Ce sunt chisturile ovariene?

Ovarele fac parte din sistemul reproducător feminin . Sunt localizate în partea inferioară a abdomenului pe ambele părți ale uterului . Femeile au două ovare care produc ouă, precum și hormonii estrogeni și progesteron.

Uneori, pe unul dintre ovare se va dezvolta un sac plin de lichid numit chist. Multe femei vor dezvolta cel puțin un chist în timpul vieții. În majoritatea cazurilor, chisturile sunt nedureroase și nu provoacă simptome.

Tipuri de chisturi ovariene

Există diferite tipuri de chisturi ovariene, cum ar fi chisturile dermoide și chisturile endometriomului. Cu toate acestea, chisturile funcționale sunt cel mai frecvent tip. Cele două tipuri de chisturi funcționale includ chisturile foliculului și corpusului luteum.

Chistul foliculelor

În timpul ciclului menstrual al unei femei, un ou crește într-un sac numit folicul. Acest sac este situat în interiorul ovarelor. În cele mai multe cazuri, acest folicul sau sac se deschide și eliberează un ou. Dar dacă foliculul nu se deschide, lichidul din interiorul foliculului poate forma un chist pe ovar.

Chisturile corpusului luteum

Sacurile foliculare se dizolvă de obicei după eliberarea unui ou. Dar dacă sacul nu se dizolvă și deschiderea sigiliilor foliculilor, în interiorul sacului se poate dezvolta un lichid suplimentar, iar această acumulare de lichid determină un chist al corpului luteum.

Alte tipuri de chisturi ovariene includ:

 • chisturi dermoide: creșteri asemănătoare sacului pe ovare care pot conține păr, grăsime și alte țesuturi
 • cistadenomele: creșteri necanceroase care se pot dezvolta pe suprafața exterioară a ovarelor
 • endometrioame : țesuturile care cresc în mod normal în interiorul uterului se pot dezvolta în afara uterului și se atașează de ovare, rezultând un chist

Unele femei dezvoltă o afecțiune numită sindrom ovar polichistic . Această condiție înseamnă că ovarele conțin un număr mare de chisturi mici. Poate determina marirea ovarelor. Dacă sunt lăsate netratate, ovarele polichistice pot provoca infertilitate .

Simptomele unui chist ovarian

De multe ori, chisturile ovariene nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, simptomele pot apărea pe măsură ce chistul crește. Simptomele pot include:

 • balonare abdominală sau umflare
 • dureri intestinale
 • durere pelvină înainte sau în timpul ciclului menstrual
 • act dureros
 • durere în partea inferioară a spatelui sau a coapselor
 • tandrețe mamară
 • greață și vărsături

Simptomele severe ale unui chist ovarian care necesită asistență medicală imediată includ:

 • dureri pelvine severe sau ascuțite
 • febră
 • leșin sau amețeli
 • respirație rapidă

Aceste simptome pot indica un chist rupt sau o torsiune ovariană. Ambele complicații pot avea consecințe grave dacă nu sunt tratate din timp.

Complicații ale chistului ovarian

Majoritatea chisturilor ovariene sunt benigne și dispar în mod natural singuri, fără tratament. Aceste chisturi provoacă simptome puține, dacă este cazul. Însă, în cazuri rare, medicul dumneavoastră poate detecta o masă ovariană chistică canceroasă în timpul unui examen de rutină.

Torsiunea ovariană este o altă complicație rară a chisturilor ovariene. Acest lucru este atunci când un chist mare face ca un ovar să se răsucească sau să se deplaseze din poziția inițială. Alimentarea cu sânge a ovarului este întreruptă și, dacă nu este tratată, poate provoca deteriorarea sau moartea țesutului ovarian. Deși neobișnuită, torsiunea ovariană reprezintă aproape 3 la sută din intervențiile chirurgicale de urgență ginecologice.

Chisturile rupte, care sunt de asemenea rare, pot provoca dureri intense și sângerare internă . Această complicație crește riscul unei infecții și poate pune viața în pericol dacă este lăsată netratată.

Diagnosticul unui chist ovarian

Medicul dumneavoastră poate detecta un chist ovarian în timpul unei examinări pelvine de rutină . Aceștia pot observa umflături pe unul dintre ovare și comandați un test cu ultrasunete pentru a confirma prezența unui chist. Un test de ultrasunete (ultrasonografie) este un test imagistic care utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce o imagine a organelor tale interne. Testele cu ultrasunete ajută la determinarea dimensiunii, locației, formei și compoziției (solid sau lichid umplut) a unui chist.

