14 Utilizări zilnice pentru uleiul de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este un ulei esențial care poate fi utilizat în mai multe scopuri, inclusiv menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor.

În plus față de beneficiile sale susținute științific, uleiul de arbore de ceai este ieftin și sigur atunci când este utilizat conform instrucțiunilor.

Acest articol discută 14 utilizări zilnice pentru uleiul de arbore de ceai și oferă îndrumări despre utilizarea acestuia în condiții de siguranță și eficiență.

Ce este uleiul de arbore de ceai și cum funcționează?

Uleiul de arbore de ceai provine din frunzele Melaleuca alternifolia , un copac mic originar din Queensland și New South Wales, Australia.

Deși Melaleuca alternifolia este cunoscută sub numele de arbore de ceai, nu trebuie confundată cu planta care produce frunze folosite pentru a face ceai negru, verde și oolong .

Uleiul de arbore de ceai a fost folosit ca medicament tradițional de către aborigeni de secole. Acești australieni nativi zdrobesc frunzele de arbore de ceai pentru a extrage uleiul, care este apoi inhalat pentru a trata tusea și răcelile sau se aplică direct pe piele pentru vindecare.

Astăzi, uleiul de arbore de ceai este disponibil pe scară largă ca un ulei 100% nediluat sau „îngrijit”. Sunt disponibile și forme diluate, variind de la 5-50% tărie la produsele concepute pentru piele.

Uleiul de arbore de ceai conține o serie de compuși, inclusiv terpinen-4-ol, care s-au dovedit a ucide anumite bacterii, viruși și ciuperci .

Terpinen-4-ol pare, de asemenea, să crească activitatea celulelor albe din sânge, care ajută la combaterea germenilor și a altor invadatori străini .

Aceste proprietăți de combatere a germenilor fac din uleiul de arbore de ceai un remediu natural valoros pentru tratarea afecțiunilor bacteriene și fungice ale pielii, prevenirea infecțiilor și promovarea vindecării.

Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre utilizările și beneficiile acestui ulei versatil.

1. Dezinfectant pentru mâini

Uleiul de arbore de ceai face un dezinfectant natural ideal pentru mâini.

Studiile au arătat că ucide mai multe bacterii și virusuri obișnuite responsabile de cauzarea bolilor, inclusiv E. coli , S. pneumoniae și H. influenzae .

Mai mult, un studiu care a testat mai multe tipuri de spălare manuală arată că adăugarea uleiului de arbore de ceai la produsele de curățare a sporit eficacitatea lor împotriva E. coli.

Iată o rețetă simplă pentru a-ți crea propriul igienizant pentru mâini hidratant, natural, cu ulei de arbore de ceai.

REZUMAT:

Utilizarea uleiului de copac ca dezinfectant natural pentru mâini poate ajuta la distrugerea unui număr de germeni responsabili de răceli, gripă și alte boli.

2. Repelente la insecte

Uleiul de arbore de ceai poate ajuta la păstrarea insectelor plictisitoare.

Un studiu a constatat că 24 de ore după ce au fost tratate cu ulei de arbore de ceai, vacile au avut cu 61% mai puține muște decât vacile care nu au fost tratate cu ulei de arbore de ceai.

În plus, un studiu cu eprubete a arătat că uleiul de arbore de ceai avea o capacitate mai mare de a respinge țânțarii decât DEET, cel mai frecvent ingredient activ în repelenții comerciali de insecte.

Încercați acest insectifug ușor de făcut folosind ulei de arbore de ceai și alte ingrediente naturale.

REZUMAT:

S-a demonstrat că uleiul de arbore de ceai ucide sau respinge insectele. În unele cazuri, este la fel de eficient sau mai eficient decât insecticidele standard sau repelenții.

3. Deodorant natural

Efectele antibacteriene ale uleiului de arbore de ceai pot ajuta la controlul mirosului axilelor legate de transpirație.

Sudoarea în sine nu miroase. Cu toate acestea, atunci când secrețiile din glandele sudoripare se combină cu bacteriile de pe piele, se produce un miros moderat până la puternic.

