Ce este eruptia termica?

Există multe tipuri diferite de erupții cutanate. Ele pot fi preocupante, incomode sau dureroase. Unul dintre cele mai frecvente tipuri este erupția termică sau miliaria.

Erupția termică este o afecțiune a pielii care afectează adesea copiii și adulții în condiții meteorologice calde și umede. Puteți dezvolta erupții termice atunci când porii dvs. sunt blocați și transpirația nu poate scăpa.

Cauza erupțiilor termice este adesea frecarea pe suprafața pielii. Adulții dezvoltă de obicei erupții termice pe părțile corpului lor care se freacă împreună, cum ar fi între coapse interioare sau sub brațe. Bebelușii dezvoltă adesea erupții de căldură pe gât, dar se poate dezvolta și în pliuri ale pielii, cum sunt cele ale axilelor, coatelor și coapselor.

Cum arată erupția termică?

Diferitele tipuri de erupții termice pot varia în severitate și toate arată un pic diferit.

Miliaria cristalin

Miliaria cristalina este cea mai frecventă și mai ușoară formă de erupție termică. Dacă aveți miliaria cristalină, veți observa mici umflături clare sau albe, umplute cu lichid pe suprafața pielii. Aceste denivelări sunt bule de transpirație. De multe ori bubuitul izbucnește.

Contrar credinței populare, acest tip de erupție termică nu mâncărime și nu ar trebui să fie dureros. Miliaria cristalina este mai frecventă la bebelușii mici decât la adulți.

Miliaria rubra

Miliaria rubra, sau căldura înțepătoare , este mai frecventă la adulți decât la copii și bebeluși. Miliaria rubra este cunoscută că provoacă mai mult disconfort decât miliaria cristalină, deoarece apare mai adânc în stratul exterior al pielii sau în epidermă.

Miliaria rubra apare în condiții calde sau umede și poate provoca:

 • senzații de mâncărime sau înțepături
 • umflături roșii pe piele
 • lipsa transpirației în zona afectată
 • inflamație și calmare a pielii, deoarece organismul nu poate elibera transpirația pe suprafața pielii

Umflăturile care apar din cauza miliei rubra pot progresa uneori și se pot umple cu puroi. Când se întâmplă acest lucru, medicii se referă la afecțiune ca miliaria pustulosa.

Miliaria profunda

Miliaria profunda este cea mai puțin obișnuită formă de erupție termică. Poate reapărea adesea și poate deveni cronică, sau pe termen lung. Această formă de erupție termică apare în derm, care este stratul mai profund al pielii. Miliaria profunda apare de obicei la adulți după o perioadă de activitate fizică care produce transpirație.

Dacă aveți miliaria profunda, veți observa umflături mai mari, dure, de culoarea cărnii.

Deoarece erupțiile termice împiedică transpirația să vă părăsească pielea, poate duce la greață și amețeli .

Ce provoacă erupții termice?

Erupțiile de căldură apar atunci când porii se înfundă și nu pot expulza transpirația. Acest lucru este mai probabil să se întâmple în lunile mai calde, în climele mai calde și după exerciții fizice intense. Purtarea anumitor haine poate captura transpirația, ceea ce duce la erupții termice. Folosirea de loțiuni și creme groase poate duce, de asemenea, la erupții termice.

Este posibil să obțineți erupții la căldură la temperaturi mai reci dacă purtați haine sau dormiți sub acoperiți care duc la supraîncălzire. Bebelușii sunt mai susceptibili să dezvolte erupții termice, deoarece porii lor sunt subdezvoltați.

Când trebuie să apelați la medic?

Erupțiile de căldură sunt rareori grave. Adesea, dispărea fără tratament în câteva zile. Cu toate acestea, trebuie să apelați la medic dacă începeți să experimentați:

 • o febră
 • frisoane
 • durere crescută
 • puroi care se scurge din denivelări

Apelați medicul copilului dvs. dacă copilul dumneavoastră are erupții termice și nu va dispărea în câteva zile. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să aplicați loțiuni cum ar fi calamina sau lanolina pentru a ameliora mâncărimea și pentru a preveni deteriorarea ulterioară. Mențineți pielea lor rece și uscată pentru a ajuta la calmarea erupțiilor termice.

Sfaturi pentru prevenire

Urmați aceste sfaturi pentru a preveni erupțiile termice:

 • Evitați să purtați haine strânse care să nu permită pielii să respire. Țesăturile care elimină umiditatea ajută la prevenirea acumulării de transpirație pe piele.
 • Nu folosiți loțiuni groase sau creme care vă pot înfunda porii.
 • Încercați să nu vă supraîncălziți, mai ales în lunile mai calde. Caută aer condiționat.
 • Folosiți un săpun care nu vă va usca pielea și nu are parfumuri sau coloranți.

Erupția termică este un disconfort minor care se va rezolva în câteva zile pentru majoritatea oamenilor. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă credeți că puteți avea ceva mai grav sau dacă aveți erupții termice care apar frecvent.

Lasa un raspuns