Despre transplantul de inima

Un transplant de inimă este o procedură chirurgicală folosită pentru a trata cele mai grave cazuri de boli de inimă. Aceasta este o opțiune de tratament pentru persoanele care sunt în stadiul final al insuficienței cardiace. Medicamentele, schimbările stilului de viață și procedurile mai puțin invazive nu au reușit. Oamenii trebuie să îndeplinească criterii specifice pentru a fi considerați candidați la procedură.

Candidatura pentru transplanturi de inimă

Candidații la transplant de inimă sunt cei care au suferit boli cardiace sau insuficiență cardiacă din cauza unei varietăți de cauze, inclusiv:

 • un defect congenital
 • boală arterială coronariană
 • o disfuncție sau o boală a valvei
 • un mușchi cardiac slăbit sau cardiomiopatie

Chiar dacă aveți una dintre aceste condiții, există încă mai mulți factori care sunt utilizați pentru a determina candidatura. De asemenea, vor fi luate în considerare următoarele:

 • Varsta ta. Cei mai mulți receptori potențiali ai inimii trebuie să aibă vârsta sub 65 de ani.
 • Sănătatea dvs. generală. Insuficiența multiplă a organelor, cancerul sau alte afecțiuni medicale grave vă pot scoate de pe lista de transplant.
 • Atitudinea ta. Trebuie să vă angajați să vă schimbați stilul de viață. Aceasta include exerciții fizice, consumul sănătos și renunțarea la fumat dacă fumezi.

Dacă sunteți hotărât să fiți un candidat ideal pentru un transplant de inimă, veți fi pus pe lista de așteptare până când o inimă donatoare care se potrivește cu sângele și tipul dvs. de țesut este disponibilă.

Se estimează că 2.000 de inimi donatoare devin disponibile în Statele Unite în fiecare an. Cu toate acestea, aproximativ 3.000 de persoane sunt pe lista de așteptare a transplantului de inimă în orice moment, potrivit Universității din Michigan . Când o inimă este găsită pentru tine, operația este efectuată cât mai curând posibil, în timp ce organul este încă viabil. Acest lucru este de obicei în patru ore.

Care este procedura?

Operația de transplant de inimă durează aproximativ patru ore. În acest timp, veți fi amplasat pe o mașină de plămân cardiac pentru a menține circulația sângelui în întregul corp.

Chirurgul îți va îndepărta inima, lăsând orificiile venei pulmonare și peretele posterior al atriului stâng intact. Vor face acest lucru pentru a vă pregăti pentru a primi inima nouă.

Odată ce medicul tau o să pună inima donatorului în loc și inima începe să bată, vei fi îndepărtat de la aparatul cardiac. În cele mai multe cazuri, inima nouă va începe să bată imediat ce fluxul de sânge va fi restabilit. Uneori este necesară o șoc electrică pentru a provoca bătăile inimii.

Cum este recuperarea?

După terminarea operației, veți fi dus la secția de terapie intensivă (UCI) Veți fi monitorizat constant, vi se va administra medicamente pentru durere și va fi echipat cu tuburi de drenaj pentru a elimina excesul de lichid din cavitatea pieptului.

După prima zi sau două după procedură, cel mai probabil veți fi mutat din UCI. Cu toate acestea, veți rămâne în spital în timp ce continuați să vă vindecați. Ședințele spitalicești variază de la una la trei săptămâni, în funcție de rata individuală de recuperare.

Veți fi monitorizat pentru infecție și gestionarea medicamentelor dvs. va începe. Medicamentele antireject sunt esențiale pentru a vă asigura că organismul nu vă respinge organul donator. S-ar putea să fiți trimis la o unitate sau centru de reabilitare cardiacă pentru a vă ajuta să vă adaptați la noua viață de a beneficia de transplant

Recuperarea dintr-un transplant de inimă poate fi un proces lung. Pentru multe persoane, o recuperare completă poate dura până la șase luni.

Urmărirea după operație

Programările frecvente de urmărire sunt cruciale pentru recuperarea și gestionarea pe termen lung a unui transplant de inimă. Echipa dumneavoastră medicală va efectua analize de sânge, biopsii cardiace prin cateterism și ecocardiograme lunar pentru primul an după operație pentru a vă asigura că inima voastră funcționează corect.

Medicamentele dumneavoastră imunosupresoare vor fi ajustate dacă este necesar. De asemenea, vi se va cere dacă ați observat vreunul dintre posibilele semne de respingere, inclusiv:

 • febră
 • oboseală
 • scurtarea respirației
 • creșterea în greutate din cauza retenției de lichide
 • debit redus de urină

Raportați orice schimbare a sănătății la echipa dvs. cardiacă, astfel încât funcția inimii dvs. să poată fi monitorizată, dacă este necesar. După ce a trecut un an după transplant, nevoia dvs. de monitorizare frecventă va scădea, dar veți avea totuși nevoie de testare anuală.

Dacă ești femeie și vrei să-ți creezi o familie, consultă-ți cardiologul. Sarcina este sigură pentru persoanele care au făcut un transplant de inimă. Cu toate acestea, se consideră un risc ridicat mamele care au o boală cardiacă preexistentă sau care au făcut un transplant. Acestea pot avea o șansă mai mare de complicații legate de sarcină și un risc mai mare de respingere a organului.

Care sunt perspectivele?

Primirea unei noi inimi vă poate îmbunătăți calitatea vieții considerabil, dar trebuie să aveți grijă de ea. În plus față de a lua medicamente antirejecție zilnice, va trebui să urmați o dietă sănătoasă pentru inimă și un stil de viață, așa cum este prescris de medicul dumneavoastră. Aceasta include fumatul și exercițiile fizice în mod regulat, dacă sunteți capabili.

Ratele de supraviețuire pentru persoanele care au făcut un transplant de inimă variază în funcție de starea lor generală de sănătate, dar mediile rămân ridicate. Respingerea este cauza principală pentru o durată de viață scurtată. 

Lasa un raspuns