Tatii pot avea depresie postnatala?

Noii tați pot avea depresie postpartum?

Da, cu siguranță pot.

Cel puțin conform unui articol de cercetare publicat în Journal of Family Issues.

Noii părinți ar trebui să fie conștienți de această posibilitate, iar medicii ar trebui să fie în căutarea acesteia, spun cercetătorii.

Informațiile pentru studiu proveneau de pe bloguri, site-uri web, forumuri și camere de chat unde noii tați își împărtășeau poveștile.

În acele înregistrări, tații au spus că nu știu că bărbații ar putea avea depresie postpartum și femeile care au văzut semnele nu erau siguri ce să o numească.

Noii tați au fost frustrați de lipsa de informații și că informațiile pe care le-au găsit s-au concentrat pe mame.

La fel ca multe mame noi, noii tati au spus, de asemenea, că s-au simțit copleșiți, epuizați și prinși.

Mulți s-au simțit neglijați de soțiile lor, sistemul de sănătate și societatea. Unii au ajuns să resenteze nevoile constante ale copilului.

Echipa de cercetare, condusă de Brandon Eddy , cuplu și profesor de terapie de familie la Universitatea din Nevada, Las Vegas, a recunoscut mai multe limitări ale studiului.

Cercetătorii nu au avut acces la tați pentru a pune întrebări specifice sau pentru a verifica cine erau.

Nu ar putea valida dacă tații au primit un diagnostic de depresie postpartum de la un medic sau un profesionist în sănătate mintală.

De asemenea, nu aveau de unde să știe dacă tații au mai avut depresie înainte sau dacă a fost prezent înainte de nașterea copilului.

Dovadă de montare

La fel ca femeile, bărbații pot dezvolta depresie.

Dar nu există o măsurătoare specifică pentru a evalua depresia postpartum la tați, așa cum există pentru mame.

Acesta nu este primul studiu care abordează problema.

Un studiu longitudinal pe bază de populație din 2014 a menționat că rata depresiei la tații din întreaga lume variază de la 5 la 10 la sută. Studiul a descoperit că rata este mai mare în rândul taților care nu trăiesc cu copiii lor. De asemenea, bărbații care trăiesc cu copiii lor prezintă simptome depresive din ce în ce mai mari pe măsură ce copiii lor cresc la vârsta de 5 ani.

A 2004 revizuirea studiilor constatat că depresia paternă varia între 1,2 și 25,5% în comunitățile eșantionate. Însă depresia în rândul bărbaților ai căror parteneri au avut depresie postpartum a sărit la 24 până la 50 la sută.

Potrivit Clinicii Mayo , tații care sunt tineri, au antecedente de depresie sau au relații sau probleme financiare prezintă cel mai mult risc de depresie postpartum.

Medicii o văd în practica clinică

Dr. Michael Brodsky este directorul medical LA Care Health Health Plan pentru sănătate comportamentală și servicii sociale din California.

Brodsky a declarat pentru Healthline că fiind un studiu calitativ, această cercetare particulară nu spune prea multe despre câți bărbați sunt afectați de depresia postpartum sau cât durează.

„Dar studiul face o treabă bună de a descrie tipurile de teme care apar atunci când noii tați deprimați scriu despre experiențele lor pe internet”, a spus el.

Brodsky a explicat că studiul confirmă tot ce vede în practica clinică tot timpul.

„Bărbații tineri de vârstă reproductivă care, în timp ce încearcă să susțină partenerii lor romantici și copilul lor nou-născut, riscă să se simtă descurajați, deprimați, epuizați sau copleșiți de presiunile și obligațiile noii părinți”, a spus el.

La fel de mulți factori de stres sunt asociați cu a avea un nou copil, Brodsky a spus că alte lucruri pot avea un factor deprimat.

„De exemplu, performanța la locul de muncă poate suferi ca urmare a privării de somn legată de îngrijirea unui nou-născut, ceea ce duce la creșterea conflictelor cu supraveghetorii. Sau pierderea relațiilor de susținere cu prietenii sau rudele poate adânci sentimentul de depresie sau lipsă de speranță al unui tată. Aceste tipuri de stresori pot crește riscul de a dezvolta depresie, a explicat el.

Dr. Ilan Shapiro este un medic pediatru cu AltaMed Health Services din California și un coleg al Academiei Americane de Pediatrie.

El este de acord că depresia postpartum la tați este o realitate.

„Luați lipsa de somn, schimbați întreaga dinamică a vieții, un bebeluș care depinde de voi și cere mult timp – punând totul laolaltă, întreaga familie este expusă acestui stres”, a spus el pentru Healthline.

