Terapia cu hormoni pentru cancerul la san

Cancerul de sân este o tumoră malignă care începe și crește la sân. Tumorile maligne pot crește și invada țesuturile din apropiere sau se pot deplasa către organele îndepărtate. Această progresie se numește metastază. Tratamentul cancerului de sân are ca scop îndepărtarea acestor tumori și prevenirea creșterii viitoare a tumorilor.

Terapia cu hormoni este un tip de tratament pentru cancerul de sân. Adesea combinată cu tratamente suplimentare, este considerată o terapie adjuvantă. Pentru boala metastatică, poate fi utilizat singur sau la persoane care nu pot tolera operații sau chimioterapie. Alte tratamente includ:

 • radiație
 • interventie chirurgicala
 • chimioterapie

Cum funcționează terapia hormonală?

În anumite tipuri de cancer de sân, hormonii feminini estrogeni și progesteron pot stimula creșterea celulelor canceroase. Cancerele care sunt pozitive pentru receptori hormonali cresc atunci când hormonii se atașează de receptorii celulelor canceroase. Aproximativ două treimi din toate cazurile de cancer mamar sunt pozitive pentru receptorii hormonali, conform American Cancer Society .

Terapia cu hormoni își propune să împiedice estrogenul să se lege de receptori pentru a încetini sau a preveni creșterea cancerului.

Cine ar trebui să ia în considerare terapia cu hormoni?

Terapia hormonală este eficientă doar pentru persoanele cu tumori receptive hormonale pozitive. Dacă tumora cancerului de sân este negativă pentru receptorii hormonali, nu va funcționa pentru tine.

Alegeți cel mai bun tip de terapie hormonală pentru dumneavoastră

Există mai multe tipuri de terapie cu hormoni pentru tratarea cancerului de sân, inclusiv:

Modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen

Numite și SERM-uri, aceste medicamente împiedică celulele canceroase de sân să se lege de estrogen. SERM-urile blochează efectele estrogenului în țesutul sân, dar nu și în alte țesuturi din corp. În mod tradițional, aceste medicamente sunt utilizate doar la femeile aflate în pre-menopauză. Cele mai utilizate SERM-uri includ:

 • tamoxifenul(Soltamox, Nolvadex): Acest medicament împiedică estrogenul să se lege de celule, astfel încât cancerul nu poate crește și diviza; persoanele care iau tamoxifen timp de 5-10 ani după tratamentul cancerului de sân au mai puține probabilități de a reveni cancerului și mai probabil să trăiască mai mult decât persoanele care nu, conformSursa de încredere a Institutului Național de Cancer.
 • Toremifen(Fareston): Acest medicament este aprobat doar pentru a trata cancerul de sân care s-a răspândit în alte părți ale corpului și poate să nu fie benefic pentru persoanele care au avut un succes limitat folosind tamoxifen.
 • Fulvestrant (Faslodex): Acesta este un medicament care blochează receptorii estrogeni, care este utilizat în mod obișnuit pentru a trata cancerul mamar avansat și, spre deosebire de alte SERM, blochează efectul estrogenului pe întregul corp.

Inhibitori de aromateza

Inhibitorii aromatazei (AIs) împiedică producerea de estrogen din țesutul adipos, dar nu au efect asupra estrogenului produs de ovare.

Deoarece AIs nu poate opri ovarele să producă estrogen, ele sunt eficiente doar la femeile aflate în postmenopauză. AIs sunt aprobate pentru femeile aflate în postmenopauză cu orice stadiu de cancer de sân pozitiv pentru receptorii estrogeni. Cercetări mai noi arată că la femeile aflate în perioada premenopauză AI combinat cu suprimarea ovariană este mai eficient decât Tamoxifen în prevenirea reapariției cancerului de sân după tratamentul inițial. Acum este considerat standardul de îngrijire.

AI-urile comune includ:

 • letrozol (Femara)
 • exemestane (Aromasin)
 • anastrozol (Arimidex)

Ablația sau reprimarea ovariană

Pentru femeile care nu au trecut prin menopauză, ablația ovariană poate fi o opțiune. Aceasta se poate face medical sau chirurgical. Oricare dintre metode oprește producția de estrogen, care inhibă creșterea cancerului. Ablația chirurgicală se face prin îndepărtarea ovarelor. Fără producerea de estrogen din ovare, veți intra în menopauză permanentă.

Luteinizarea hormonilor care eliberează hormonii

Medicamentele numite hormoni de eliberare a hormonilor luteinizanti (LHRH) pot fi utilizate pentru a opri ovarele să producă estrogen în totalitate. Aceste medicamente includ goserelina (Zoladex) și leuprolida (Lupron). Acest lucru va provoca menopauză temporară.

Medicamentele supresoare ovariene vor induce menopauză. Femeile care aleg această opțiune vor lua, de obicei, și un inhibitor de aromatază.

Care sunt efectele secundare ale terapiei cu hormoni pentru cancerul de sân?

SERM

Tamoxifenul și alte SERM-uri pot provoca:

 • bufeuri
 • oboseală
 • modificări ale dispoziției
 • uscăciunea vaginală
 • secreție vaginală

Aceste medicamente pot, de asemenea, să vă crească riscul de cheaguri de sânge și cancer endometrial. Dar aceste reacții adverse sunt rare. În unele cazuri, tamoxifenul poate provoca accident vascular cerebral și vă poate crește riscul de atac de cord.

Identificatorilor

Efectele secundare pentru AI includ:

 • dureri musculare
 • rigiditatea articulațiilor
 • dureri articulare

Estrogenul este important pentru dezvoltarea și rezistența oaselor și AIs limitează producția naturală de estrogen. Luarea lor va crește riscul de osteoporoză și fracturi osoase.

perspectivă

Terapia hormonală poate trata doar persoanele care au tumori receptorii hormonali pozitivi.

Tratamentul dvs. va depinde dacă sunteți premenopauză sau postmenopauză. Femeile aflate în premenopauză ar trebui să ia în considerare puternic ablația ovariană combinată cu AI peste Tamoxifen. Dar acest lucru îi va determina să intre în menopauză prematur.

Din fericire, terapia cu hormoni este destul de reușită pentru majoritatea oamenilor cu cancer de sân hormon pozitiv. Ratele de supraviețuire pe termen lung pentru persoanele care utilizează terapia hormonală sunt mai mari decât pentru cei care nu.

Dacă aveți cancer de sân, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu medicul oncolog dacă veți beneficia de terapie hormonală. Tratamentul reduce riscul reapariției cancerului de sân la femeile cu cancer de sân pozitiv pentru receptorii hormonali. Poate prelungi, de asemenea, viața și reduce simptomele legate de cancer la pacienții cu cancer de sân metastatic sau în stadiu tardiv.

În funcție de starea menopauzei, există diferite opțiuni. Cunoaște-ți opțiunile și cântărește avantajele și contra de terapie hormonală.

Lasa un raspuns