Despre intepatura de viespe

Înțepăturile de viespe sunt frecvente, mai ales în lunile mai calde, când oamenii sunt în afara pentru perioade mai lungi de timp. Înțepăturile de viespe pot fi incomode, dar majoritatea oamenilor se recuperează rapid și fără complicații.

Viespile, precum albinele și coarne, sunt echipate cu un stinger ca mijloc de autoapărare. Stingerul unei viespe conține venin (substanță otrăvitoare) care este transmisă oamenilor în timpul unei intepături. În timp ce o albină nu poate înțepă o singură dată, deoarece înăbușirea ei devine blocată în pielea victimei sale, o viespe poate înțepă de mai multe ori în timpul unui atac. Stingerele de viespe rămân intacte.

Cu toate acestea, chiar și fără stingerul depus, veninul de viespe poate provoca dureri și iritații semnificative.

Simptomele unei înțepături de viespe

Majoritatea persoanelor fără alergii înțepătoare vor prezenta doar simptome minore în timpul și după o înțepătură de viespe. Senzațiile inițiale pot include dureri ascuțite sau arsuri la locul înțepăturii. Roșeața, umflarea și mâncărimea pot apărea și ele.

Reacții locale normale

Este posibil să dezvolți o mulțime ridicată în jurul site-ului înțepător. O marcă mică de culoare albă poate fi vizibilă în mijlocul fundului în care stingerul îți perforat pielea. De obicei, durerea și umflarea durează în câteva ore după ce sunt înțepate.

Reacții locale mari

„Reacții locale mari” este un termen folosit pentru a descrie simptomele mai pronunțate asociate cu vârful sau vârful de albine. Persoanele care au reacții locale mari pot fi alergice la înțepăturile de viespe, dar nu prezintă simptome care pot pune viața în viață, precum șocul anafilactic. Reacțiile locale mari la înțepăturile de viespe includ roșeața extremă și umflarea care cresc timp de două sau trei zile după înțepătură.

De cele mai multe ori, reacțiile locale mari s-au subliniat de-a lungul unei săptămâni cam așa ceva. Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți o reacție locală mare după o înțepătură de viespe. Aceștia vă pot îndruma să luați un medicament antihistaminic fără rețea (cum ar fi Benadryl) pentru a vă reduce disconfortul.

A avea o reacție locală mare după o intepătură de viespi o dată nu înseamnă neapărat că veți reacționa la intepăturile viitoare în același mod. Ați putea avea o reacție puternică și nu mai arătați niciodată aceleași simptome. Pe de altă parte, o reacție locală mare poate fi modul în care corpul tău răspunde de rutină la înțepăturile de viespe. Încercați să evitați a fi înțepat pentru a preveni aceste simptome incomode.

Anafilaxia în urma unei înțepături de viespe

Cele mai severe reacții alergice la înțepăturile de viespe sunt denumite anafilaxie . Anafilaxia apare atunci când corpul intră în șoc, ca răspuns la veninul de viespe. Majoritatea oamenilor care intră în șoc după o înțepătură de viespe o fac foarte repede. Este important să căutați îngrijire de urgență imediată pentru a trata anafilaxia.

Printre simptomele unei reacții alergice severe la înțepăturile de viespe se numără:

 • umflarea severă a feței, a buzelor sau a gâtului
 • stupi sau mâncărimi în zone ale corpului neafectate de înțepătură
 • dificultăți de respirație, cum ar fi respirația șuierătoare sau gazping
 • ameţeală
 • scăderea bruscă a tensiunii arteriale
 • lightheadedness
 • pierderea conștienței
 • greață sau vărsături
 • diaree
 • crampe stomacale
 • puls slab sau de curse

Este posibil să nu prezentați toate aceste simptome după o înțepătură de viespe, dar este posibil să experimentați cel puțin unele dintre ele după o intepătură ulterioară. Persoanele care au intrat în șoc anafilactic după o înțepătură au mai multe șanse de 30 până la 60 la sută să arate aceeași reacție în viitor.

Dacă aveți un istoric de anafilaxie, purtați un kit în caz de înțepături de viespe. „Trusele de înțepătură de albine” conțin injecții de epinefrină (Epi-Pens) pe care le poți administra după o înțepătură de viespe. Epinefrina vă relaxează mușchii și vasele de sânge, ajutându-vă ritmul inimii și al respirației să revină la normal.

Tratarea înțepăturilor de viespe

Reacții ușoare până la moderate

Puteți trata reacții ușoare și moderate la înțepăturile de viespe acasă. Spălați zona cu înțepături cu apă și săpun pentru a îndepărta cât mai mult din venin. Aplicați un ambalaj rece pe locul plăgii pentru a reduce umflarea și durerea. Păstrați rana curată și uscată pentru a preveni infecția. Acoperiți cu un bandaj, dacă doriți.

Folosiți cremă hidrocortizon sau loțiune de calamină dacă mâncărimea sau iritarea pielii devine deranjantă. Soda de coacere și fulgii de ovăz coloizi sunt liniștitori pentru piele și pot fi folosiți în baie sau prin creme de piele medicate.

Amelioratorii de suprasolicitare, cum ar fi ibuprofenul , pot gestiona durerea asociată cu înțepăturile de viespe. Medicamentele antihistaminice, inclusiv difenhidramina și clorfeniramina , pot reduce și mâncărimea. Luați toate medicamentele conform indicațiilor pentru a evita potențialele reacții adverse, cum ar fi iritarea stomacului sau somnolența.

Reacții severe

Reacțiile alergice severe la înțepăturile de viespe necesită asistență medicală imediată. Dacă aveți un Epi-Pen, administrați-l imediat ce simptomele încep. Dacă aveți antecedente de alergii la viespe, administrați Epi-Pen imediat ce sunteți înțepat. Apoi sunați la 911.

Tratamentul pentru reacții alergice severe la înțepăturile de viespe poate include:

 • epinefrină suplimentară pentru a vă calma sistemul imunitar
 • resuscitare cardiopulmonară (RCP) dacă respirația s-a oprit temporar
 • oxigen, steroizi sau alte medicamente pentru a îmbunătăți respirația

Complicații ale înțepăturilor de viespe

În cazuri rare, înțepăturile de viespe pot contribui la complicații ale sistemului nervos.

Un raport publicat în Annals of Tropical Medicine and Public Health a examinat cazuri neobișnuite în care un pacient pediatric a prezentat slăbiciune musculară, dilatație a pupilei și afazie motorie în urma unei înțepături de viespe. (Afazia motorie reprezintă deprecierea abilităților de vorbire și scriere.)

Problemele pacientului au fost precipitate de un cheag de sânge care a fost cauzat de o reacție severă la o intepătură de viespe. Aceste complicații speciale sunt extreme și foarte puțin probabil să apară.

Lasa un raspuns