Furia in timpul menopauzei

Pentru multe femei, perimenopauză și menopauză fac parte din procesul natural de îmbătrânire.

Menopauza a început atunci când nu ați avut o menstruatie într-un an, care în Romania este de la aproximativ 51 de ani .

Perimenopauza este perioada anterioară menopauzei când apar toate simptomele. Pe măsură ce nivelul hormonilor dvs. de reproducere se schimbă, corpul dvs. poate reacționa cu bufeuri, întreruperi ale somnului și modificări ale dispoziției care pot fi imprevizibile. Uneori, aceste schimbări de dispoziție iau forma unor sentimente extreme de bruscă de panică, anxietate sau furie.

Simțirea furiei poate fi rezultatul factorilor conectați la menopauză. Realitățile de a îmbătrâni și de a trece într-o altă fază a vieții – pe lângă stresul pe care îl provoacă uneori somnul pierdut și bufeurile – pot contribui la stări de spirit care sunt instabile. Amintiți-vă că corpul dvs. se schimbă, dar nu aveți vina pentru aceste emoții. O reacție chimică foarte reală este în joc.

Menopauza afectează diferit toate femeile, așa că este greu de spus cât de rară sau obișnuită este mânia de menopauză. Schimbările hormonale pot avea un efect semnificativ asupra stării tale de spirit, dar asta nu înseamnă că ai pierdut permanent controlul asupra sentimentului.

Citiți pentru a afla mai multe despre motivul pentru care pot să apară aceste schimbări de dispoziție și ce puteți face pentru a găsi alinare.

Estrogen, serotonină și dispoziție

Estrogenul este hormonul care gestionează majoritatea funcțiilor de reproducere ale femeii. Pe măsură ce vă apropiați de menopauză, ovarele încetinesc producția de estrogen.

De asemenea, estrogenul controlează cât de mult se produce serotonină în creierul tău. Serotonina este un produs chimic care vă ajută să vă reglați stările de spirit. Dacă produceți mai puțin estrogen, produceți și mai puțină serotonină. Acest lucru poate avea un impact direct asupra cât de stabil și optimist te simți.

Echilibrarea hormonilor este cheia pentru redobândirea controlului stării de spirit. Există mai multe activități și modificări ale stilului de viață pe care le puteți încerca, care ar putea funcționa pentru a vă echilibra hormonii în mod natural.

1. Mănâncă o dietă echilibrată

Dieta ta are un impact semnificativ asupra nivelului hormonal. Adăugarea de alimente bogate în vitamina D, calciu și fier nu numai că vă va ajuta să vă simțiți mai bine, dar vă va menține oasele puternice pe măsură ce producția de estrogen încetinește.

Menopauza poate fi legată de creșterea în greutate , ceea ce poate, la rândul său, să-ți influențeze imaginea de sine și stările tale de spirit. Lipiți-vă de o dietă bogată în fibre pentru a vă proteja sănătatea colonului și pentru a menține digestia regulată. Fii activ. Asumați-vă responsabilitatea de a vă îngriji corpul.

Cercetările aflate în derulare sugerează, de asemenea, că estrogenii vegetali găsiți în soia pot ajuta la reducerea simptomelor menopauzei, deci luați în considerare transformarea edamamei, tofu și lapte de soia în capsele de cămară. Femeile cu istoric medical de cancer și ar trebui să discute cu medicii lor înainte de a crește soia în dieta lor.

Cafeină a fost legat de Sursa de încrederepentru a agrava bufeurile și transpirațiile de noapte, astfel încât tăierea înapoi aici poate fi de ajutor. Bea lichide reci. Dormi cu un fan noaptea.

2. Exercițiu regulat

Exercițiile fizice pot stimula hormonii endorfinei , care îți stimulează starea de spirit. Postmenopauză, aveți un risc ridicat de boli de inimă, astfel încât să aveți ceva cardio acum este la fel de important ca întotdeauna pentru sănătatea dvs. pe termen lung.

Exercițiile cardiovasculare cu impact scăzut – cum ar fi Pilates, mașini eliptice și jogging – pot să-ți pompeze sângele și să îți îmbunătățească modul în care te simți în legătură cu corpul tău.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) recomandă 150 de minute Sursa de încredere de exerciții cardiovasculare moderate pe săptămână pentru adulții mai în vârstă, inclusiv femeile aflate în menopauză.