Zona brațelor dvs. conține o mare concentrație a acestor glande și este în principal responsabilă pentru ceea ce este denumit în mod obișnuit „mirosul corpului”. Proprietățile de combatere a bacteriilor din uleiul de arbore de ceai îl fac o alternativă naturală ideală la deodorantele și antiperspirantele comerciale.

Iată un deodorant natural sigur și eficient care poate fi făcut din ulei de arbore de ceai și câteva alte ingrediente.

REZUMAT:

Uleiul de arbore de ceai conține compuși care luptă împotriva bacteriilor responsabile de mirosul corpului. Poate fi folosit pentru a face un deodorant sigur și eficient.

4. Antiseptic pentru tăieturi minore și zgârieturi

Leziunile care duc la ruperea pielii facilitează pătrunderea germenilor în fluxul sanguin, ceea ce poate duce la infecții.

Uleiul de arbore de ceai poate fi utilizat pentru tratarea și dezinfectarea tăieturilor și abraziunilor minore prin uciderea S. aureus și a altor bacterii care pot provoca infecții în răni deschise.

Pentru a dezinfecta o tăietură sau o răzuire, urmați acești pași:

 1. Curățați bine tăietura cu apă și săpun simplu
 2. Se amestecă o picătură de ulei de arbore de ceai cu o linguriță de ulei de cocos
 3. Aplicați o cantitate mică de amestec la rănire și acoperiți cu un bandaj
 4. Repetați acest proces o dată sau de două ori pe zi până la formarea unei cruste

REZUMAT:

Aplicarea unui amestec de ulei de arbore de ceai și ulei de cocos poate ajuta la prevenirea infectării tăieturilor și abraziunilor minore.

5. Sporiți vindecarea rănilor

Pe lângă prevenirea infecției prin tăieturi și abraziuni, uleiul de arbore de ceai poate încuraja și vindecarea rănilor.

Cercetările au arătat că uleiul de arbore de ceai ajută la reducerea inflamației și declanșează activitatea celulelor albe din sânge care sunt esențiale în procesul de vindecare.

Într-un mic studiu realizat pe 10 persoane cu răni, adăugarea uleiului de arbore de ceai la tratamentul convențional al plăgilor a dus la scăderea timpului de vindecare la toți, cu excepția unui participant.

Câteva picături de ulei de arbore de ceai pot fi adăugate la pansamentul pentru răni de fiecare dată când se aplică un nou pansament.

REZUMAT:

Uleiul de arbore de ceai poate ajuta la accelerarea vindecării rănilor prin reducerea inflamației și creșterea activității celulelor albe din sânge.

6. Lupta împotriva acneei

Uleiul de arbore de ceai poate fi o armă puternică împotriva acneei . Mai multe studii au arătat că ajută la reducerea cantității și severității generale a acneei.

Într-un studiu, aplicarea unui gel de arbore de ceai de 5% la leziunile acneice s-a dovedit a fi de peste trei ori mai eficientă în reducerea numărului de leziuni decât un placebo. A fost de aproape șase ori mai eficient în reducerea severității.

Într-un alt studiu, s-a constatat că uleiul de arbore de ceai este la fel de eficient împotriva acneei ca peroxidul de benzoil, cel mai frecvent medicament anti-acnee.

Gelurile pentru acnee pe bază de ulei de arbore de ceai pot fi achiziționate de la magazinele alimentare naturale sau de la comercianții cu amănuntul online .

Alternativ, puteți face propriul tratament pentru acnee amestecând o parte de ulei de arbore de ceai cu nouă părți de apă și aplicând amestecul pe zonele afectate cu un tampon de bumbac o dată sau de două ori pe zi, după cum este necesar.

REZUMAT:

S-a demonstrat că gelurile care conțin ulei de arbore de ceai reduc numărul de leziuni și severitatea acneei într-o serie de studii.

