Care este diferenta dintre dopamina si serotonina?

Dopamina și serotonina sunt ambii neurotransmițători.  Neurotransmițătorii sunt mesageri chimici care reglează nenumărate funcții și procese din corpul vostru, de la somn la metabolism.

În timp ce dopamina și serotonina afectează multe din aceleași lucruri, acestea fac acest lucru în moduri ușor diferite.

Aici, oferim o soluție a diferențelor dintre dopamină și serotonină atunci când vine vorba de depresie, digestie, somn și multe altele.

Dopamina, serotonina și depresia

Ca și alte afecțiuni de sănătate mintală, depresia este o afecțiune complexă cauzată de o serie de factori.

Atât dopamina, cât și serotonina joacă un rol în depresie, deși experții încă încearcă să descopere detaliile.

Dopamina

Dopamina joacă un rol important în motivație și recompensă. Dacă ați lucrat din greu pentru a atinge un obiectiv, satisfacția pe care o simțiți atunci când o atingeți se datorează parțial unei grăbiri de dopamină.

Unele dintre principalele simptome ale depresiei includ:

 • motivație scăzută
 • simțindu-se neputincios
 • o pierdere de interes pentru lucrurile care te interesau

Experții cred că sursa de încredereaceste simptome sunt legate de o disfuncție din sistemul dumneavoastră de dopamină. De asemenea, ei cred că această disfuncție ar putea fi declanșată de stres , durere sau traume pe termen scurt sau lung .

Serotonina

Cercetătorii studiază legătura dintre serotonină și depresie de mai bine de cinci decenii. În timp ce inițial credeau că nivelurile scăzute de serotonină au provocat depresie, eiacum cunoașteți Sursa de încredere nu este cazul.

Realitatea este mai complicată. În timp ce serotonina scăzută nu determină neapărat depresia, creșterea serotoninei prin utilizarea inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru depresie . Cu toate acestea, ei au nevoie de ceva timp pentru a lucra.

În rândul persoanelor cu depresie moderată până la severă, 40 – 60 la sută Sursa de încrederedintre persoane raportează o îmbunătățire a simptomelor lor numai după ce au luat ISRS-uri timp de șase până la opt săptămâni. Acest lucru sugerează că simpla creștere a serotoninei nu este ceea ce tratează depresia.

In schimb, Cercetare Sursa de încrederea sugerat că SSRI-urile cresc procesarea emoțională pozitivă în timp, ceea ce duce la o schimbare generală a stării de spirit.

Un alt factor este că cercetătorii au descoperit că depresia este asociată cu inflamația din organism. ISRS au efect antiinflamator.

PRINCIPALA DIFERENȚĂDisfuncția sistemului Dopamine este legată de anumite simptome ale depresiei, cum ar fi motivația scăzută. Serotonina este implicată în modul în care vă prelucrați emoțiile, ceea ce vă poate afecta starea de spirit generală.

Dar despre alte afecțiuni de sănătate mintală?

Dopamina și serotonina, de asemenea, joacă roluri în alte condiții psihologice decât depresia.

Dopamina

Aproape toate experiențele plăcute – de la a mânca o masă bună la a face sex – implică eliberarea de dopamină.

Această versiune face parte din ceea ce face ca unele lucruri să fie dependente , cum ar fi:

 • droguri
 • jocuri de noroc
 • cumpărături

Experții evaluează potențialul de a provoca un plus prin analizarea vitezei, intensității și fiabilității eliberării de dopamină pe care o provoacă în creierul tău. Nu necesită mult timp pentru creierul tău să asocieze anumite comportamente sau substanțe cu o grabă de dopamină.

De-a lungul timpului, sistemul dvs. de dopamină poate fi mai puțin reactiv la substanța sau la activitatea care a cauzat o mare grabă. De exemplu, cineva ar putea avea nevoie să consume mai mult un medicament pentru a obține aceleași efecte pe care le-a folosit o cantitate mai mică.

Pe lângă boala Parkinson , experții consideră, de asemenea, că o disfuncție a sistemului dopaminic joacă un rol în:

 • tulburare bipolara
 • schizofrenie
 • tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)

Serotonina

Într-o Recenzie 2014 Sursa de încredere, serotonina a fost, de asemenea, legată de mai multe alte afecțiuni, inclusiv:

 • tulburări de anxietate
 • autismul
 • tulburare bipolara

Mai precis, cercetătorii au descoperit o legătură scăzută a serotoninei în rândul persoanelor cu tulburări obsesiv-compulsive (TOC) și tulburări de anxietate socială . Aceasta are ca rezultat serotonina mai puțin disponibilă în creier.

În plus, au descoperit că persoanele cu autism au mai multe șanse să aibă niveluri mai scăzute de serotonină în anumite zone ale creierului.

Tulburarea bipolară a fost, de asemenea, asociată cu modificarea activității serotoninei, care poate influența severitatea simptomelor cuiva.

DIFERENȚA PRINCIPALĂExistă o legătură strânsă între dopamină și modul în care experimentați plăcerea. Disfuncția sistemului dopaminic ar putea contribui, de asemenea, la tulburarea bipolară și schizofrenie. Serotonina afectează procesarea emoțională, care poate avea efecte semnificative asupra stării de spirit.

