Medicina moderna VS Medicina alternativa VS Medicina traditionala

În civilizația vestică cea mai cunoscută terapie este tratamentul medicamentos. Tratamentul cu medicamente a început să se răspândească din ce în ce mai mult începând cu anii 1900, iar în zilele noastre terapia cu medicamente aproape că a eliminat de pe piață orice alt mod de terapie.

Să vedem un pic cursul istoric în ceea ce privește evoluția industriei de medicamente:

În Europa, începuturile ne plasează în anul 1926 când, în Germania, o firmă din industria chimică – Interessengemeinschaft Farben – a devenit cea mai mare putere politică și economică. Încă dinaintea celui de al II-lea război mondial, mai multe firme producătoare de medicamente au ajuns în subordinea acestei firme, de exemplu Bayer și Hoffman-Le Roche. Mai mult decat atât IG Farben a sponsorizat cu bani și regimul nazist condus de Hitler, respectiv mai multe lagăre cum ar fi Auschwitz sau Buchenwald. În timpul proceselor de la Nurnberg s-a clarificat că directorii IG Farben au guvernat de fapt statul nazist.

În America, istoria industriei de medicamente își are originea încă din anul 1840. Aici familia Rockefeller a fost cea care a început să acapareze producerea de medicamente, apoi imperiul industrial chimic creat de Rockefeller a încheiat un acord cu IG Farben, creând astfel un cartel imens în industria medicamentelor.

La începutul anilor 1900 nivelul educației medicale era destul de scăzut, trebuiau să se administreze dintr-un buget destul de mic. De aceea cartelul industrial al medicamentelor – cu ajutorul unor fundații – a început să-și nominalizeze oamenii la conducerea universităților de medicină. Cine nu era de acord să colaboreze cu ei nu mai primeau sprijin de la diversele fundații, în schimb, cei care colaborau cu ei beneficiau de sprijin financiar substanțial. Astfel concurența nu avea nici o șansă în competiția cu aceste universități. S-a ajuns în stadiul ca acele universități să fie cele mai mari școli de medicină, mai întâi din America, apoi și din Europa. După aceasta, în aceste școli, studenții de la medicină au primit o educație bazată pe ideea că bolile pot fi vindecate doar cu ajutorul medicamentelor și astfel, încet, încet, medicina complementară a fost dată uitării.

Din ce ați citit până acum, poate vi se pare că sunt anti-medicamente, sau că în acest material vreau să discreditez industria de medicamente, dar nu asta intenţionez. Ce am scris mai sus nu am scris ca să-i discreditez pe ei, doar că aceasta este adevărul, aceasta este istoria industriei de medicamente si asta se poate citi oriunde, nu mai este un secret. Absolut nu sunt anti-medicamente, de acestea avem nevoie și inclusiv eu obișnuiesc să mai iau medicamente, dacă este necesar, dar nu trebuie să uităm că există și altfel de tratamente, altele decât cele medicamentoase. Există diferite soluții alternative care uneori pot da rezultate mai bune decât medicamentele, mai mult, există și cazuri când terapia medicamentoasă nu dă rezultate, dar cu ajutorul medicinii complementare bolnavii pot fi ajutați mult mai bine. Ce înțeleg eu prin medicină complementară? Tot ce nu este tratament medicamentos, de exemplu plantele medicinale, acupunctura, masajele terapeutice, aparatele pentru menținerea sănătății, etc… Mai este un argument în favoarea medicinii complementare, contrar medicamentelor, cele mai multe dintre metodele de terapie complementară nu au nici un fel de reacții adverse.

Medicină modernă

Ce este? Dacă v-ați dus vreodată la o clinică urgentă de îngrijire pentru că aveați strep gât sau ochi roz și ați plecat cu o rețetă pentru un antibiotic, ați fost destinatarul medicinii moderne. Medicina moderna, sau asistenta medicala standard, este practicata de un medic (MD) sau de un medic de osteopatie (DO). Este, de asemenea, practică de către echipa de asistență medicală: „… terapeuți fizici, asistenți medic, psihologi și asistenți medicali înregistrați”.

Pro: Rata la care avansează medicina modernă este uluitoare. Puteți să vă așezați pe canapea și să vă uitați la televizor și să vedeți reclame pentru medicamente noi într-un ritm alarmant – și aceste medicamente noi ne-au redus ratele de moarte pentru accident vascular cerebral, boli de inimă și cancer. De fapt, din cauza medicinii moderne, rata mortalității datorată bolilor cardiace a scăzut cu 60% din 1970. Rata mortalității HIV / SIDA a scăzut cu peste 75% din 1995, când era la vârf.

Contra: Cu toate acestea, criticii de medicina moderna sunt rapid sa sublinieze ca exista o pastila pentru tot. Da, suntem repede să creăm mai multe droguri și, da, trăim mai mult din cauza drogurilor – dar trăim mai bine?

Medicina a evoluat și acum avem chirurgi capabili să efectueze operații robotizate. Avem chirurgi cardiovasculare care pot efectua intervenții chirurgicale pe cord deschis folosind o abordare minim invazivă. Avem medici instruiți în specialități cum ar fi oncologie, cardiologie, nefrologie, podiatrie și urologie. Dar criticii subliniază faptul că medicamentul a evoluat până la punctul în care tratăm boala, în loc să o împiedicăm.