7. Scăpați de ciuperca unghiilor

Infecțiile fungice ale unghiilor sunt destul de frecvente. Deși nu sunt periculoși, pot fi inestetici. Există medicamente care pot trata ciuperca unghiilor, deși unele persoane pot prefera o abordare mai naturală.

S-a demonstrat că uleiul de arbore de ceai ajută la scăparea ciupercii unghiilor atunci când este utilizat singur sau în combinație cu alte remedii naturale.

Într-un studiu controlat, persoanele cu ciuperca unghiilor au folosit ulei de arbore de ceai drept sau un medicament antifungic timp de șase luni. La sfârșitul studiului, aproximativ 60% dintre persoanele din fiecare grup au prezentat rezoluția parțială sau completă a ciupercii.

Puteți folosi câteva picături de ulei de arbore de ceai singur sau îl puteți amesteca cu o cantitate egală de ulei de cocos și îl puteți aplica în zona afectată. Asigurați-vă că vă spălați mâinile imediat după aplicare pentru a evita răspândirea ciupercii în alte zone.

REZUMAT:

Uleiul din arbore de ceai pare a fi la fel de eficient împotriva infecțiilor fungice ale unghiilor ca medicamentele antifungice aplicate în zonă.

8. Apă de gură fără substanțe chimice

Cercetările sugerează că uleiul de arbore de ceai poate lupta împotriva germenilor care cauzează cariile dentare și respirația urât mirositoare .

Un studiu a constatat că uleiul de arbore de ceai a fost mai eficient împotriva bacteriilor cauzatoare de plăci decât clorhexidina, un dezinfectant obișnuit și clătirea orală. Mai mult, gustul său sa dovedit a fi mai puțin inacceptabil.

Pe de altă parte, un studiu mai vechi a raportat că uleiul de arbore de ceai nu părea să aibă prea mult efect asupra formării plăcii.

Pentru a vă face propria apă de gură fără substanțe chimice, pur și simplu adăugați o picătură de ulei de arbore de ceai într-o ceașcă de apă caldă, amestecați bine și înghițiți-vă în gură timp de aproximativ 30 de secunde.

La fel ca alte ape de gură, uleiul de arbore de ceai nu trebuie înghițit. Poate fi toxic dacă este ingerat.

REZUMAT:

Uleiul de arbore de ceai poate fi diluat cu apă pentru a crea o apă de gură care ajută la combaterea respirației urât mirositoare și a plăcii dentare.

9. Curățător universal

Uleiul de arbore de ceai este un produs de curățat excelent, care igienizează și suprafețele.

În plus, face acest lucru fără a lăsa urme de substanțe chimice cu care nu ați dori ca membrii familiei sau animalele de companie să intre în contact.

Iată o rețetă ușoară pentru un produs de curățare complet natural:

 1. Combinați 20 de picături de ulei de arbore de ceai, 3/4 cană de apă și 1/2 cană de oțet de mere într-o sticlă cu spray.
 2. Se agită bine până se amestecă bine.
 3. Pulverizați direct pe suprafețe și ștergeți-le cu o cârpă uscată.
 4. Asigurați-vă că agitați sticla înainte de fiecare utilizare pentru a amesteca uleiul de arbore de ceai cu celelalte ingrediente.

REZUMAT:

Uleiul de arbore de ceai poate fi amestecat cu apă și oțet pentru a crea un produs de curățare universal, fără chimicale, pentru casa ta.

10. Calmează inflamația pielii

Uleiul de arbore de ceai poate ajuta la ameliorarea pielii inflamate.

O formă obișnuită de iritație a pielii este dermatita de contact, care apare atunci când pielea intră în contact cu un alergen, cum ar fi nichelul. Expunerea la alergen duce la o piele roșie, mâncărime și uneori dureroasă.

Cercetările efectuate pe animale și oameni sugerează că aplicarea uleiului de arbore de ceai poate ajuta la reducerea severității acestor simptome .