Cand esti stres cronic, afecteaza cortizolul si alti hormoni de stres. Hormonii de stres sunt buni, dar sub presiune continuă și anxietate, acesta poartă sistemul imunitar. Trebuie să fim atenți pentru a ajuta toată lumea ”, a spus Shapiro.

Unii bărbați sunt reticenți în discuție

Părinții din studiu au simțit presiunea de a se conforma rolurilor stereotipice de „tip dur” și de a-și păstra sentimentele față de ei înșiși de frica de a părea slabi.

Potrivit cercetătorilor, bărbații au mai puține șanse decât femeile să caute ajutor profesional pentru depresie.

Brodsky a spus că nu este ușor pentru bărbați să admită simptomele depresiei clinice sau să vorbească în termeni de depresie postpartum.

„În unele moduri, poate bărbaților să vorbească despre depresie, deoarece unele celebrități masculine au fost dispuși să discute lupte similare. De exemplu, starul pop Justin Bieber a vorbit recent despre luptele sale cu depresia și căutarea tratamentului ”, a adăugat Brodsky.

Shapiro a spus că a-i determina pe bărbați să vorbească despre afecțiune este primul pas.

„Când te afli într-un loc al depresiei postpartum, nu vezi lumina. Totul este negativ ”, a spus el. „Plecarea din acest domeniu este importantă pentru tine și familia ta. Nu doar pentru părinți, ci și pentru copii. Acesta este cel mai mare motivator. Pentru a vă ajuta familia. Dacă vedeți schimbări care sunt mai mult decât stresul obișnuit, ceva nu este în regulă și este mai bine să aveți o conversație. „

Diagnosticarea depresiei postpartum

Atât bărbații, cât și femeile pot dezvolta depresie după nașterea unui copil.

Brodsky a menționat, însă, că noua ediție a Manualului de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale definește „depresia cu debut peripartum” ca fiind necesară în patru săptămâni înainte sau după nașterea persoanei.

„Drept urmare, acel diagnostic este limitat doar la femei”, a spus el.

Potrivit lui Brodsky, semnele depresiei majore la bărbați includ schimbări de somn și apetit, scădere interesată de activități plăcute, concentrare a problemelor și energie scăzută.

Poate include și sentimente de tristețe, vinovăție și gânduri de auto-vătămare.

„Dacă aveți mai mult de patru dintre aceste simptome în cele mai multe zile timp de două săptămâni sau mai mult, este posibil să fiți deprimat”, a spus Brodsky.

Primirea tratamentului

Brodsky a spus că este util dacă noii tați au pe cineva în care pot avea încredere, indiferent dacă acesta este mama copilului lor, o prietenă, o rudă sau un coleg.

„Noii tați pot profita, de asemenea, de controalele bebelușului pentru a discuta cu pediatrul copilului lor despre sentimentul copleșit. Pentru noii tați care se simt mai disperați sau au nevoie urgentă de ajutor, asistența este disponibilă prin intermediul programelor de asistență a angajaților la multe locuri de muncă sau linii de hotare naționale „, a spus Brodsky.

Fără tratament, lucrurile se pot escalada.

„Când există o neglijare completă a propriei noastre sănătăți și siguranță și a gândurilor de auto-vătămare, nu putem avea grijă de noi înșine și acest lucru se poate reflecta asupra copiilor”, a spus Shapiro.

Bărbații ar trebui să caute tratament pentru depresia postpartum la fel cum ar face pentru o problemă fizică, a spus Shapiro.

„Dau întotdeauna exemplul că folosești medicamente atunci când ai o durere de cap sau o infecție. Este același lucru când creierul are un dezechilibru chimic pe care îl putem trata cu medicamentul ”, a continuat el.

„Avem nevoie de o punte de legătură cu cineva pentru a alinia gândurile și sentimentele. Dacă există o reacție chimică în creier care face acest lucru mai greu de tratat, atunci trebuie să facem ambele, în unele cazuri, pentru a îmbunătăți sănătatea întregii familii ”, a spus Shapiro.

Shapiro sugerează că medicii pediatri trebuie să analizeze depresia generală în primele luni când vor vedea părinții.

„Mulți își văd pediatrul mai des decât fac medicii lor. Pediatrii trebuie să fie atenți. Trebuie să avem un screening obiectiv, așa cum le cerem mamelor să răspundă, să fie deschise pentru ea, știind dacă cineva are un scor mare, ce să facă cu acesta. Aici avem un psiholog și asistent social clinic autorizat, dar depinde unde sunteți. Doar căutarea și conștientizarea faptului că ceva poate fi greșit este important pentru toată lumea ”, a spus el.

Lasa un raspuns