Tot ce trebuie să știți despre apendicită

Apendicita se întâmplă atunci când apendicele se inflamează. Poate fi acută sau cronică.

În Statele Unite, apendicita este cea mai frecventă cauză a durerii abdominale care duce la intervenții chirurgicale. Peste 5% dintre americani o experimentează la un moment dat în viața lor.

Dacă nu este tratată, apendicita poate provoca apariția apendicelui. Acest lucru poate provoca vărsarea bacteriilor în cavitatea abdominală, care poate fi gravă și uneori fatală.

Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre simptomele, diagnosticul și tratamentul apendicitei.

Simptome de apendicită

Dacă aveți apendicită, este posibil să aveți unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

 • durere la nivelul abdomenului superior sau în jurul buricului
 • durere în partea dreaptă jos a abdomenului
 • pierderea poftei de mâncare
 • indigestie
 • greaţă
 • vărsături
 • diaree
 • constipație
 • umflarea abdominală
 • incapacitatea de a trece gazul
 • febră de grad scăzut

Durerea de apendicită poate începe ca crampe ușoare. De multe ori devine mai constant și mai sever în timp. Poate începe în zona superioară a abdomenului sau a butonului buric, înainte de a vă deplasa în cadranul inferior drept al abdomenului.

Dacă sunteți constipat și bănuiți că este posibil să aveți apendicită, evitați să luați laxative sau să utilizați o clismă . Aceste tratamente pot cauza apariția apendicelui .

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți sensibilitate în partea dreaptă a abdomenului, împreună cu oricare dintre alte simptome de apendicită. Apendicita poate deveni rapid o urgență medicală. 

Cauzele apendicitei

În multe cazuri, cauza exactă a apendicitei este necunoscută. Experții cred că se dezvoltă atunci când o parte din apendice devine obstrucționată sau blocată.

Multe lucruri vă pot bloca apendicele, inclusiv:

 • o acumulare de scaun întărit
 • foliculi limfoizi măriți
 • viermi intestinali
 • leziuni traumatice
 • tumori

Când anexa dvs. se blochează, bacteriile se pot înmulți în interiorul acesteia. Acest lucru poate duce la formarea de puroi și umflături, care pot provoca presiune dureroasă în abdomen.

Alte afecțiuni pot provoca, de asemenea, dureri abdominale. 

Teste pentru apendicită

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că ați putea avea apendicită, acesta va efectua un examen fizic. Vor verifica dacă există sensibilitate în partea dreaptă jos a abdomenului și umflături sau rigiditate.

În funcție de rezultatele examenului fizic, medicul dumneavoastră vă poate comanda unul sau mai multe teste pentru a verifica semnele de apendicită sau pentru a exclude alte cauze potențiale ale simptomelor.

Nu există un singur test disponibil pentru diagnosticarea apendicitei. Dacă medicul dumneavoastră nu vă poate identifica alte cauze ale simptomelor, acesta poate diagnostica cauza ca apendicită.

Numărul complet de sânge

Pentru a verifica semnele de infecție, medicul dumneavoastră poate solicita o hemogramă completă (CBC) Pentru a efectua acest test, ei vor colecta un eșantion de sânge și îl vor trimite la laborator pentru analiză.

Apendicita este adesea însoțită de infecție bacteriană. O infecție a tractului urinar sau a altor organe abdominale poate provoca, de asemenea, simptome similare cu cele ale apendicitei.

Analize de urină

Pentru a exclude infecția tractului urinar sau pietrele la rinichi ca posibilă cauză a simptomelor, medicul dumneavoastră poate utiliza analiza urinei . Acest lucru este, de asemenea, cunoscut sub numele de test de urină.

Medicul dumneavoastră va colecta un eșantion de urină care va fi examinat într-un laborator.

Test de sarcina

Sarcina ectopică poate fi confundată cu apendicita. Se întâmplă atunci când un ovul fertilizat se implantează într-o trompă uterină, mai degrabă decât în ​​uter. Aceasta poate fi o urgență medicală.

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că ați putea avea o sarcină ectopică, acesta poate efectua un test de sarcină . Pentru a efectua acest test, ei vor colecta o probă de urină sau sânge. De asemenea, pot utiliza o ultrasunete transvaginală pentru a afla unde s-a implantat ovulul fertilizat.