Într-un studiu care a comparat efectele diferitelor tratamente pentru dermatita de contact, sa constatat că uleiul de arbore de ceai reduce simptomele cu 40%, ceea ce a fost semnificativ mai mult decât medicamentele standard aplicate pe piele.

În plus, uleiul de arbore de ceai poate oferi ameliorare de la reacțiile de mușcătură de insecte prin reducerea mâncărimii, roșeață și umflături care apar atunci când corpul dumneavoastră eliberează histamină pentru a se apăra împotriva salivei insectei.

Utilizați această rețetă pentru a ameliora pielea inflamată:

 1. Combinați 10 picături de ulei de arbore de ceai cu o lingură de ulei de măsline extra virgin și o lingură de ulei de cocos topit.
 2. Se amestecă bine și se păstrează într-un recipient sigilat.
 3. Aplicați pe zona afectată de până la două ori pe zi până când simptomele se remit.

REZUMAT:

Aplicarea unui amestec de ulei de arbore de ceai poate ajuta la combaterea inflamației pielii legate de dermatita de contact sau de mușcăturile de insecte.

11. Controlați mătreața

Mătreața sau fulgii albi de piele moartă care cad din scalp nu sunt periculoși.

Cu toate acestea, poate fi enervant și jenant.

Deși există puține cercetări publicate cu privire la eficacitatea uleiului de arbore de ceai în tratarea mătreții, un studiu controlat sugerează că poate fi util.

În acest studiu de patru săptămâni, grupul care a folosit un șampon care conține ulei de arbore de ceai a avut o îmbunătățire cu 40% a mătreții. Mai mult, grupul de arbori de ceai a raportat îmbunătățiri semnificative ale severității mătreții, mâncărimii și grăsimii.

Pentru a ajuta la reducerea mătreții , încercați să adăugați câteva picături de ulei de arbore de ceai la o păpușă de șampon atunci când vă spălați părul.

REZUMAT:

Deși cercetările sunt limitate, un studiu sugerează că uleiul de arbore de ceai poate ajuta la reducerea severității mătreții și la îmbunătățirea altor simptome.

12. Tratați piciorul sportivului

Piciorul atletului poate fi frustrant de greu de controlat.

Cunoscut din punct de vedere medical sub numele de tinea pedis, piciorul atletului este o infecție fungică contagioasă pe picioare, care se poate răspândi și pe unghiile de la picioare și pe mâini. Simptomele includ peeling, crăpături, vezicule și roșeață.

Medicamentele antifungice sunt considerate tratament standard pentru piciorul de atlet. Cu toate acestea, studiile sugerează că uleiul de arbore de ceai poate fi o alternativă eficientă pentru ameliorarea simptomelor .

Într-un studiu controlat pe 158 de persoane, 72% din grupul de ulei de arbore de ceai a avut o îmbunătățire clinică semnificativă a piciorului de atlet, comparativ cu 39% în grupul placebo.

Cu toate acestea, un alt studiu a constatat că, deși uleiul de arbore de ceai a ajutat la ameliorarea scalării, inflamației, mâncărimii și arderii, precum și a medicamentelor antifungice, nu a fost la fel de eficient pentru a scăpa efectiv de ciupercă.

Iată un tratament natural pentru ameliorarea simptomelor piciorului de atlet:

 1. Combinați 1/4 cană pulbere de săgeată, 1/4 cană bicarbonat de sodiu și 20-25 picături de ulei de arbore de ceai
 2. Se amestecă pentru a se combina și se pune într-un recipient acoperit
 3. Aplicați pe picioarele curate și uscate de două ori pe zi

REZUMAT:

Proprietățile antifungice ale uleiului de arbore de ceai pot ajuta la ameliorarea simptomelor piciorului de atlet.

13. Alungă mucegaiul pe fructe și legume

Produsele proaspete sunt incontestabil delicioase și sănătoase.

Din păcate, este, de asemenea, susceptibil la creșterea mucegaiului gri cunoscut sub numele de Botrytis cinerea , în special în climă caldă și umedă.