3. Direcționează furia în activitatea creatoare

Potrivit cercetătorilor dintr-unul studiu clinic Sursa de încredere, controlul perceput asupra simptomelor dvs. poate fi un indicator al gravității simptomelor. Acesta ar fi motivul pentru care unele femei consideră că este util să-și canalizeze emoțiile puternice într-un magazin productiv.

Activități precum pictura, scrierea, grădinăritul și chiar decorarea casei îți pot oferi spațiul pentru a-ți prelucra emoțiile într-un mod pozitiv.

Când puteți accepta că vă deplasați într-o nouă fază a vieții și decideți să îmbrățișați această schimbare ca fiind pozitivă, este posibil să observați o scădere a modificărilor voastre puternice.

4. Exersează atenția, meditația și managementul stresului

Mindfulness și meditația te pot ajuta să recâștigi o conștientizare pozitivă și sentimentul de control asupra simptomelor tale. Fii pe moment. Concentrează-te pe ceea ce îți spun simțurile acum. Ce vezi, mirosi, simți, auzi, gust?

Studiile apar pentru a stabili efectul conștienței asupra depresiei și anxietății, dar știm deja Sursa de încredere că aceste practici ne oferă un sentiment de compasiune de sine și empatie.

Folosind o aplicație de mindfulness , făcând tehnici de respirație profundă sau pur și simplu îți începi ziua cu 10 minute de timp liber pentru a te gândi, ești deja în drum spre o practică de mindfulness.

Folosește această abilitate pentru a-ți goli mintea de gânduri negative atunci când furia îți stârnește. Conectați-vă profund la sentimentele dvs. în momentele încălzite sau bufeurile incomode. Cu cât practici mai mult acest obicei, cu atât va deveni mai automat.

Luați o clasă de gestionare a stresului, astfel încât să puteți avea noi modalități de a opri izbucnirile stresante. Luați în considerare un grup de asistență online pentru menopauză.

Încercați să jurnalizați – adică, scrieți-vă frustrările. Reflectă-ți propriul comportament și gândește-te la lucruri care au fost declanșatoare.

Data viitoare ar putea fi prevenită o izbucnire prin recunoașterea că sunteți pe calea unuia. Oprește-te, respiră cinci respirații adânci. Scoate-te din situație.

Când să vă vedeți medicul

Dacă sunteți preocupat de modul în care starea dvs. de spirit vă afectează viața, luați o întâlnire cu medicul generalist sau OB-GYN.

Puteți beneficia de tratament vizat dacă:

  • simți că comportamentul tău este neregulat
  • se confruntă cu atacuri de panică sau insomnie
  • ai relații care suferă ca urmare a stărilor tale de spirit

De asemenea, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră dacă aveți simptome de depresie . Aceasta include:

  • epuizare
  • apatie
  • neajutorare

Nu ezitați să vă implicați medicul. Acestea te pot ajuta să te simți din nou ca și eu obișnuit, prin dezvoltarea unui plan de tratament adecvat nevoilor tale individuale.

Opțiuni de tratament

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente cu prescripție medicală pentru a vă ajuta să vă stabilizați starea de spirit.

De exemplu, terapia hormonală cu estrogen sintetic în doze mici este o alegere bună pentru unele femei care ajută la ameliorarea simptomelor. Antidepresivele cu doze mici (ISRS) pot ajuta la scăderea bufeurilor și a schimbărilor de dispoziție.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să consultați un psiholog sau un consilier autorizat pentru a face un plan de sănătate mintală care să răspundă nevoilor dvs. pe termen lung.

Concluzie

Deși schimbările de dispoziție, anxietatea și mânia intensă în timpul menopauzei sunt normale, acestea nu sunt simptome cu care trebuie să trăiești. Prin tratamente holistice, remedii la domiciliu și ajutorul medicului dumneavoastră, puteți prelua controlul asupra stărilor de spirit și îmbrățișați noua fază a vieții în care intrați.

Lasa un raspuns