Medicină alternativă

Ce este? Medicina alternativă este un tratament care este utilizat în locul unui tratament medical convențional. De exemplu, dacă medicul vostru v-a prescris un medicament pentru tensiunea arterială și ați optat, în schimb, să vă revizuiți complet dieta în speranța că veți reduce tensiunea arterială, acesta ar putea fi un exemplu de medicament alternativ.

Pro: De multe ori, medicina alternativa este considerat „naturala“. Cei mai mulți oameni care optează pentru medicina alternativa aleg aceste tratamente , deoarece acestea caută o abordare mai naturală de vindecare condițiile lor cronice.

Exemple de medicamente alternative includ:

  • acupunctura
  • Tratamentul chiropractic
  • Reiki, care este o terapie energetică care se bazează pe practicant pentru a folosi energia de vindecare pentru a remedia dezechilibrele, punându-și ușor mâinile peste corp.
  • Medicamentul din plante – Organizația Mondială a Sănătății estimează că 80% din populația lumii utilizează un anumit tip de medicament pe bază de plante, iar studiile arată că preparatele din plante sunt eficiente în tratarea alergiilor, oboselii cronice și sindromului premenstrual, printre alte maladii de sănătate.
  • Medicina ayurvedică, care este un sistem medical indian de 3 000 de ani, care este încă în uz astăzi. Folosește ierburi, diete și practici specifice de sănătate pentru tratarea bolilor.

Contra: Anumite practici de medicină alternativă au fost studiate și au fost considerate a fi sigure și chiar eficiente. Altele nu au fost studiate intens – și unele au fost chiar dovedite a fi dăunătoare. De exemplu, produsele utilizate în medicina ayurvedică pot conține minerale toxice, cum ar fi plumbul.

În plus, doar pentru că ceva este „natural” nu înseamnă întotdeauna că este sigur . Un prim exemplu este kava kava; această planta este adesea folosit pentru a trata anxietatea, dar poate provoca, de asemenea, leziuni hepatice.

O bună practică ar fi să discutați despre tratamente alternative cu medicul dumneavoastră. Puteți, de asemenea, doriți să luați în considerare medicina complementară , care utilizează tratamente alternative împreună cu medicina standard. De exemplu, iau medicamente pe bază de rețetă zilnic pentru a preveni migrenele. De asemenea, merg la un chiropractician o dată pe săptămână, deoarece aceste terapii se completează reciproc.

Medicină tradițională

Ce este? Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, medicina tradițională este „cunoștințele, abilitățile și practicile bazate pe teorii, convingeri și experiențe indigene față de culturi diferite, utilizate în menținerea sănătății și în prevenirea, diagnosticarea, ameliorarea sau tratamentul bolilor fizice și boală mintală.”

Deși există diferite forme de medicină tradițională, una dintre cele mai răspândite și cele mai frecvent utilizate este medicina tradițională chineză (TCM), deoarece datează de peste 3000 de ani și este încă în practică astăzi.

TCM folosește yin, „… pământul, frigul și feminitatea” și yangul, „cerul, căldura și masculinitatea”. Yin și yang trebuie să fie în echilibru pentru o sănătate bună.

Pro: Cu toate că TCM are o vechime de 3000 de ani, ea continuă să se dezvolte, iar prevalența și practica acesteia cresc în întreaga lume. Este utilizat pentru prevenirea și tratarea bolilor.

TCM se bazează în mare măsură pe o varietate de practici, dar folosește medicamente pe bază de plante. Trei dintre plantele sale cel mai frecvent utilizate sunt gingko biloba, usturoi și ginseng.

Contra: ierburile folosite în TCM pot fi nesigure la anumite persoane. În plus, există mai puține reglementări în vigoare pentru siguranța plantelor medicinale. De exemplu, atunci când ridicați o rețetă la farmacie, puteți fi siguri că a testat pentru a se asigura siguranța și eficacitatea acesteia. Nu puteți fi la fel de sigur cu privire la plantele voastre.

Ca atare, luarea unei plante care nu a fost testată poate duce la toxicitate, în special la persoanele bolnave și la vârstnici.

Vreau să subliniez încă o dată, că nu vreau să încurajez pe nimeni să nu ia medicamente, după părerea mea terapia medicamentoasă alături de cea complementară poate fi soluția ideală în vindecarea diferitelor boli. Ceea ce nu consider eu un gest corect, este atunci când un medic încearcă să-și descurajeze pacientul să folosească o metodă alternativă de vindecare. Numai fiindcă medicul nu cunoaște tratamentele complementare, acesta nu este un motiv să discrediteze această metodă de terapie în fața pacientului. Fiecare om are dreptul la viață, la sănătate, și de aceea sarcina medicului nu este doar că pe baza celor învățate la facultatea de medicină, și pe baza experiențelor sale, să-i prescrie doar un tratament medicamentos, pentru că atunci ar avea o vedere limitată asupra situației. Un medic bun trebuie să se orienteze, să încerce să cunoască toate metodele terapeutice existente, ceea ce ar putea ajuta pacientul, și astfel, împreună cu pacientul, să găsească rezolvarea ideală pentru problemele sale medicale.

Lasa un raspuns