Operatia pe cord deschis

Chirurgia cu inimă deschisă este orice tip de intervenție chirurgicală în care pieptul este tăiat deschis și chirurgia este efectuată pe mușchi, valve sau arterele inimii .

In conformitate cu Institutul Național pentru Inimă, Plămân și Sânge (NHLBI), grefa prin bypass coronarian (CABG) este cel mai frecvent tip de chirurgie cardiacă efectuată la adulți. În timpul acestei operații, o arteră sau venă sănătoasă este grefată (atașată) la o arteră coronariană blocată. Acest lucru permite arterei grefate să „ocolească” artera blocată și să aducă sânge proaspăt inimii.

Chirurgia deschisă la inimă este uneori numită chirurgie tradițională a inimii. Astăzi, multe noi proceduri cardiace pot fi efectuate doar cu incizii mici, nu cu deschideri largi. Prin urmare, termenul „chirurgie cu inimă deschisă” poate fi înșelător.

Când este necesară o intervenție chirurgicală pe cord deschis?

Se poate face o intervenție chirurgicală la inimă deschisă pentru a efectua un CABG. O grefă de bypass coronariană poate fi necesară pentru persoanele cu boli coronariene .

Boala coronariană apare atunci când vasele de sânge care furnizează sânge și oxigen mușchiului cardiac devin înguste și dure. Aceasta este adesea numită „întărirea arterelor”.

Întărirea apare atunci când materialul gras formează o placă pe pereții arterelor coronare. Această placă îngustează arterele, îngreunând trecerea sângelui. Atunci când sângele nu poate curge corect către inimă, poate să apară un atac de cord.

Chirurgia la inimă deschisă se face și pentru:

 • repara sau înlocuiește valvele inimii, care permit circulația sângelui prin inimă
 • reparați zonele deteriorate sau anormale ale inimii
 • implantati dispozitive medicale care ajuta inima sa bata corect
 • înlocuiți o inimă deteriorată cu o inimă donată ( transplant de inimă )

Cum se efectuează operația la inimă deschisă?

In conformitate cu Institute Naționale de Sănătate, un CABG durează de la trei la șase ore. În general, se face urmând acești pași de bază:

 • Pacientului i se administrează anestezie generală. Acest lucru asigură că vor dormi și nu vor suferi dureri pe parcursul întregii intervenții chirurgicale.
 • Chirurgul face o tăietură de 8-10 cm în piept.
 • Chirurgul tăie prin toată sau o parte din sânul pacientului pentru a expune inima.
 • Odată ce inima este vizibilă, pacientul poate fi conectat la o mașină de bypass cardiac-pulmonar. Mașina îndepărtează sângele de inimă, astfel încât chirurgul să poată opera. Unele proceduri mai noi nu utilizează această mașină.
 • Chirurgul folosește o venă sau o arteră sănătoasă pentru a face o nouă cale în jurul arterei blocate.
 • Chirurgul închide sâmburele cu sârmă, lăsând sârmă în interiorul corpului.
 • Tăierea originală este cusută.

Uneori, placarea sternală se face pentru persoane cu risc ridicat, cum ar fi cei care au avut mai multe intervenții chirurgicale sau persoane cu vârste înaintate. Placarea externă este atunci când s-a îmbinat pieptul cu plăci mici de titan după operație.

Care sunt riscurile unei intervenții chirurgicale pe cord deschis?

Riscurile pentru chirurgia inimii deschise includ:

 • infecție a plăgii toracice (mai frecventă la pacienții cu obezitate sau diabet sau la cei care au avut un CABG înainte)
 • atac de cord sau accident vascular cerebral
 • bătăi neregulate ale inimii
 • insuficiență pulmonară sau renală
 • dureri toracice și febră scăzută
 • pierdere de memorie sau „neplăcere”
 • cheag de sânge
 • pierderi de sange
 • dificultate de respirație
 • pneumonie

Potrivit Heart and Vascular Center de la Universitatea din Chicago Medicine, aparatul de bypass cardiac-inimă este asociat cu riscuri crescute . Aceste riscuri includ accident vascular cerebral și probleme neurologice.

Cum să te pregătești pentru chirurgia inimii deschise

Spuneți medicului dumneavoastră despre orice medicamente luați, chiar și medicamente, vitamine și ierburi fără vânzare. Informați-le despre orice boală aveți, inclusiv focar de herpes , răceală, gripă sau febră.

În cele două săptămâni înainte de operație, medicul dumneavoastră vă poate solicita să renunțați la fumat și să nu mai luați medicamente care să subtieze sângele , cum ar fi aspirina, ibuprofenul sau naproxenul.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre consumul de alcool înainte de a vă pregăti pentru operație. Dacă în mod obișnuit ai trei sau mai multe băuturi pe zi și te oprești chiar înainte de a intra în intervenție chirurgicală, poți intra în alcool . Acest lucru poate provoca complicații care pot pune viața în pericol după operația cu cord deschis, inclusiv convulsii sau tremur. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta cu retragerea alcoolului pentru a reduce probabilitatea acestor complicații.

