Ce sunt fibroamele?

Fibroizele sunt creșteri anormale care se dezvoltă în sau pe uterul unei femei. Uneori aceste tumori devin destul de mari și provoacă dureri abdominale severe și perioade grele. În alte cazuri, ele nu provoacă semne sau simptome deloc. Creșterile sunt de obicei benigne sau necanceroase. Nu se cunoaște cauza fibroamelor.

Fibroizele sunt cunoscute și după următoarele nume:

 • leiomioame
 • mioame
 • miomele uterine
 • fibromul

Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate (NIH), aproximativ 80% dintre femei le au până la vârsta de 50 de ani. Cu toate acestea, majoritatea femeilor nu au niciun simptom și poate nu știu niciodată că au fibroame.

Care sunt diferitele tipuri de fibroame?

Tipul de fibrom pe care îl dezvoltă o femeie depinde de localizarea sa în sau de uter .

Fibroame intramurale

Fibromul intramural este cel mai frecvent tip de fibrom. Aceste tipuri apar în peretele muscular al uterului. Fibroamele intramurale pot crește mai mari și vă pot întinde pântecele.

Fibroame subserosale

Fibroamele subserosale se formează pe partea exterioară a uterului, care se numește seroză. S-ar putea să crească suficient de mare pentru ca pântecele tău să pară mai mare pe o parte.

Fibroame pedunculate

Tumorile subserosale pot dezvolta o tulpină, o bază zveltă care susține tumora. Când o fac, sunt cunoscuți sub denumirea de fibroame pedunculate.

Fibroame submucoase

Aceste tipuri de tumori se dezvoltă în stratul muscular mediu sau în miometru, al uterului. Tumorile submucoase nu sunt la fel de frecvente ca celelalte tipuri.

Ce provoacă fibroamele?

Nu este clar de ce se dezvoltă fibroamele, dar mai mulți factori pot influența formarea lor.

hormonii

Estrogenul și progesteronul sunt hormonii produși de ovare . Acestea provoacă regenerarea mucoasei uterine în timpul fiecărui ciclu menstrual și poate stimula creșterea fibroamelor.

Istorie de familie

Fibroizii pot rula în familie. Dacă mama, sora sau bunica ta au o istorie a acestei afecțiuni, este posibil să o dezvolți și tu.

graviditate

Sarcina crește producția de estrogen și progesteron în corpul tău. Fibroizele se pot dezvolta și crește rapid în timp ce sunteți gravidă .

Cine este în risc de fibroame?

Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta fibroame dacă au unul sau mai mulți dintre următorii factori de risc:

 • sarcină
 • un istoric familial de fibroame
 • varsta de 30 ani sau mai mare
 • African-american
 • o greutate corporală mare

Care sunt simptomele fibroamelor?

Simptomele tale vor depinde de numărul de tumori pe care le ai, precum și de localizarea și dimensiunea lor. De exemplu, fibroamele submucoase pot provoca sângerări menstruale grele și probleme de concepere .

Dacă tumora dvs. este foarte mică sau treceți prin menopauză , este posibil să nu aveți niciun simptom. Fibroizii se pot micsora în timpul și după menopauză . Acest lucru se datorează faptului că femeile care suferă de menopauză se confruntă cu o scădere a nivelului lor de estrogen și progesteron, hormoni care stimulează creșterea fibromului.

Simptomele fibroamelor pot include:

 • sângerare puternică între sau în perioadele dvs. care include cheaguri de sânge
 • durere în pelvis sau partea inferioară a spatelui
 • creșterea crampelor menstruale
 • urinare crescută
 • durere în timpul actului sexual
 • menstruație care durează mai mult decât de obicei
 • presiune sau plinătate în abdomenul inferior
 • umflarea sau mărirea abdomenului

Cum sunt diagnosticate fibroamele?

Pentru un diagnostic corect, va trebui să vă adresați unui medic ginecolog pentru a face un examen pelvin . Acest examen este utilizat pentru a verifica starea, dimensiunea și forma uterului. Este posibil să aveți nevoie și de alte teste, care includ:

Ultrasunete

O ecografie folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini ale uterului pe un ecran. Acest lucru va permite medicului dumneavoastră să-și vadă structurile interne și orice fibroame prezente. O ecografie transvaginală , în care bagheta cu ultrasunete este introdusă în vagin, poate oferi imagini mai clare, deoarece este mai aproape de uter în timpul acestei proceduri.

