Fotosensibilitatea

Fotosensibilitatea este o sensibilitate extremă la razele ultraviolete (UV) din soare și alte surse de lumină. Majoritatea oamenilor riscă să crească arsuri solare în timpul expunerii îndelungate la soare.

Expunerea la razele UV poate duce, de asemenea, la deteriorarea pielii și cancer de piele. Persoanele fotosensibile pot dezvolta erupții cutanate sau arsuri, chiar și după expunerea limitată la soare.

Care sunt tipurile de fotosensibilitate?

Unele substanțe chimice contribuie la sensibilitatea la soare. Acestea pot provoca două tipuri diferite de reacții fotosensibile: fototoxice și fotoalergice.

fototoxice

Reacțiile fototoxice sunt cauzate atunci când o substanță chimică nouă din corp interacționează cu razele UV de la soare. Medicamente precum doxiciclina și tetraciclină, de exemplu, sunt cauza cea mai frecventă a acestui tip de reacție.

Rezultatul este o erupție cutanată care arată ca o arsură solară severă, care se dezvoltă de obicei în 24 de ore de la expunerea la soare.

fotoalergice

Reacțiile fotoalergice se pot dezvolta ca efect secundar al unor medicamente. De asemenea, pot apărea din substanțele chimice găsite în produsele de înfrumusețare și protecția solară.

Aceste tipuri de reacții la soare tind să dureze câteva zile pentru a se dezvolta o erupție cutanată după expunerea la soare.

Simptome

Simptomele fotosensibilității variază de la ușor la sever. Cel mai frecvent simptom este o erupție exagerată a pielii sau arsuri solare. Erupțiile pot sau nu să provoace mâncărime . În unele cazuri, o arsură la soare poate fi atât de severă, încât se dezvoltă bășici . Plânsul pielii și exfolierea poate fi, de asemenea, în cazuri grave.

Cantitatea de expunere solară necesară pentru o reacție variază mult. Pentru unii oameni, foarte puțină expunere la soare poate provoca o erupție sau arsură, în timp ce pentru alții, expunerea prelungită va produce o reacție.

Cauze

Photosensibilitatea este un efect secundar comun al diverselor medicamente, inclusiv:

  • anumite antibiotice
  • medicamente pentru chimioterapie
  • diuretice

Unele afecțiuni medicale pot provoca, de asemenea, fotosensibilitate. Acestea includ:

Lupus eritematos

Lupusul este o boală a țesutului conjunctiv. Petele roșii, bulgări și pete purpurii se pot dezvolta pe zonele pielii expuse la soare.

Erupție de lumină polimorfă

Persoanele cu această afecțiune pot dezvolta o erupție cu mâncărime atunci când sunt expuse la soare. Pe măsură ce expunerea la soare continuă și toleranța la UV crește, simptomele apar în general mai rar. Femeile au de două până la trei ori mai multe șanse decât bărbații să dezvolte această afecțiune.

Prurigo actinic

Persoanele cu această afecțiune pot dezvolta umflături roșii după expunerea la soare, care se pot transforma în pete solide. Această tulburare poate apărea pe tot parcursul anului, chiar și iarna, când expunerea la soare este mai puțin probabilă.

Diagnosticare

Medicul dumneavoastră va avea nevoie de o revizuire completă a istoricului dumneavoastră medical și a medicamentelor pe care le luați în prezent pentru a face un diagnostic corect. Ei vor acorda atenție dezvoltării și tiparelor erupțiilor cutanate în raport cu expunerea la soare. În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o biopsie a pielii.

Tratament

Când s-a dezvoltat deja o reacție cutanată, tratamentele pot reduce disconfortul și inflamația pielii. Medicamentele contra-contra-durere pot ameliora durerea și crema corticosteroidă poate fi prescrisă pentru a reduce inflamația.

Unele substanțe chimice pot provoca fotosensibilitate și ar trebui evitate. Aceste substanțe chimice pot fi găsite în unele medicamente și produse, cum ar fi unele forme de chimioterapie. Cu toate acestea, uneori nu este posibil să eviți administrarea acestor medicamente.

Preventie

Cel mai bun mod de a preveni simptomele fotosensibilității este să limitezi timpul petrecut la soare. Persoanele care sunt fotosensibile ar trebui să folosească întotdeauna protecție solară atunci când sunt afară.

Acoperirea și protejarea pielii poate ajuta, de asemenea, la prevenirea unei reacții. Persoanele fotosensibile pot reduce simptomele purtând pălării, ochelari de soare și cămăși cu mâneci lungi atunci când sunt afară.

Aceste sfaturi simple vă pot ajuta să vă protejați pielea și vă pot ajuta să duceți o viață sănătoasă.


Lasa un raspuns