

Un studiu la scară largă care a urmat participanților timp de 27 de ani, a găsit un consum moderat de alcool – definit ca una până la două băuturi câteva zile pe săptămână – nu a avut un risc crescut de demență.

Această cercetare sugerează că pentru a vă proteja memoria, a bea cu moderație este cea mai bună politică (adică dacă alegeți să beți).

Pentru persoanele care beau zilnic și foarte mult, nu există întotdeauna o cantitate sigură sau moderată de alcool consumat.

Dacă furnizorul dumneavoastră de asistență medicală v-a sfătuit să încetați să beți în întregime, este important să urmați sfaturile lor. De asemenea, vă pot recomanda un program care să vă ajute să renunțați.

Iată câteva modalități de a păstra alcoolul departe de casa ta:

 • Aruncați orice alcool în casă, inclusiv siropuri de tuse care conțin alcool.
 • Spune-le prietenilor și familiei că nu ar trebui să aducă sau să cumpere alcool pentru tine sau pentru persoana iubită.
 • Cereți magazinelor alimentare sau serviciilor de livrare să nu vă livreze alcool la domiciliu.

Unii oameni pot constata că pot bea vin sau alcool nealcoolic dacă doresc gustul alcoolului.

Cum să obții ajutor

Dacă tu sau persoana iubită bea foarte mult și afectează memoria și sănătatea generală, ajutorul este disponibil. Iată câteva locuri pentru a începe:

 • Discutați cu medicul dumneavoastră de asistență primară. Dacă beți foarte mult, este posibil să aveți nevoie de asistență medicală atunci când decideți să încetați să mai beți pentru a preveni simptomele de sevraj potențial severe. Medicul dumneavoastră vă poate sugera admiterea într-un spital sau la un centru de tratament cu alcool pentru a vă ajuta.
 • Sunați la asistența națională gratuită pentru serviciile de abuz în substanțe și servicii de sănătate mintală (SAMHSA) la 1-800-662-HELP (4357). Linia de asistență este disponibilă 24 de ore pe zi.
 • Găsiți o întâlnire locală cu alcoolici anonimi în apropiere. Aceste întâlniri sunt gratuite și au ajutat mii de oameni să rămână sobri.
 • Discutați cu prietenii și membrii familiei și spuneți-i dacă credeți că aveți nevoie de ajutor. Sprijinul lor te poate ajuta.

Niciodată nu trebuie să-ți fie rușine sau să-ți fie frică să ceri ajutor. Acești pași vă pot salva viața.

Linia de jos

Alcoolul consumat în exces poate afecta memoria. Dacă o persoană o folosește pe termen lung puternic, riscă o serie de afecțiuni de sănătate legate de memorie.

Dacă dumneavoastră sau persoana iubită vă angajați frecvent în consumul de alcool sau aveți dependență de alcool, discutați cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală sau apelați serviciul de asistență național SAMHSA.

Lasa un raspuns