Instrumentele de imagistică utilizate pentru diagnosticarea chisturilor ovariene includ:

 • Scanare CT : dispozitiv de imagistică corporală utilizat pentru a crea imagini în secțiune transversală a organelor interne
 • RMN : un test care utilizează câmpuri magnetice pentru a produce imagini în profunzime ale organelor interne
 • dispozitiv cu ultrasunete : dispozitiv de imagistică utilizat pentru vizualizarea ovarului

Deoarece majoritatea chisturilor dispar după câteva săptămâni sau luni, este posibil ca medicul dumneavoastră să nu vă recomande imediat un plan de tratament. În schimb, pot repeta testul cu ultrasunete în câteva săptămâni sau luni pentru a vă verifica starea.

Dacă nu există modificări în starea dumneavoastră sau dacă chistul crește în dimensiune, medicul dumneavoastră va solicita teste suplimentare pentru a determina alte cauze ale simptomelor dumneavoastră.

Acestea includ:

 • test de sarcină pentru a vă asigura că nu sunteți gravidă
 • test de nivel hormonal pentru a verifica probleme legate de hormoni, cum ar fi prea mult estrogen sau progesteron
 • Testul de sânge CA-125 pentru depistarea cancerului ovarian

Tratament pentru un chist ovarian

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament pentru a micsora sau elimina chistul dacă acesta nu va dispărea singur sau dacă va crește.

Contraceptive

Dacă aveți chisturi ovariene recurente, medicul vă poate prescrie contraceptive orale pentru a opri ovulația și a preveni dezvoltarea de chisturi noi. Contraceptivele orale vă pot reduce riscul de cancer ovarian. Riscul de cancer ovarian este mai mare la femeile aflate în postmenopauză.

laparoscopia

Dacă chistul dvs. este mic și rezultă dintr-un test imagistic pentru a exclude cancerul, medicul dumneavoastră poate efectua o laparoscopie pentru a îndepărta chirurgical chistul. Procedura implică medicul dumneavoastră să facă o incizie minusculă în apropierea buricului și apoi să introducă un mic instrument în abdomen pentru a îndepărta chistul.

laparotomie

Dacă aveți un chist mare, medicul vă poate elimina chistul printr-o incizie mare în abdomen. Vor efectua o biopsie imediată și, dacă vor determina că chistul este canceroz, pot efectua o histerectomie pentru a-ți îndepărta ovarele și uterul.

Prevenirea chistului ovarian

Chisturile ovariene nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, examinările ginecologice de rutină pot detecta chisturi ovariene devreme. Chisturile ovariene benigne nu devin canceroase. Cu toate acestea, simptomele cancerului ovarian pot imita simptomele unui chist ovarian. Astfel, este important să vă vizitați medicul și să primiți un diagnostic corect. Alertă-ți medicul cu simptome care pot indica o problemă, cum ar fi:

 • modificări ale ciclului menstrual
 • durere pelvină continuă
 • pierderea poftei de mâncare
 • pierdere în greutate inexplicabilă
 • plinătate abdominală

Care este perspectiva pe termen lung?

Perspectivele pentru femeile aflate în premenopauză cu chisturi ovariene sunt bune. Majoritatea chisturilor dispar în câteva luni. Cu toate acestea, chisturile ovariene recurente pot apărea la femeile aflate în premenopauză și la femeile cu dezechilibre hormonale.

Dacă sunt lăsate netratate, unele chisturi pot scădea fertilitatea . Acest lucru este comun cu endometrioamele și sindromul ovarului polichistic. Pentru a îmbunătăți fertilitatea, medicul dumneavoastră poate elimina sau micșora chistul. Chisturile funcționale, cistadenomele și chisturile dermoide nu afectează fertilitatea.

Deși unii medici au o abordare „așteptați și vedeți” cu chisturile ovariene, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a elimina și examina orice chist sau creștere care se dezvoltă pe ovare după menopauză . Acest lucru se datorează faptului că riscul de a dezvolta un chist canceroz sau ovarian crește după menopauză. Cu toate acestea, chisturile ovariene nu cresc riscul de cancer ovarian. Unii medici vor elimina un chist dacă are un diametru mai mare de 5 centimetri.

Î:

Care sunt implicațiile chisturilor ovariene asupra sarcinii? Cum afectează pe cineva care este însărcinată și pe cineva care încearcă să rămână însărcinată?

A:

Unele chisturi ovariene sunt asociate cu scăderea fertilității, în timp ce altele nu. Endometrioamele și chisturile din sindromul ovarian polichistic pot scădea capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată. Cu toate acestea, chisturile funcționale, chisturile dermoide și cistadenomele nu sunt asociate cu dificultăți în a rămâne însărcinată decât dacă sunt mari. Dacă medicul dvs. descoperă un chist ovarian în timp ce sunteți gravidă, tratamentul poate depinde de tipul sau dimensiunea chistului. Majoritatea chisturilor sunt benigne și nu necesită intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, este posibil să aveți nevoie de intervenție chirurgicală dacă chistul este suspect pentru cancer sau dacă chistul se rupe sau se răsucește (cunoscut sub numele de torsiune), sau este prea mare.

Lasa un raspuns