Cu o zi înainte de operație, vi se poate cere să vă spălați cu un săpun special. Acest săpun este folosit pentru a ucide bacteriile de pe pielea ta și va reduce șansele unei infecții după operație. De asemenea, vi se poate cere să nu mâncați și să nu beți nimic după miezul nopții.

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă va oferi instrucțiuni mai detaliate atunci când ajungeți la spital pentru intervenții chirurgicale.

Ce se întâmplă după operația cu inima deschisă?

Când te trezești după operație, vei avea două sau trei tuburi în piept. Acestea vor ajuta la scurgerea lichidului din zona din jurul inimii. Este posibil să aveți linii intravenoase (IV) în braț pentru a vă oferi lichide, precum și un cateter (tub subțire) în vezică pentru a elimina urina.

Veți fi, de asemenea, atașat la mașini care vă monitorizează inima. Asistentele vor fi în apropiere pentru a vă ajuta dacă ar trebui să apară ceva.

De obicei, îți vei petrece prima noapte în unitatea de terapie intensivă (UCI). Vei fi apoi mutat într-o cameră de îngrijire obișnuită pentru următoarele trei-șapte zile.

Recuperare, monitorizare și la ce să vă așteptați

Grija de tine acasă imediat după operație este o parte esențială a recuperării tale.

Îngrijirea inciziei

Îngrijirea inciziei este extrem de importantă. Păstrați locul de incizie cald și uscat și spălați-vă mâinile înainte și după atingerea acestuia. Dacă incizia dvs. se vindecă corect și nu există drenaj, puteți face un duș. Dușul nu trebuie să fie mai mult de 10 minute cu apă caldă (nu fierbinte). Trebuie să vă asigurați că locul inciziei nu este lovit direct de apă. De asemenea, este important să inspectați periodic site-urile de incizie pentru a găsi semne de infecție, care includ:

 • creșterea drenajului, scurgerea sau deschiderea de la locul inciziei
 • roșeață în jurul inciziei
 • căldură de-a lungul liniei de incizie
 • febră

Managementul durerii

Managementul durerii este, de asemenea, incredibil de important, deoarece poate crește viteza de recuperare și poate scădea probabilitatea de complicații precum cheaguri de sânge sau pneumonie . Puteți simți dureri musculare , dureri în gât , dureri la locurile de incizie sau durere din tuburile toracice Medicul dumneavoastră vă va prescrie probabil medicamente pentru durere pe care le puteți lua acasă. Este important să îl luați conform prescripțiilor. Unii medici recomandă administrarea medicamentelor pentru durere atât înainte de activitatea fizică, cât și înainte de somn.

Dormi suficient

Unii pacienți se confruntă cu probleme de somn după operația cu inima deschisă, dar este important să se odihnească cât mai mult. Pentru a dormi mai bine, puteți:

 • luați-vă medicamentul pentru durere cu o jumătate de oră înainte de culcare
 • aranjați perne pentru a reduce tensiunea musculară
 • evita cofeina , mai ales seara

În trecut, unii au susținut că o intervenție chirurgicală la inimă deschisă duce la o scădere a funcționării mintale. Cu toate acestea, cele mai recente cercetări au descoperit că nu este cazul. Deși unii pacienți pot suferi de o intervenție chirurgicală la inimă deschisă și vor experimenta declin mental mai târziu, se crede că acest lucru este cel mai probabil datorită efectelor naturale ale îmbătrânirii .

Unii oameni suferă de depresie sau anxietate după o intervenție chirurgicală pe cord deschis. Un terapeut sau un psiholog vă poate ajuta să gestionați aceste efecte.

Reabilitare

Majoritatea persoanelor care au avut un CABG beneficiază de participarea la un program de reabilitare structurat și cuprinzător. Aceasta se face de obicei în ambulatoriu, cu vizite de mai multe ori pe săptămână. Componentele programului includ exercițiile fizice, reducerea factorilor de risc și tratarea stresului , anxietății și depresiei .

Perspective pe termen lung pentru chirurgia inimii deschise

Așteptați-vă la o recuperare treptată. Poate dura până la șase săptămâni înainte de a începe să vă simțiți mai bine și până la șase luni pentru a simți beneficiile complete ale operației. Cu toate acestea, perspectivele sunt bune pentru mulți oameni, iar grefele pot funcționa mulți ani.

Cu toate acestea, operația nu împiedică blocarea arterei să se mai repete. Puteți ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii prin:

 • consumul unei diete sănătoase
 • reducerea alimentelor bogate în sare, grăsimi și zahăr
 • ducând un stil de viață mai activ
 • nu fumez
 • controlul hipertensiunii arteriale și a colesterolului ridicat

Lasa un raspuns