Studiile au arătat că compușii antifungici ai uleiului de arbore de ceai terpinen-4-ol și 1,8-cineol pot ajuta la reducerea creșterii acestei mucegaiuri pe fructe și legume.

Pentru a vă proteja împotriva mucegaiului, adăugați 5-10 picături de ulei de arbore de ceai în apă înainte de a clăti produsele și de a le usca bine.

REZUMAT:

Uleiul de arbore de ceai conține compuși care ajută la combaterea creșterii mucegaiului pe fructe și legume. Adăugarea uleiului de arbore de ceai în apă atunci când clătiți produsele vă poate ajuta să rămâneți fără mucegai.

14. Ameliorează psoriazisul

Psoriazisul este o afecțiune autoimună caracterizată prin focare de piele roșie, mâncărime, solzoasă.

Deși există medicamente care pot ameliora simptomele, afecțiunea în sine este cronică și nu există un tratament cunoscut.

Uleiul de arbore de ceai conține compuși antiinflamatori, care, conform dovezilor emergente, pot fi de ajutor pentru ameliorarea simptomelor psoriazisului.

Pentru a oferi ameliorarea apariției psoriazisului, combinați 10-15 picături de ulei de arbore de ceai cu două linguri de ulei de cocos topit. Aplicați acest lucru pe zona afectată de 2-3 ori pe zi, după cum este necesar.

REZUMAT:

Aplicarea unui amestec de ulei de arbore de ceai și ulei de cocos poate ajuta la ameliorarea simptomelor psoriazisului.

Precauții la utilizarea uleiului de arbore de ceai

Cercetările au arătat că uleiul de arbore de ceai pare a fi în general sigur .

Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care trebuie să le cunoașteți înainte de ao utiliza.

Uleiul de arbore de ceai nu trebuie ingerat deoarece poate fi toxic dacă este înghițit.

Prin urmare, uleiul de arbore de ceai trebuie păstrat la îndemâna copiilor. Într-un caz, un băiat de 18 luni a suferit răni grave după ce a înghițit accidental ulei de arbore de ceai.

Înainte de a utiliza uleiul de arbore de ceai pentru prima dată, testați o picătură sau două pe o zonă mică a pielii și așteptați 24 de ore pentru a vedea dacă apare o reacție.

Acest lucru este important deoarece, în mod ironic, unele persoane care utilizează ulei de arbore de ceai dezvoltă dermatită de contact, una dintre condițiile în care uleiul de arbore de ceai poate ajuta la tratarea.

La fel, persoanele cu pielea sensibilă pot prezenta iritații atunci când utilizează ulei de arbore de ceai nediluat. Dacă pielea dvs. este sensibilă, cel mai bine este să amestecați uleiul de arbore de ceai cu o cantitate egală sau mai mare de ulei de măsline, ulei de cocos sau ulei de migdale.

În plus, utilizarea uleiului de arbore de ceai la animalele de companie poate să nu fie sigură. Cercetătorii au raportat că peste 400 de câini și pisici au dezvoltat tremurături și alte probleme ale sistemului nervos după ce au primit între 0,1 și 85 ml de ulei de arbore de ceai pe piele sau pe cale orală.

REZUMAT:

Deși uleiul de arbore de ceai este în general sigur atunci când este utilizat pe pielea adulților, la unele persoane pot apărea reacții alergice. Uleiul de arbore de ceai poate fi nesigur pentru copii mici și animale de companie.

Linia de fund

După cum puteți vedea, uleiul de arbore de ceai poate fi util din mai multe motive.

Este o alternativă naturală ieftină la tratamentele pe piele și unghii, produse de îngrijire personală și dezinfectanți pe bază de produse chimice, printre altele.

Cu toate acestea, uleiul de arbore de ceai nu este un remediu magic. De fapt, unii oameni pot prezenta iritații ale pielii sau reacții alergice după ce au folosit-o.

În general, uleiul de arbore de ceai are multe scopuri și este un bun lucru pe care să îl aveți la îndemână.

Lasa un raspuns