Tot ce trebuie sa stii despre tensiunea arteriala scazuta

Hipotensiunea arterială este scăzută a tensiunii arteriale. Sângele tău impinge arterele cu fiecare bătăi inimii. Și împingerea sângelui împotriva pereților arterei se numește tensiune arterială.

A avea o tensiune arterială mai mică este bun în majoritatea cazurilor (mai puțin de 120/80). Dar tensiunea arterială scăzută te poate face uneori să te simți obosit sau amețit. În aceste cazuri, hipotensiunea poate fi un semn al unei afecțiuni care trebuie tratată.

Tensiunea arterială se măsoară atunci când inima ta bate și în perioadele de repaus între bătăi inimii. Măsurarea sângelui care vă pompează prin arterele atunci când ventriculele inimii se strecoară se numește presiune sistolică sau sistolă. Măsurarea pentru perioadele de repaus se numește presiune diastolică sau diastolă.

Systole vă furnizează corpul cu sânge, iar diastola vă furnizează inima cu sânge prin umplerea arterelor coronare. Tensiunea arterială este scrisă cu numărul sistolic deasupra numărului diastolic. Hipotensiunea la adulți este definită ca tensiunea arterială de 90/60 sau mai mică.

Ce provoacă hipotensiunea arterială?

Tensiunea arterială a tuturor scade la un moment sau altul. Și, de multe ori, nu provoacă niciun simptom vizibil. Anumite afecțiuni pot provoca perioade prelungite de hipotensiune arterială care pot deveni periculoase dacă nu sunt tratate. Aceste condiții includ:

 • sarcina, ca urmare a creșterii cererii de sânge atât de la mamă, cât și a fătului în creștere
 • cantități mari de pierdere de sânge prin accidentare
 • circulație afectată cauzată de atacuri de cord sau de supape cardiace defecte
 • slăbiciune și o stare de șoc care uneori însoțește deshidratarea
 • șoc anafilactic , o formă severă de reacție alergică
 • infecții ale fluxului sanguin
 • tulburări endocrine precum diabetul , insuficiența suprarenală și boala tiroidiană

De asemenea, medicamentele pot determina scăderea tensiunii arteriale. Beta-blocante și nitroglicerină, utilizate pentru a trata bolile de inimă, sunt vinovați. Diureticele , antidepresivele triciclice și medicamentele cu disfuncție erectilă pot provoca, de asemenea, hipotensiune.

Unele persoane au tensiune arterială scăzută din motive necunoscute. Această formă de hipotensiune arterială, numită hipotensiune cronică asimptomatică, nu este de obicei dăunătoare.

Simptomele hipotensiunii arteriale

Persoanele cu hipotensiune pot avea simptome atunci când tensiunea arterială scade sub 90/60. Simptomele hipotensiunii arteriale pot include:

 • oboseală
 • ameţeală
 • greaţă
 • pielea cloroasă
 • depresie
 • pierderea conștienței
 • vedere încețoșată

Simptomele pot varia ca gravitate. Unele persoane pot fi ușor incomode, în timp ce altele se pot simți destul de rău.

Tipuri de hipotensiune

Hipotensiunea arterială este împărțită în mai multe clasificări diferite în funcție de scăderea tensiunii arteriale.

ortostatică

Hipotensiunea arterială ortostatică este scăderea tensiunii arteriale care apare atunci când treceți de la ședere sau culcat la stat. Este frecvent la oameni de toate vârstele.

Pe măsură ce corpul se adaptează la schimbarea poziției, poate exista o scurtă perioadă de amețeli. Aceasta este ceea ce unii oameni se referă la „a vedea stele” atunci când se ridică.

postprandial

Hipotensiunea postprandială este o scădere a tensiunii arteriale care apare imediat după mâncare. Este un tip de hipotensiune ortostatică. Adulții mai în vârstă, în special cei cu boala Parkinson , au mai multe șanse de a dezvolta hipotensiune postprandială.

Mediat neuronal

Hipotensiunea arterială mediată se întâmplă după ce stai mult timp. Copiii experimentează mai des această formă de hipotensiune decât adulții. Evenimentele tulburătoare emoțional pot provoca, de asemenea, această scădere a tensiunii arteriale.

sever

Hipotensiunea severă este legată de șoc. Șocul are loc atunci când organele tale nu obțin sângele și oxigenul de care au nevoie pentru a funcționa corect. Hipotensiunea severă poate pune viața în pericol, dacă nu este tratată prompt.

Tratament pentru hipotensiune

Tratamentul dvs. va depinde de cauza de bază a hipotensiunii arteriale. Tratamentul ar putea include medicamente pentru boli de inimă, diabet sau infecții.

Bea multă apă pentru a evita hipotensiunea arterială datorată deshidratării, mai ales dacă vărsăți sau aveți diaree.

Rămâi hidratat poate ajuta, de asemenea, la tratarea și prevenirea simptomelor hipotensiunii arteriale mediate. Dacă aveți tensiune arterială scăzută atunci când stați pe perioade lungi, asigurați-vă că luați o pauză pentru a vă așeza. Și încercați să vă reduceți nivelul de stres pentru a evita traumele emoționale.

Tratează hipotensiunea ortostatică cu mișcări lente, treptate. În loc să stai repede în picioare, îndreaptă-ți drumul într-o poziție așezată sau în picioare, cu mișcări mici. Puteți evita, de asemenea, hipotensiunea arterială ortostatică prin nu vă încrucișați picioarele atunci când stați.

Hipotensiunea indusă de șoc este cea mai gravă formă a afecțiunii. Hipotensiunea severă trebuie tratată imediat. Personalul de urgență vă va oferi lichide și, eventual, produse din sânge pentru a vă crește tensiunea arterială și pentru a vă stabili semnele vitale.

perspectivă

Majoritatea oamenilor pot gestiona și preveni hipotensiunea, înțelegând starea și fiind educați despre aceasta. Aflați declanșatoarele dvs. și încercați să le evitați. Și, dacă vi se prescrie medicamente, luați-o conform indicațiilor pentru creșterea tensiunii arteriale și pentru a evita complicații potențial dăunătoare.

Și amintiți-vă, este întotdeauna cel mai bine să vă anunțați medicul dacă sunteți îngrijorat de nivelul tensiunii arteriale și de orice simptom.

Lasa un raspuns