Ce sunt polipii nazali?

Ai simțit vreodată că ai o răceală care nu dispare? Congestia nazală care nu pare să se oprească, chiar și cu medicație la rece sau contra alergiei, se poate datora polipilor nazali.

Polipii nazali sunt benigne (necanceroase) creșteri ale țesuturilor de căptușire, sau mucoasa, a nasului.

Imaginea polipilor nazali

Polipi nazali

Care sunt cauzele polipilor nazali?

Polipii nazali cresc în țesutul inflamat al mucoasei nazale. Mucoasa este un strat foarte umed care ajută la protejarea interiorului nasului și a sinusurilor și umidifică aerul pe care îl respiri. În timpul unei infecții sau a unei iritații induse de alergie , mucoasa nazală devine umflată și roșie și poate produce lichid care se scurge. Cu iritații prelungite, mucoasa poate forma un polip. Un polip este o creștere rotundă (ca un chist mic ) care poate bloca pasajele nazale.

Deși unele persoane pot dezvolta polipi fără probleme nazale anterioare, există adesea un declanșator pentru dezvoltarea de polipi. Aceste declanșatoare includ:

 • infecții sinusale cronice sau recurente
 • astm
 • rinită alergică (febra fânului)
 • fibroză chistică
 • Sindromul Churg-Strauss
 • sensibilitate la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau aspirina

Poate exista o tendință ereditară pentru unii oameni de a dezvolta polipi. Acest lucru se poate datora modului în care genele lor provoacă reacția mucoasei la inflamații.

Care sunt simptomele polipilor nazali?

Polipii nazali sunt creșteri moi, nedureroase în interiorul pasajelor nazale. Ele apar adesea în zona în care sinusurile superioare vă scurg în nas (unde se întâlnesc ochii, nasul și pomeții). S-ar putea să nu știți nici măcar că aveți polipi, deoarece nu au senzație nervoasă.

Polipii pot crește suficient de mari pentru a-ți bloca pasajele nazale, rezultând o congestie cronică. Simptomele pot include:

 • senzație că nasul tău este blocat
 • nasul curgător
 • picături postnasale , care este atunci când excesul de mucus îți trece pe partea din spate a gâtului
 • Nas înfundat
 • congestie nazala
 • simț miros redus
 • respirația prin gură
 • o senzație de presiune în frunte sau pe față
 • apnee de somn
 • sforăit

Durerea sau durerile de cap pot apărea și dacă există o infecție a sinusurilor în plus față de polip.

Cum sunt diagnosticați polipii nazali?

Un polip nazal va fi probabil vizibil dacă medicul vă privește în pasajele nazale cu un instrument luminat numit otoscop sau nazoscop. Dacă polipul este mai adânc în sinusurile dvs., medicul dumneavoastră poate fi necesar să efectueze o endoscopie nazală . Această procedură implică medicul dumneavoastră care ghidează un tub subțire, flexibil, cu o lumină și o cameră la sfârșit în pasajele nazale.

O scanare CT sau scanare RMN poate fi necesară pentru a determina dimensiunea exactă și locația polipului. Polipii apar ca niște pete opace pe aceste scanări. De asemenea, scanările pot dezvălui dacă polipul a deformat osul din zonă. Acest lucru poate, de asemenea, să excludă alte tipuri de creșteri care pot fi mai grave din punct de vedere medical, cum ar fi deformații structurale sau creșteri canceroase .

Testele de alergie pot ajuta medicii să determine sursa inflamației nazale persistente. Aceste teste implică crearea de pete minuscule în piele și depunerea formei lichide a unei varietăți de alergeni. Medicul dumneavoastră va vedea apoi dacă  sistemul  dumneavoastră  imunitar  reacționează la oricare dintre alergeni.

Dacă un copil foarte mic are polipi nazali, pot fi necesare teste pentru boli genetice, cum ar fi fibroza chistică.

Ce tratamente sunt disponibile pentru polipii nazali?

medicamente

Medicamentele care reduc inflamația pot ajuta la reducerea dimensiunii polipului și la ameliorarea simptomelor de congestie.

Stropirea steroizilor nazali în nas vă poate reduce nasul curgător și senzația de blocaj prin micșorarea polipului. Cu toate acestea, dacă încetați să le luați, simptomele pot reveni rapid. Exemple de steroizi nazali includ:

 • fluticasone (Flonase, Veramyst)
 • budesonidă (rinocort)
 • mometazona (Nasonex)

Un steroid oral sau injectabil, cum ar fi prednisonul , poate fi o opțiune dacă spray-urile nazale nu funcționează. Acestea nu sunt o soluție pe termen lung datorită efectelor secundare grave, incluzând retenția de lichide , tensiunea arterială crescută și presiunea crescută a ochilor.

Antihistaminicele sau antibioticele pot trata, de asemenea, alergii sau infecții ale sinusurilor cauzate de inflamații în nas.

Interventie chirurgicala

Dacă simptomele dvs. încă nu se îmbunătățesc, chirurgia poate elimina polipii complet. Tipul de operație depinde de dimensiunea polipului. O polipectomie este o intervenție chirurgicală în ambulatoriu efectuată cu un dispozitiv mic de aspirație sau un microdebrider care taie și îndepărtează țesutul moale, inclusiv mucoasa.

Pentru polipi mai mari, medicul dumneavoastră poate efectua o operație de sinus endoscopic folosind un endoscop subțire, flexibil, cu o cameră minusculă și mici instrumente pe capăt. Medicul dumneavoastră vă va ghida endoscopul în nări, va găsi polipii sau alte obstrucții și le va elimina. De asemenea, medicul dumneavoastră poate mări deschiderile către cavitățile sinusale. Acest tip de intervenție chirurgicală este o procedură ambulatorie de cele mai multe ori.

După operație, spray-urile nazale și soluțiile saline pot preveni revenirea polipilor. În general, reducerea inflamației pasajelor nazale cu spray-uri nazale, medicamente anti-alergice și spălări saline poate ajuta la prevenirea dezvoltării polipilor nazali.

Care sunt potențialele complicații ale polipilor nazali?

Tratarea polipilor nazali, în special cu intervenții chirurgicale, poate duce la apariția sângelui. Chirurgia poate duce și la infecție. Tratamentul continuu cu spray-uri nazale sau corticosteroizi orale îți poate reduce rezistența la infecțiile sinusale.

Care este perspectiva pe termen lung?

Odată cu tratamentul chirurgical, majoritatea simptomelor se îmbunătățesc semnificativ. Cu toate acestea, dacă ai pierdut simțul mirosului, s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată. Chiar și în caz de intervenție chirurgicală, polipii nazali pot reîncărca până la 15% din persoanele cu probleme nazale cronice.

Lasa un raspuns