Examenul pelvian

Dacă sunteți de sex feminin, simptomele dvs. pot fi cauzate de boli inflamatorii pelvine , de un chist ovarian sau de o altă afecțiune care vă afectează organele de reproducere.

Pentru a vă examina organele de reproducere, medicul dumneavoastră poate efectua un examen pelvian .

În timpul acestui examen, vă vor inspecta vizual vaginul, vulva și colul uterin. De asemenea, vă vor inspecta manual uterul și ovarele. Ei pot colecta un eșantion de țesut pentru testare.

Teste imagistice abdominale

Pentru a verifica apariția inflamației, medicul dumneavoastră vă poate comanda teste imagistice ale abdomenului. Acest lucru îi poate ajuta, de asemenea, să identifice alte cauze potențiale ale simptomelor dvs., cum ar fi un abces abdominal sau o impactare fecală .

Medicul dumneavoastră vă poate comanda unul sau mai multe dintre următoarele teste imagistice:

 • ecografie abdominală
 • radiografie abdominală
 • tomografie abdominală
 • scanare RMN abdominală

În unele cazuri, poate fi necesar să nu mai consumați alimente pentru o perioadă de timp înainte de test. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să învățați cum să vă pregătiți pentru aceasta.

Testele de imagistică toracică

Pneumonia din lobul inferior drept al plămânilor poate provoca, de asemenea, simptome similare cu apendicita.

Dacă medicul dumneavoastră crede că ați putea avea pneumonie, probabil că va comanda o radiografie toracică . De asemenea, ei pot comanda o scanare CT pentru a crea imagini detaliate ale plămânilor.

Medicul dumneavoastră poate folosi o ultrasunete pentru a diagnostica apendicita?

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că ați putea avea apendicită, acesta poate comanda o ecografie abdominală . Acest test imagistic îi poate ajuta să verifice dacă există semne de inflamație, un abces sau alte probleme cu apendicele.

Medicul dumneavoastră vă poate comanda și alte teste imagistice. De exemplu, ei pot comanda o scanare CT . O ultrasunete utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini ale organelor dvs., în timp ce o scanare CT utilizează radiații.

Comparativ cu o ultrasunete, o scanare CT creează imagini mai detaliate ale organelor dumneavoastră. Cu toate acestea, există unele riscuri pentru sănătate asociate cu expunerea la radiații dintr-o scanare CT. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să înțelegeți beneficiile și riscurile potențiale ale diferitelor teste imagistice.

Opțiuni de tratament pentru apendicită

În funcție de starea dumneavoastră, planul de tratament recomandat de medicul dumneavoastră pentru apendicită poate include una sau mai multe dintre următoarele:

 • operație chirurgicală pentru a vă elimina apendicele
 • drenajul acului sau o intervenție chirurgicală pentru drenarea unui abces
 • antibiotice
 • analgezice
 • Fluide IV
 • dieta lichida

În cazuri rare, apendicita se poate îmbunătăți fără intervenție chirurgicală. Dar, în majoritatea cazurilor, veți avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a vă elimina apendicele. Aceasta este cunoscută sub numele de apendectomie.

Dacă aveți un abces care nu s-a rupt, medicul dumneavoastră vă poate trata abcesul înainte de a fi supus unei intervenții chirurgicale. Pentru început, ei vă vor oferi antibiotice. Apoi vor folosi un ac pentru a scurge abcesul puroiului.

Chirurgie pentru apendicită

Pentru tratarea apendicitei, medicul dumneavoastră poate folosi un tip de intervenție chirurgicală cunoscută sub numele de apendicectomie. În timpul acestei proceduri, vă vor elimina apendicele. Dacă anexa dvs. a izbucnit, acestea vă vor curăța și cavitatea abdominală.

În unele cazuri, medicul dumneavoastră poate folosi laparoscopia pentru a efectua o intervenție chirurgicală minim invazivă . În alte cazuri, este posibil să fie nevoie să utilizeze o intervenție chirurgicală deschisă pentru a vă elimina apendicele.

Ca orice intervenție chirurgicală, există unele riscuri asociate cu apendicectomia. Cu toate acestea, riscurile apendicectomiei sunt mai mici decât riscurile apendicitei netratate. 

Apendicita acuta

Apendicita acută este un caz sever și brusc de apendicită. Simptomele tind să se dezvolte rapid pe parcursul una-două zile.

Necesită tratament medical imediat. Dacă nu este tratată, poate provoca ruperea apendicelui. Aceasta poate fi o complicație gravă și chiar fatală.