Dopamina, serotonina și digestia

Nu este doar creierul tău – ai dopamină și serotonină în intestinul tău, unde joacă un rol în digestie .

Dopamina

Rolul dopaminei în digestie este complex și slab înțeles. Cu toate acestea, experții știu că ajută la reglarea eliberării insulinei din pancreasul tău.

De asemenea, afectează mișcarea în intestinul subțire și în colon pentru a ajuta la deplasarea alimentelor prin sistemul tău.

În plus, dopamina are un efect protector asupra mucoasei tractului gastrointestinal, ceea ce poate ajuta la prevenirea ulcerelor peptice.

Mai sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin cum altfel dopamina ne poate afecta intestinele.

Serotonina

Intestinul tău conține în jur 95 la sută Sursa de încrederedin serotonina corpului tău. Este eliberat atunci când alimentele intră în intestinul subțire, unde ajută la stimularea contracțiilor care împing alimentele prin intestinele tale.

Intestinul tău eliberează serotonină suplimentară atunci când mănânci ceva care conține bacterii dăunătoare sau alergen. Serotonina suplimentară face ca contracțiile din intestinul dvs. să se miște mai repede pentru a scăpa de alimentele dăunătoare, de obicei prin vărsături sau diaree .

Serotonina scăzută în intestin, pe de altă parte, este Sursa de încredere asociatăcu constipație .

Pe baza acestei cunoștințe, cercetările au găsit sursa de încrederecă medicamentele pe bază de serotonină pot ajuta la tratarea mai multor afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil .

Au fost, de asemenea, folosite pentru a trata greața și vărsăturile cauzate de chimioterapie .

DIFERENȚA PRINCIPALĂDeși dopamina și serotonina se găsesc în intestinul tău, serotonina joacă un rol mult mai mare în digestie. Ajută la stimularea contracțiilor din intestinul dvs. care mișcă alimentele prin intestinele voastre.

Dopamina, serotonina și somnul

Ciclul tău somn-veghe este reglat de o mică glandă din creier numită glanda pineală . Glanda pineală primește și interpretează semnale de lumină și întuneric de la ochi.

Mesagerii chimici traduc aceste semnale în producția de melatonină , un hormon care te face să te simți somnolent.

Glanda pineală are receptori atât pentru dopamină cât și pentru serotonină.

Dopamina

Dopamina este asociat Sursa de încrederecu trezire. Medicamentele care cresc nivelul de dopamină, cum ar fi cocaina și amfetaminele, cresc de obicei vigilența.

În plus, bolile care scad producția de dopamină, cum ar fi boala Parkinson , adesea provoacă somnolență.

În glanda pineală, dopamina poate opri efectele norepinefrinei , un neurotransmițător implicat în producerea și eliberarea melatoninei. Când apare dopamina, glanda dvs. pineală produce și eliberează mai puțin melatonină, ceea ce vă determină să vă ridicați.

A Studiu 2012 Sursa de încrederede asemenea, a constatat că privarea de somn scade disponibilitatea anumitor tipuri de receptori de dopamină. Cu mai puțini receptori, dopamina nu are unde să se atașeze, ceea ce face dificil să rămână treaz.

Serotonina

Rolul serotoninei în reglarea ciclului somn-veghe este complex. În timp ce joacă un rol în menținerea somnului, te poate preveni și să adormi.

Cum afectează serotonina somnul depinde de partea creierului din care provine, de tipul de receptor al serotoninei de care se leagă și de alți câțiva factori.

Într-o parte a creierului tău numită nucleu de raphe dorsal, serotonină ridicată este asociat Sursa de încrederecu trezire. Cu toate acestea, o acumulare de serotonină în zonă în timp vă poate duce la somn.

Serotonina este de asemenea implicată în prevenirea mișcării rapide a ochilor (REM). Studiile au arătat că creșterea serotoninei prin utilizarea SSRI reduce somnul REM.

În timp ce serotonina pare să inducă somnul și să vă mențină, este un precursor chimic al melatoninei, principalul hormon implicat în somn. Corpul tău are nevoie de serotonină din glanda pineală pentru a produce melatonină.

PRINCIPALA DIFERENȚĂAtât dopamina cât și serotonina joacă un rol în ciclul tău de veghe. Dopamina poate inhiba norepinefrina, ceea ce vă determină să vă simțiți mai în alertă. Serotonina este implicată în trezire, debutul somnului și prevenirea somnului REM. De asemenea, este necesar să se producă melatonină.

Concluzie

Dopamina și serotonina sunt doi neurotransmițători care joacă roluri importante în creierul și intestinul tău.

Un dezechilibru al nivelului dvs. al unuia poate avea efecte asupra sănătății mentale, digestiei și ciclului de somn. Nu există modalități clare de a măsura nivelul de serotonină și dopamină.

În timp ce amândoi afectează o mare parte din aceleași părți ale sănătății tale, o fac în moduri distincte pe care experții încă încearcă să le înțeleagă.

Lasa un raspuns