RMN pelvin

Acest test imagistic în profunzime produce imagini cu uterul, ovarele și alte organe pelvine.

Cum sunt tratate fibroamele?

Medicul dumneavoastră va dezvolta un plan de tratament în funcție de vârsta dvs., de mărimea fibroamelor și de sănătatea dvs. generală. Puteți primi o combinație de tratamente.

Remedii la domiciliu și tratamente naturiste

Anumite remedii la domiciliu și tratamente naturale pot avea un efect pozitiv asupra fibroamelor, inclusiv:

 • acupunctura
 • yoga
 • masaj
 • Gui Zhi Fu Ling Tang (GFLT), o formulă de medicină tradițională chineză
 • aplicarea căldurii pentru crampe (evitați căldura dacă prezentați sângerare puternică)

Modificările dietetice pot ajuta și ele. Evitați carnea și alimentele bogate în calorii. În schimb, optează pentru alimente bogate în flavonoide, legume verzi , ceai verde și pește de apă rece, cum ar fi tonul sau somonul .

Gestionarea nivelului de stres și pierderea în greutate dacă sunteți supraponderali pot beneficia, de asemenea, femeile cu fibroame.

medicamente

Medicamentele pentru reglarea nivelului dumneavoastră de hormoni pot fi prescrise pentru a micsora fibroamele.

Agoniști ai hormonului care eliberează gonadotropină (GnRH), cum ar fi leuprolida (Lupron), vor determina scăderea nivelului de estrogen și de progesteron. În cele din urmă, aceasta va opri menstruația și va micsora fibroamele.

Antagoniștii GnRH , cum ar fi acetatul de ganirelix și acetatul de cetrorelix (Cetrotide), ajută, de asemenea, la diminuarea fibroamelor. Ele lucrează oprind corpul de a produce hormon de stimulare a foliculilor (FSH) și hormon luteinizant (LH).

Alte opțiuni care pot ajuta la controlul sângerării și durerii, dar care nu vor micșora sau elimina fibroamele, includ:

 • un dispozitiv intrauterin (DIU) care eliberează hormonul progestin
 • calmante anti-inflamatorii over-the-counter (OTC) , cum ar fi ibuprofenul ( Advil )
 • contraceptive

Interventie chirurgicala

Poate fi efectuată o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta creșteri foarte mari sau multiple. Aceasta este cunoscută sub numele de miomectomie. O miomectomie abdominală implică efectuarea unei incizii mari în abdomen pentru a accesa uterul și a elimina fibroamele. Chirurgia poate fi, de asemenea, efectuată laparoscopic , folosind câteva incizii mici în care sunt introduse instrumente chirurgicale și o cameră. Fibroizii ar putea crește înapoi după operație.

Dacă starea ta se agravează sau dacă nu există alte tratamente, medicul poate efectua o histerectomie . Cu toate acestea, acest lucru înseamnă că nu veți mai putea purta copii pe viitor.

Proceduri minim invazive

O procedură chirurgicală mai nouă și complet neinvazivă este chirurgia forțată cu ultrasunete (FUS). Vă aflați în interiorul unei mașini RMN speciale care permite medicilor să vizualizeze interiorul uterului. Undele sonore de mare frecvență, de mare frecvență, sunt direcționate către fibroame pentru a le distruge sau distruge.

În mod similar, mioliza micșorează fibroamele folosind un curent electric sau un laser, în timp ce criomoliza îngheață fibroamele. Ablația endometrială presupune introducerea unui instrument special în uterul dvs. pentru a distruge căptușirea uterului folosind căldură, curent electric sau apă caldă.

O altă opțiune chirurgicală este embolizarea arterei uterine . În această procedură, particulele mici sunt injectate în uter pentru a reduce consumul de sânge al fibroamelor.

Ce se poate aștepta pe termen lung?

Prognoza ta va depinde de mărimea și locația fibroamelor tale. Fibroizii pot să nu aibă nevoie de tratament dacă sunt mici sau nu produc simptome.

Dacă sunteți gravidă și aveți fibroame sau rămâneți gravidă și aveți fibroame, medicul vă va monitoriza cu atenție starea. În majoritatea cazurilor, fibroamele nu provoacă probleme în timpul sarcinii. Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă așteptați să rămâneți gravidă și să aveți fibroame.

Lasa un raspuns