Apendicita acută este mai frecventă decât apendicita cronică. 

Apendicita cronică

Apendicita cronică este mai puțin frecventă decât apendicita acută. În cazurile cronice de apendicită, simptomele pot fi relativ ușoare. Acestea pot dispărea înainte de a reapărea din nou pe o perioadă de săptămâni, luni sau chiar ani.

Acest tip de apendicită poate fi dificil de diagnosticat. Uneori, nu este diagnosticat până când nu se dezvoltă în apendicită acută.

Apendicita cronică poate fi periculoasă.

Apendicita la copii

Se estimează că 70.000 de copii suferă de apendicită în fiecare an în Statele Unite. Deși este cel mai frecvent la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani , se poate dezvolta la orice vârstă.

La copii și adolescenți, apendicita provoacă adesea o durere de stomac în apropierea buricului. Această durere poate deveni în cele din urmă mai severă și se poate deplasa în partea dreaptă jos a abdomenului copilului dumneavoastră.

Copilul dvs. poate, de asemenea:

 • își pierd pofta de mâncare
 • dezvolta febra
 • simți greață
 • voma

Dacă copilul dumneavoastră dezvoltă simptome de apendicită, contactați imediat medicul. 

Timp de recuperare pentru apendicită

Timpul dvs. de recuperare pentru apendicită va depinde de mai mulți factori, inclusiv:

 • starea generală de sănătate
 • indiferent dacă dezvoltați sau nu complicații din apendicită sau intervenție chirurgicală
 • tipul specific de tratamente pe care le primiți

Dacă aveți o intervenție chirurgicală laparoscopică pentru a vă elimina apendicele, este posibil să fiți externat din spital la câteva ore după ce ați terminat operația sau a doua zi.

Dacă aveți o intervenție chirurgicală deschisă, va trebui probabil să petreceți mai mult timp în spital pentru a vă recupera după aceea. Chirurgia deschisă este mai invazivă decât chirurgia laparoscopică și necesită de obicei mai multă îngrijire ulterioară.

Înainte de a părăsi spitalul, furnizorul dvs. de asistență medicală vă poate ajuta să învățați cum să vă îngrijiți locurile de incizie. Acestea vă pot prescrie antibiotice sau analgezice pentru a vă sprijini procesul de recuperare. De asemenea, aceștia vă pot sfătui să vă reglați dieta, să evitați activitatea intensă sau să faceți alte modificări ale obiceiurilor zilnice în timp ce vă vindecați.

Este posibil să dureze câteva săptămâni până când vă reveniți complet după apendicită și operație. Dacă dezvoltați complicații, recuperarea dvs. poate dura mai mult. 

Apendicita în sarcină

Apendicita acută este cea mai frecventă urgență non-obstetrică care necesită intervenție chirurgicală în timpul sarcinii. Afectează aproximativ 0,04-2,2% dintre femeile însărcinate.

Simptomele apendicitei pot fi confundate cu disconfort de rutină din timpul sarcinii. Sarcina poate determina, de asemenea, apendicele să se deplaseze în sus în abdomen, ceea ce poate afecta localizarea durerii legate de apendicită. Acest lucru poate face mai dificilă diagnosticarea.

Opțiunile de tratament în timpul sarcinii pot include una sau mai multe dintre următoarele:

 • operație chirurgicală pentru a vă elimina apendicele
 • drenajul acului sau o intervenție chirurgicală pentru drenarea unui abces
 • antibiotice

Diagnosticul și tratamentul întârziat vă pot crește riscul de complicații, inclusiv avort spontan .

Complicațiile potențiale ale apendicitei

Apendicita poate provoca complicații grave. De exemplu, poate provoca formarea unui buzunar de puroi cunoscut sub numele de abces în apendice. Acest abces poate scurge puroi și bacterii în cavitatea abdominală.

Apendicita poate duce, de asemenea, la apendicele rupt . Dacă apendicele se rupe, acesta poate vărsa materii fecale și bacterii în cavitatea abdominală.

Dacă bacteriile se varsă în cavitatea abdominală, aceasta poate provoca infectarea și inflamarea mucoasei cavității abdominale. Aceasta este cunoscută sub numele de peritonită și poate fi foarte gravă, chiar fatală.

Apendicita poate provoca complicații grave. De exemplu, poate provoca formarea unui buzunar de puroi cunoscut sub numele de abces în apendice. Acest abces poate scurge puroi și bacterii în cavitatea abdominală.

