Dieta pentru pancreatita

Pancreasul tău te ajută să reglezi modul în care corpul tău procesează zahărul. De asemenea, servește o funcție importantă în eliberarea enzimelor și vă ajută să digerați alimentele.

Când pancreasul dvs. este umflat sau inflamat, acesta nu poate îndeplini funcția sa. Această afecțiune se numește pancreatită .

Deoarece pancreasul este atât de strâns legat de procesul digestiv, este afectat de ceea ce alegeți să mâncați. În cazurile de pancreatită acută, inflamația pancreasului este adesea declanșată de calculi biliari .

Dar în cazurile de pancreatită cronică, în care recidivele reapar de-a lungul timpului, dieta dvs. ar putea avea multe de-a face cu problema. Cercetătorii află mai multe detalii despre alimentele pe care le puteți mânca pentru a proteja și chiar ajută la vindecarea pancreasului.

Ce să mănânci dacă ai pancreatită

Pentru a-ți face pancreasul sănătos, concentrează-te pe alimentele bogate în proteine, cu conținut scăzut de grăsimi animale și conțin antioxidanți. Încercați carne slabă, fasole și linte, supe clare și alternative lactate (cum ar fi laptele de in și laptele de migdale). Pancreasul dvs. nu va trebui să muncească la fel de mult pentru a procesa aceste.

Cercetările sugerează că unele persoane cu pancreatită pot tolera până la 30 până la 40% din calorii din grăsimi atunci când provin din surse vegetale cu alimente întregi sau trigliceride cu lanț mediu (MCTs). Alții se descurcă mai bine cu un aport de grăsimi mult mai mic, cum ar fi 50 de grame sau mai puțin pe zi.

Spanacul, afinele, cireșele și cerealele integrale pot funcționa pentru a vă proteja digestia și pentru a lupta împotriva radicalilor liberi care vă dăunează organelor.

Dacă doriți ceva dulce, accesați fructe în locul zaharurilor adăugate, deoarece cei cu pancreatită prezintă un risc ridicat de diabet.

Consideră roșiile cherry, castraveții și hummus-ul și fructele ca gustări. Pancreasul tău îți va mulțumi.

Ce să nu mănânci dacă ai pancreatită

Alimentele care trebuie limitate includ:

 • carne rosie
 • carne de organe
 • mancare prajita
 • cartofi prăjiți și chipsuri de cartofi
 • maioneză
 • margarină și unt
 • lactate cu grăsimi complete
 • produse de patiserie și deserturi cu zaharuri adăugate
 • băuturi cu zaharuri adăugate

Dacă încercați să combateți pancreatita, evitați acizii trans-grași din dieta dvs.

Alimentele prăjite sau puternic procesate, cum ar fi cartofii prăjiți și hamburgerii cu fast-food, sunt unele dintre cele mai grave infractoare. Carnea de organe, lactatele cu grăsimi mari, chipsurile de cartofi și maioneza sunt de asemenea în topul listei de alimente pe care să le limitezi.

Alimentele gătite sau prăjite adânc ar putea declanșa o apariție a pancreatitei. Veți dori, de asemenea, să reduceți făina rafinată găsită în prăjituri, produse de patiserie și prăjituri. Aceste alimente pot impozita sistemul digestiv determinând creșterea nivelului de insulină.

Dieta de recuperare a pancreatitei

Dacă vă refaceți din pancreatită acută sau cronică, evitați consumul de alcool. Dacă fumezi, va trebui să renunți. Concentrați-vă să mâncați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, care nu vă va impozita sau inflama pancreasul.

De asemenea, ar trebui să rămâneți hidratat. Păstrați în permanență o băutură electrolitică sau o sticlă cu apă.

Dacă ați fost internat în spital din cauza unei sclipiri de pancreatită, medicul dvs. vă va referi probabil la un dietetician pentru a vă ajuta să aflați cum să vă schimbați obiceiurile alimentare permanent.

Persoanele cu pancreatită cronică se confruntă adesea cu malnutriție din cauza scăderii funcției pancreasului. Vitaminele A, D, E și K sunt cel mai frecvent lipsite ca urmare a pancreatitei.

Sfaturi pentru dieta

Întotdeauna consultați medicul sau dieteticianul înainte de a vă schimba obiceiurile alimentare atunci când aveți pancreatită. Iată câteva sfaturi pe care le-ar putea sugera:

 • Mâncați între șase și opt mese mici pe tot parcursul zilei pentru a ajuta la recuperarea de la pancreatită. Acest lucru este mai ușor pe sistemul digestiv decât să mănânci două sau trei mese mari.
 • Folosiți MCT ca grăsime principală, deoarece acest tip de grăsime nu necesită digerarea enzimelor pancreatice. MCT-urile pot fi găsite în uleiul de nucă de nucă de cocos și uleiul de sâmbure de palmier și este disponibil la majoritatea magazinelor alimentare de sănătate.
 • Evitați să mâncați prea multe fibre simultan, deoarece acest lucru poate încetini digestia și duce la o absorbție mai puțin decât ideală a nutrienților din alimente. De asemenea, fibra poate face ca cantitatea dvs. limitată de enzime să fie mai puțin eficientă.
 • Luați un supliment multivitaminic pentru a vă asigura că obțineți nutriția de care aveți nevoie. 

Cauzele pancreatitei

Cea mai frecventă cauză a pancreatitei cronice este consumul de prea mult alcool, potrivit Departamentului Sănătății și Serviciilor Umane din SUA.

Pancreatita poate fi, de asemenea, genetică sau simptomul unei reacții autoimune. În multe cazuri de pancreatită acută, afecțiunea este declanșată de o conductă biliară blocată sau de calculi biliari.

Alte tratamente pentru pancreatită

Dacă pancreasul dvs. a fost deteriorat de pancreatită, o schimbare în dieta dvs. vă va ajuta să vă simțiți mai bine. Dar s-ar putea să nu fie suficient pentru a restabili funcția pancreasului complet.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie enzime pancreatice suplimentare sau sintetice pentru a lua cu fiecare masă.

Dacă încă suferiți de durere cauzată de pancreatită cronică, luați în considerare terapia alternativă, cum ar fi yoga sau acupunctura, pentru a suplimenta tratamentul prescris de pancreatită de către medicul dumneavoastră.

Lasa un raspuns