Functiile pancreasului

Pancreasul este o glandă lungă de șase inci situată în abdomenul dvs. lângă ficat și o parte a intestinului subțire. Este amplasat chiar în spate și ușor sub stomac și în fața coloanei vertebrale. Capul pancreasului este de-a lungul curbei duodenului dvs., prima parte a intestinului subțire chiar dincolo de stomac.

Pancreasul joacă un rol dublu în funcțiile tale corporale:

 • Sistemul endocrin. Pancreasul secretă hormoni, inclusiv hormonii reglatori ai zahărului din sânge: insulină și glucagon.
 • Sistem exocrin. De asemenea, pancreasul secretă enzime în tractul digestiv printr-o conductă în duoden.

Care este funcția pancreasului?

Sistemul endocrin

Ca parte a sistemului endocrin, pancreasul secretă doi hormoni principali care sunt vitali pentru reglarea nivelului glicemiei (cunoscut și sub denumirea de zahăr din sânge):

 • Insulină.Pancreasul secretă acest hormon pentru a scădea nivelul glicemiei atunci când nivelurile devin prea mari.
 • Glucagonul:Pancreasul secretă acest hormon pentru a crește nivelul glicemiei atunci când nivelurile devin prea mici.

Nivelurile echilibrate ale glicemiei joacă un rol semnificativ în ficat, rinichi și chiar creierul tău. O secreție corectă a acestor hormoni este importantă pentru multe sisteme corporale, precum sistemul nervos și sistemul cardiovascular.

Sistem exocrin

Ca parte a sistemului dumneavoastră exocrin, pancreasul secretă enzime care funcționează în tandem cu vezica biliară din ficat și vezică biliară pentru a ajuta la descompunerea substanțelor pentru o digestie și absorbție corespunzătoare.

Enzimele produse de pancreas pentru digestie includ:

 • lipaza pentru a digera grăsimile
 • amilaza pentru a digera carbohidrații
 • chimotripsină și trypsină pentru digerarea proteinelor

Pancreasul face parte dintr-un proces digestiv mai mare care începe în stomac:

 1. Pancreasul produce enzime imediat ce alimentele ajung la stomac.
 2. Aceste enzime călătoresc printr-o serie de conducte până când ajung la canalul pancreatic principal.
 3. Principala conductă pancreatică întâlnește conducta biliară comună, care transportă vezica biliară din vezica biliară și ficat spre duoden. Acest punct de întâlnire se numește ampula lui Vater.
 4. Bile din vezica biliară și enzimele din pancreas sunt eliberate în duoden pentru a ajuta digerarea grăsimilor, carbohidraților și proteinelor, astfel încât acestea să poată fi absorbite de sistemul digestiv.

Ce condiții afectează pancreasul?

Diabetul zaharat este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni care rezultă din disfuncția sistemului endocrin.

Cu anumite tipuri de diabet, pancreasul dvs. nu produce suficientă insulină pentru a vă menține nivelul glicemiei. Aceasta poate provoca complicații în întregul corp, inclusiv:

 • simțind extrem de sete
 • simțindu-te epuizat fără o cauză evidentă
 • pierderea in greutate fara o schimbare in dieta sau exercitii fizice
 • Urinare frecventa
 • vedere încețoșată
 • senzații de furnicături în mâini și picioare
 • umflături sau sensibilitate în gingiile tale

Alte afecțiuni care vă pot afecta pancreasul includ:

 • Pancreatita . Această inflamație a țesutului pancreatic este cauzată de enzime care încep să funcționeze prematur în pancreas, înainte de a fi secretate în duoden. Pancreatita acută este cauzată cel mai frecvent de calculii biliari care blochează canalul pancreatic principal sau de consumul de prea mult alcool. Poate să dureze doar câteva zile dintr-o dată, dar poate deveni și o afecțiune cronică care durează ani de zile. Pancreatita poate provoca multiple simptome, inclusiv dureri abdominale, febră și vărsături.
 • Cancer pancreatic.Această afecțiune este cauzată de celulele canceroase din pancreas. Tipurile de cancere pancreatice primare includ cele care afectează pancreasul endocrin și exocrin și limfomul pancreatic. Un cancer într-un organ adiacent pancreasului, cum ar fi duodenul sau ficatul, poate de asemenea să invadeze pancreasul. Cancerul pancreatic poate fi dificil de detectat la început, deoarece pancreasul este ascuns în spatele mai multor organe mari care pot face dificil pentru medicul tău identificarea unei tumori cu o examinare fizică sau teste imagistice. În plus, este posibil ca simptomele să nu fie prezente la începutul bolii.

Cum îmi mențin pancreasul sănătos?

Pentru a preveni pancreatita, precum și afecțiunile asociate cu disfuncția pancreasului:

 • Păstrați dieta săracă în grăsimi.Grăsimile și colesterolul pot contribui la dezvoltarea calculilor biliari, ceea ce poate duce la pancreatită. Un nivel de trigliceride foarte ridicat în fluxul sanguin poate provoca pancreatită. Mănâncă o mulțime de cereale integrale, fructe și legume, în special broccoli, conopidă sau varză. Evitați să mâncați prea multe alimente prăjite sau produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi.
 • Pierdeți greutatea și rămâneți în formă.Faceți exerciții fizice regulate (20-30 de minute pe zi) și mențineți o greutate sănătoasă pentru a preveni diabetul zaharat și a calculilor biliari care pot duce la pancreatită, precum și pentru a vă îmbunătăți sănătatea fizică generală.
 • Nu urmați planurile de dietă care promit scăderea rapidă în greutate.Ficatul dvs. se poate acumula cu multă grăsime atunci când urmați aceste planuri de dietă extreme, ceea ce vă crește riscul de a dezvolta calculi biliari.
 • Nu bea prea mult alcool. Alcoolul este cunoscut de creștere a riscului de pancreatită și cancerului pancreatic.
 • Nu fumati tigari sau nu folositi alte produse din tutun. Orice tip de produs din tutun îți poate crește riscul de cancer în întregul corp, inclusiv în pancreasul tău. Între 20 și 30% din cazurile de cancer pancreatic sunt legate de consumul de tutun .
 • Obțineți un fizic regulat.Cancerul pancreatic este greu de detectat în stadiile sale timpurii. Dacă vi se pare că aveți un risc mai mare, faceți-vă pancreasul testat în mod regulat pentru cancer la un fizic anual pentru a-l prinde mai devreme înainte ca celulele canceroase să crească și să se răspândească.

Poți trăi fără pancreas?

Da, poți trăi fără pancreas. Multe intervenții chirurgicale moderne cu pancreas nu implică eliminarea întregului pancreas. Chiar și fără pancreas, puteți face modificări în stilul dvs. de viață pentru a compensa lipsa producției și secreției de hormoni și enzime.

Fără pancreas, veți dezvolta diabet zaharat din cauza lipsei de insulină din corp. Drept urmare, va trebui să faceți unul sau mai mulți dintre următorii pași:

 • ia o pastilă de înlocuire a enzimelor
 • obțineți injecții subcutanate de insulină
 • urmați o dietă diabetică
 • Fă sport regulat

A lua cu livrare

Pancreasul este un organ crucial atât pentru procesele endocrine cât și pentru cele exocrine.

Fără el, corpul tău nu poate opera în mod corespunzător multe sisteme vitale. Menținerea sănătoasă, având grijă de corpul dvs. și verificarea periodică a stării generale de sănătate vă poate ajuta să vă asigurați că funcționează la capacitate maximăRESURSE DE SĂNĂTATETimp pentru verificarea intestinelor

Lasa un raspuns