Apendicita poate duce, de asemenea, la apendicele rupt . Dacă apendicele se rupe, acesta poate vărsa materii fecale și bacterii în cavitatea abdominală.

Dacă bacteriile se varsă în cavitatea abdominală, aceasta poate provoca infectarea și inflamarea mucoasei cavității abdominale. Aceasta este cunoscută sub numele de peritonită și poate fi foarte gravă, chiar fatală.

Infecțiile bacteriene pot afecta și alte organe din abdomen. De exemplu, bacteriile dintr-un abces sau apendice rupte pot intra în vezica urinară sau în colon. De asemenea, poate călători prin fluxul sanguin către alte părți ale corpului.

Pentru a preveni sau gestiona aceste complicații, medicul dumneavoastră vă poate prescrie antibiotice, intervenții chirurgicale sau alte tratamente. În unele cazuri, este posibil să dezvoltați efecte secundare sau complicații în urma tratamentului. Cu toate acestea, riscurile asociate cu antibiotice și intervenții chirurgicale tind să fie mai puțin grave decât potențialele complicații ale apendicitei netratate.

Prevenirea apendicitei

Nu există o modalitate sigură de a preveni apendicita. Dar s-ar putea să vă puteți reduce riscul de ao dezvolta consumând o dietă bogată în fibre. Deși sunt necesare mai multe cercetări cu privire la rolul potențial al dietei, apendicita este mai puțin frecventă în țările în care oamenii mănâncă diete bogate în fibre .

Alimentele bogate în fibre includ:

 • fructe
 • legume
 • linte, mazăre despicată, fasole și alte leguminoase
 • fulgi de ovăz, orez brun, grâu integral și alte cereale integrale

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate încuraja să luați un supliment de fibre .

Adăugați fibre

 • stropind tărâțe de ovăz sau germeni de grâu peste cerealele pentru micul dejun, iaurtul și salatele
 • gătirea sau coacerea cu făină integrală de grâu ori de câte ori este posibil
 • schimbând orezul alb cu orezul brun
 • adăugând fasole sau alte leguminoase la salate
 • mâncând fructe proaspete la desert

Factori de risc pentru apendicită

Apendicita poate afecta pe oricine. Dar este posibil ca unii oameni să fie mai predispuși să dezvolte această afecțiune decât alții. De exemplu, factorii de risc pentru apendicită includ:

 • Vârstă: Apendicita afectează cel mai adesea persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani .
 • Sex: Apendicita este mai frecventă la bărbați decât la femei .
 • Antecedente familiale: persoanele care au antecedente familiale de apendicită prezintă un risc crescut de a o dezvolta.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, dietele cu conținut scăzut de fibre ar putea crește și riscul apendicitei.

 Tipuri de apendicită

Apendicita poate fi acută sau cronică. În cazurile acute de apendicită, simptomele tind să fie severe și să se dezvolte brusc. În cazurile cronice, simptomele pot fi mai ușoare și pot apărea și trece peste câteva săptămâni, luni sau chiar ani.

Starea poate fi, de asemenea, simplă sau complexă. În cazurile simple de apendicită, nu există complicații. Cazurile complexe implică complicații, cum ar fi abcesul sau apendicele rupt.

Apendicita și remedii casnice

Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveți simptome de apendicită. Este o afecțiune gravă care necesită tratament medical. Și nu este sigur să te bazezi pe remedii casnice pentru a-l trata.

Dacă sunteți supus unei intervenții chirurgicale pentru a vă elimina apendicele, medicul dumneavoastră vă poate prescrie antibiotice și analgezice pentru a vă sprijini recuperarea. În plus față de administrarea medicamentelor prescrise, poate ajuta:

 • odihnește-te mult
 • bea multe lichide
 • du-te la o plimbare blândă în fiecare zi
 • evitați activitatea intensă și ridicați obiecte grele până când medicul dumneavoastră spune că este sigur să faceți acest lucru
 • păstrați site-urile de incizie chirurgicală curate și uscate

În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate încuraja să vă ajustați dieta. Dacă vă simțiți greață după o intervenție chirurgicală, vă poate ajuta să mâncați alimente blande, cum ar fi pâine prăjită și orez simplu. Dacă sunteți constipat, s-ar putea să luați un supliment de fibre .

Lasa un raspuns